Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Europska komisija izvješćuje o napretku Bugarske u okviru Mehanizma suradnje i provjere

Strasbourg, 13. studenoga 2018.

Europska komisija izvješćuje o napretku Bugarske u okviru Mehanizma suradnje i provjere

Europska komisija danas je donijela najnovije izvješće o mjerama koje je Bugarska poduzela kako bi ispunila obveze u području reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala u okviru Mehanizma suradnje i provjere (CVM).

U današnjem izvješću razmatra se napredak ostvaren tijekom protekle godine u pogledu ispunjenja konačnih 17 preporuka koje je Komisija izdala u izvješću iz siječnja 2017. te se pozdravljaju ustrajni napori koje Bugarska ulaže u provedbu tih preporuka. Komisija je uvjerena da će Bugarska – nastavi li se trenutačni pozitivan trend – uspjeti ispuniti sve preostale preporuke, odnosno još neispunjena mjerila. Tako će se postupak CVM-a za Bugarsku moći zaključiti prije isteka mandata ove Komisije – u skladu sa smjernicama koje je dao predsjednik Jean-Claude Juncker početkom mandata.

Prvi potpredsjednik Frans Timmermans izjavio je: „U izvješću se potvrđuje da Bugarska stabilno napreduje prema ispunjenju konačnih preporuka koje smo utvrdili u siječnju 2017. Te su reforme nužne za djelotvornu borbu protiv korupcije i organiziranoga kriminala. Nastavi li se trenutačni pozitivan trend i postigne li se postojan i održiv napredak, uvjeren sam da će se postupak CVM-a za Bugarsku moći zaključiti prije isteka mandata ove Komisije.”

U 12 mjeseci od zadnjeg izvješća iz studenoga 2017. studenoga 2017. Bugarska je stalno ulagala napore u provedbu preporuka utvrđenih u izvješću iz siječnja 2017. siječnja 2017.. Komisija smatra da je nekoliko preporuka već ispunjeno te su još neke vrlo blizu ispunjenju. Stoga se može smatrati da su tri od šest mjerila (neovisnost pravosuđa, zakonodavni okvir i organizirani kriminal) privremeno ispunjena. Budući da je u nekim slučajevima provedba još u tijeku, Komisija će je trebati stalno pratiti kako bi potvrdila tu ocjenu.

Bugarska mora nastaviti postizati konkretne rezultate kako bi učvrstila ostvareni napredak. Potrebno je održati pozitivan trend u okviru CVM-a, koji će nakon zaključenja postupka bugarska tijela morati stalno pratiti. Transparentno izvješćivanje od strane bugarskih tijela te javni i građanski nadzor imat će važnu ulogu u razvijanju sustava unutarnjeg praćenja na nacionalnoj razini i osiguranju zaštitnih mehanizama koji su potrebni za nastavak napretka i reformi. Osim toga, u Komisijinu izvješću upućuje se na znatno pogoršanje bugarskog medijskog okružja zadnjih godina, zbog čega postoji opasnost da se javnosti ograniči pristup informacijama i moguć je negativan učinak na neovisnost pravosuđa, npr. zabilježeni su ciljani napadi na suce u nekim medijima. U širem smislu, pluralističko okružje u kojem mediji i civilno društvo mogu bez pritiska pozvati na odgovornost one koji su na vlasti važan je temelj za provedbu reformi obuhvaćenih CVM-om i općenito za bolje upravljanje.

Komisija je čvrsto uvjerena da će Bugarska nastaviti ulagati napore u provedbu reforme i uspjeti ispuniti sve preostale preporuke. Nastavit će pomno pratiti napredak te će dati novu ocjenu ostvarenog napretka prije isteka mandata ove Komisije. Komisija očekuje da će se time zaključiti postupak CVM-a za Bugarsku. Kako bi se postigao taj cilj, Bugarska se poziva da nastavi s trenutačnim pozitivnim trendom prema ispunjenju svih preostalih preporuka.

Kontekst

Komisija je 1. siječnja 2007. uspostavila Mehanizam suradnje i provjere (CVM) kako bi ocijenila napredak Bugarske u odnosu na obveze koje je preuzela u području reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala. Od 2007. Komisija redovito podnosi pisana izvješća Europskom parlamentu i Vijeću o napretku u tim područjima. Izvješća su se temeljila na podacima dobivenima u kontaktu s državama članicama, civilnim društvom, međunarodnim organizacijama, neovisnim stručnjacima i nizom drugih izvora. Snažnu potporu zaključcima Komisije i metodologiji CVM-a redovito su nakon svakog izvješća pružale države članice u zaključcima Vijeća.

U izvješću u okviru CVM-a iz siječnja 2017. siječnja 2017. Komisija je razmotrila postignuća u proteklih 10 godina provedbe CVM-a i predstojeće izazove te utvrdila glavne mjere koje je još potrebno poduzeti kako bi se ostvarili ciljevi CVM-a. Komisija je Bugarskoj uputila 17 preporuka čije se ispunjenje može smatrati dostatnim za zaključivanje CVM-a osim ako zbog razvoja događaja dođe do poništenja postignutog napretka. U izvješću iz siječnja naglašeno je i da će brzina procesa ovisiti o tome koliko će vremena Bugarskoj trebati da trajno ispuni te preporuke. U studenome 2017. studenome 2017. donesena je prva ocjena napretka u ispunjenju 17 preporuka, ali Komisija u toj fazi još nije mogla donijeti zaključak da je ijedno od mjerila uspješno ispunjeno.

U današnjem izvješću razmatraju se mjere koje je Bugarska poduzela od studenoga 2017. studenoga 2017. Izvješće sadržava Komisijinu ocjenu mjera koje su bugarska tijela poduzela za ispunjenje 17 preporuka te je dopunjeno radnim dokumentom službi u kojem se navodi detaljna analiza Komisije izrađena na temelju kontinuiranog dijaloga između bugarskih tijela i službi Komisije.

Dodatne informacije

OBAVIJEST OBAVIJEST – Izvješća u okviru CVM-a za Bugarsku i Rumunjsku: pitanja i odgovori

Sva izvješća u okviru CVM-a Sva izvješća u okviru CVM-a

IP/18/6364

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar