Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Jedinstveno digitalno tržište: Pregovarači EU-a dogovorili lakši prekogranični pristup televizijskom i radijskom sadržaju na internetu

Bruxelles, 13. prosinca 2018.

Pregovarači Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća danas su postigli politički dogovor o glavnim elementima predložene uredbe o autorskim pravima za televizijske i radijske programe.

Novi će propisi radiotelevizijskim nakladnicima olakšati internetsko emitiranje određenih sadržaja u tekućem programu ili njihovo repriziranje na zahtjev, a operatorima usluga reemitiranja pojednostavniti distribuciju većeg broja radijskih i televizijskih kanala. Taj je dogovor važan korak prema potpuno funkcionalnom jedinstvenom digitalnom tržištu.

Potpredsjednik Komisije zadužen za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip izjavio je: „Vrlo sam zadovoljan što smo postigli još jedan dogovor kojim se približavamo funkcionalnom jedinstvenom digitalnom tržištu. Nove verzije propisa o emitiranju važan su dio našeg rada. Ta bi uredba mogla otvoriti put prekograničnom emitiranju brojnih sadržaja, što bi bilo dobro za 41 % Europljana koji televizijski sadržaj gledaju na internetu te za 20 milijuna građana EU-a koji su rođeni u jednoj državi članici EU-a, a žive u drugoj.”

Povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel izjavila je: „Od današnjeg će dogovora svi imati koristi: građani će imati bolji pristup bogatim europskim sadržajima, a stvaratelji i autori dobivat će primjerenu naknadu za svoje sadržaje.

Televizijske sadržaje na internetu prati 41 % Europljana i još više mladih u dobi od 15 do 24 godine, njih 50 %, čini to barem jednom tjedno. Među Europljanima u dobi od 15 do 45 godina njih 19 % koristi usluge internetskog emitiranja za gledanje televizijskih serija i filmova.

Koje će promjene direktiva donijeti u distribuciji televizijskih i radijskih programa?

  • Načelo zemlje podrijetla: Direktivom se uvodi načelo zemlje podrijetla kako bi se olakšalo licenciranje prava za određene programe koje radiotelevizijski nakladnici žele ponuditi u okviru svojih internetskih usluga (istodobno emitiranje, propušteni sadržaji i druge usluge kojima se dopunjuje glavno emitiranje, npr. najave). Zahvaljujući tome, radiotelevizijski nakladnici moći će radioprograme, televizijske vijesti i informativne emisije te produkciju koju u potpunosti sami financiraju ponuditi na internetu u svim državama članicama EU-a.
  • Reemitiranje: Direktivom se utvrđuje mehanizam za jednostavnije licenciranje prava u slučaju reemitiranja radijskih i televizijskih programa, što uključuje usluge reemitiranja na internetu pod određenim uvjetima. Očekuje se da će ta mjera pridonijeti široj distribuciji radijskih i televizijskih kanala.
  • Izravni protok: Radiotelevizijski nakladnici sve više koriste postupak izravnog protoka za prijenos svojih programa javnosti. Novim propisima jamči se odgovarajuća naknada nositeljima prava kada se njihovi radovi koriste u programima koji se prenose izravnim protokom, a radiotelevizijskim nakladnicima i distributerima koji primjenjuju taj postupak pruža se pravna sigurnost.

Sljedeći koraci

Današnji politički dogovor morat će u sljedećih nekoliko tjedana potvrditi Europski parlament i Vijeće.

Kontekst

U rujnu 2016. Europska komisija predložila je uredbu o jednostavnijem licenciranju prava na određena emitiranja i reemitiranja radijskih i televizijskih programa na internetu. Taj je prijedlog dio šire inicijative za prilagodbu propisa EU-a o autorskim pravima digitalnom dobu.

Danas radiotelevizijski nakladnici sve više nude svoje usluge na internetu. Međutim, njihovi internetski programi još nisu dostupni u državama članicama koje nisu njihova država članica podrijetla, čak i ako bi interes mogao biti velik (na primjer zbog jezika). Zbog sadašnje složenosti sustava stjecanja prava (tj. dobivanje odobrenja nositelja prava) tim se uslugama otežava širenje preko granica.

Danas se dogovorenom direktivom nadopunjuje postojeća Direktiva o satelitskom emitiranju i kabelskom reemitiranju, kojom je već olakšano prekogranično satelitsko i kabelsko emitiranje te reemitiranje televizijskih i radijskih programa iz drugih država članica. Zahvaljujući Direktivi o satelitskom emitiranju i kabelskom reemitiranju brojni televizijski kanali dostupni su u državama članicama koje nisu njihova država članica podrijetla. To je pridonijelo jačanju europske kulturne raznolikosti i korisno je Europljanima koji žive u drugoj državi članici.

Dodatne informacije:

Informativni članak: Poboljšavanje pristupa audiovizualnim sadržajima u Europskoj uniji: činjenice i podaci

Priopćenje za medije: Komisija predlaže moderne propise o autorskom pravu za napredak i širenje europske kulture

IP/18/6541

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar