Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Komisija pozdravlja dogovor o okviru za provjeru stranih ulaganja

Bruxelles, 20. studenoga 2018.

Europski parlament, Vijeće i Komisija danas su postigli politički dogovor o okviru EU-a za provjeru izravnih stranih ulaganja.

S pomoću dogovorenog paketa EU i njegove države članice moći će zaštititi svoje temeljne interese te istodobno ostati jedan od najotvorenijih režima ulaganja u svijetu.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je: „Europa mora uvijek braniti svoje strateške interese i to je upravo ono što će nam novi okvir pomoći ostvariti. To je ono što želim reći kad kažem da nismo naivni u provedbi slobodne trgovine. Potrebno je osigurati nadzor nad postupcima u kojima strana poduzeća kupuju europsku stratešku imovinu. Odajem priznanje Europskom parlamentu i vladama država članica za tako brzo postizanje dogovora o tom pitanju.”

Povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström izjavila je: „Ovo je važna prekretnica u procesu koji smo pokrenuli prije samo godinu dana kako bismo zaštitili ključnu tehnologiju i infrastrukturu u Europi.Dokaz je to spremnosti Europe da odgovori na odlučne zahtjeve naših građana i dionika u tom pogledu. U svijetu koji je sve više međusobno povezan i međuovisan potrebna su nam sredstva kojima će Europa zaštititi svoju kolektivnu sigurnost i istodobno ostati otvorena za poslovanje. Pouzdajem se u to da će Europski parlament i države članice brzo odobriti mehanizme za provjeru ulaganja koji su danas dogovoreni.”

Otvorenost prema izravnim stranim ulaganjima temelji se na Ugovorima EU-a. Izravnim stranim ulaganjima potiču se gospodarski rast, inovacije i zapošljavanje. Međutim, u nekim slučajevima strani ulagači mogu pokušati steći stratešku imovinu koja bi im omogućila da kontroliraju ili utječu na europska poduzeća čije su djelatnosti od ključne važnosti za sigurnost i javni poredak u EU-u i njegovim državama članicama.

Glavne značajke novog europskog okvira za provjeru izravnih stranih ulaganja:

– uspostavlja se mehanizam suradnje u okviru kojeg će države članice i Komisija moći razmjenjivati informacije i raspravljati o konkretnim izazovima

– omogućuje se Komisiji da izdaje mišljenja u slučajevima koji se odnose na više država članica ili ako bi ulaganje moglo utjecati na projekt ili program koji je od interesa za cijeli EU, kao što su Obzor 2020. ili Galileo

– potiče se međunarodna suradnja u području politika provjere ulaganja, uključujući razmjenu iskustava, primjera najbolje prakse i informacija povezanih s trendovima ulaganja

– ponovno se potvrđuje da su nacionalni sigurnosni interesi u nadležnosti država članica; države članice moći će zadržati svoje postojeće mehanizme preispitivanja, uspostaviti nove nacionalne mehanizme ili ih uopće ne uspostaviti (dosad je mehanizme uspostavilo 14 država članica)

– države članice i dalje će imati zadnju riječ o tome treba li se na njihovu državnom području dopustiti određena operacija

– uzima se u obzir potreba za kratkim rokovima pogodnima za poslovanje te za strogim zahtjevima u pogledu povjerljivosti.

Prijedlog uspostave europskog okvira za provjeru izravnih stranih ulaganja u Europskoj uniji dio je napora koje Komisija ulaže u izgradnju Europe koja štiti poduzeća, radnike i građane.

Osnovne informacije i sljedeći koraci

Komisija je 14. rujna 2017. iznijela prijedlog o okviru za provjeru izravnih stranih ulaganja u okviru trgovinskog paketa koji je predsjednik Juncker predstavio u svojem govoru o stanju Unije. O prijedlogu su se 10. srpnja 2018. počeli voditi trilateralni razgovori s Europskim parlamentom i Vijećem, a današnjim je dogovorom zaključen taj postupak. Dva suzakonodavca sada trebaju potvrditi taj dogovor i dati konačno „zeleno svjetlo” kako bi prijedlog mogao stupiti na snagu.

Istodobno Komisija dovršava detaljnu analizu tokova izravnih stranih ulaganja u EU te je uspostavila koordinacijsku skupinu s državama članicama kako bi se utvrdili zajednički strateški izazovi i rješenja u području izravnih stranih ulaganja.

Dodatne informacije

Komisijin prijedlog o provjeri ulaganja iz 2017.

IP/18/6467

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar