Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Evropska državljanska pobuda: Evropska komisija potrjuje prijavo pobude „Obvezno označevanje živil z oznakami nevegetarijansko/vegetarijansko/vegansko“

Bruselj, 7. novembra 2018

Evropska komisija se je danes odločila, da bo potrdila prijavo evropske državljanske pobude z naslovom „Obvezno označevanje živil z oznakami nevegetarijansko/vegetarijansko/vegansko“.

V pobudi je navedeno: „Vegetarijanci in vegani imajo po vsej EU težave pri prepoznavanju primernih živil. Proučiti morajo seznam sestavin živila, da lahko ugotovijo, ali je primerno za nakup, pri čemer morajo biti posebej pozorni na sestavine, ki so lahko tako rastlinskega kot živalskega izvora.“ Organizatorji pozivajo Evropsko komisijo, naj uvede obvezne slikovne oznake na vseh živilih, ki bodo označevale, ali gre za nevegetarijansko, vegetarijansko ali vegansko živilo.

Odločitev Komisije, da potrdi prijavo pobude, se nanaša le na pravno dopustnost predloga. Komisija v tej fazi vsebine ni analizirala.

Prijava te pobude bo potrjena 12. novembra 2018, ko bodo organizatorji lahko začeli enoletni postopek zbiranja podpisov v podporo pobudi. Če bo pobuda v enem letu zbrala milijon izjav o podpori iz najmanj sedmih držav članic, se bo Komisija morala na pobudo odzvati v treh mesecih. Komisija se lahko odloči, ali bo zahtevo upoštevala ali ne, v obeh primerih pa bo morala svojo odločitev obrazložiti.

Ozadje

Evropske državljanske pobude so bile uvedene z Lizbonsko pogodbo. Na podlagi določb Pogodbe se je aprila 2012 začela uporabljati uredba o evropski državljanski pobudi, ki državljanom omogoča, da sooblikujejo delovni program Komisije. Komisija je leta 2017 v okviru govora o stanju v Uniji predsednika Junckerja predstavila predloge za reformo evropske državljanske pobude, da bi bila ta še bolj prijazna uporabnikom.

Če formalno prijavljeno evropsko državljansko pobudo podpre skupaj vsaj milijon državljanov iz vsaj četrtine držav članic EU, lahko Evropsko komisijo pozovejo, naj pripravi predlog zakonodajnega akta na svojih področjih pristojnosti.

V skladu z uredbo o evropski državljanski pobudi so pogoji za dopustnost naslednji: predlagani ukrep ne sodi očitno izven okvira, v katerem ima Komisija pristojnost za predložitev predlogov pravnih aktov, predlagana pobuda ni očitno žaljiva, neresna ali provokativna in ni v očitnem nasprotju z vrednotami Unije.

Več informacij

Celotno besedilo predlagane evropske državljanske pobude (na voljo od 12. novembra)

Druge evropske državljanske pobude, za katere se trenutno zbirajo podpisi

Spletišče evropske državljanske pobude

Uredba o evropski državljanski pobudi

 

IP/18/6317

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar