Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Inițiativa cetățenească europeană: Comisia înregistrează inițiativa intitulată „Etichetarea obligatorie nevegetarian / vegetarian / vegan a produselor alimentare”

Bruxelles, 7 noiembrie 2018

Comisia Europeană a decis astăzi să înregistreze o inițiativă cetățenească europeană intitulată „„Etichetarea obligatorie nevegetarian / vegetarian / vegan a produselor alimentare”.

În inițiativă se afirmă că: „La nivelul UE este dificil pentru persoanele vegetariene și vegane să identifice produsele alimentare adecvate lor. Acestea trebuie să studieze lista de ingrediente a unui produs alimentar pentru a determina dacă este adecvat pentru a fi achiziționat, fiind extrem de atente la ingredientele ambigue care ar putea fi de origine vegetală sau animală.” Organizatorii solicită Comisiei Europene să propună etichete ilustrate obligatorii pe toate produsele alimentare, indicând dacă acestea sunt nevegetariene, vegetariene sau vegane.

Decizia Comisiei de a înregistra inițiativa privește doar admisibilitatea juridică a propunerii. Comisia nu a analizat conținutul său în această etapă.

Înregistrarea inițiativei va avea loc la 12 noiembrie 2018 și este punctul de plecare al unui proces care va dura un an, timp în care organizatorii vor strânge semnături în sprijinul inițiativei. Dacă după un an se va aduna un milion de declarații de susținere a inițiativei, din cel puțin șapte state membre diferite, Comisia va avea la dispoziție trei luni pentru a lua o decizie: fie să dea curs solicitării, fie să o respingă, în ambele cazuri trebuind să își argumenteze decizia.

Context

Inițiativele cetățenești europene au fost introduse de Tratatul de la Lisabona, fiind lansate, ca instrumente prin care cetățenii pot contribui la stabilirea agendei de lucru în aprilie 2012, odată cu intrarea în vigoare a Regulamentului privind inițiativa cetățenească europeană, care pune în aplicare dispozițiile din tratat. În 2017, în discursul președintelui Juncker privind starea Uniunii, Comisia Europeană a prezentat propuneri de reformă pentru inițiativa cetățenească europeană, pentru a o face și mai accesibilă.

Odată înregistrată oficial, o inițiativă cetățenească europeană dă posibilitatea unui număr de un milion de cetățeni din cel puțin un sfert din statele membre ale UE să invite Comisia Europeană să propună un act juridic în domeniile în care Comisia are competența de a acționa.

Condițiile de admisibilitate, astfel cum sunt prevăzute în Regulamentul privind inițiativa cetățenească, sunt: acțiunea propusă să nu se afle în mod vădit în afara sferei de competență a Comisiei în ceea ce privește prezentarea unei propuneri de act legislativ, să nu fie în mod vădit abuzivă, neserioasă sau vexatorie și să nu contravină în mod vădit valorilor Uniunii.

Informații suplimentare

Textul integral al inițiativei cetățenești europene propuse (disponibil începând cu 12 noiembrie)

ICE pentru care se strâng semnături în prezent

Site-ul web al ICE

Regulamentul privind ICE

 

IP/18/6317

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar