Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Evropski teden poklicnih spretnosti 2018: priložnost za milijone ljudi, da odkrijejo koristi poklicnega in strokovnega izobraževanja in usposabljanja

Bruselj, 9. novembra 2018

Danes se zaključuje evropski teden poklicnih spretnosti, ki ga je Evropska komisija organizirala skupaj z avstrijskim predsedstvom.

S 1 512 dogodki, ki so potekali po vsej Evropi, je kampanja do zdaj dosegla več kot 2,2 milijona ljudi, kar je 1,2 milijona več kot lani. Vse do decembra 2018 pa se bo po Evropi zvrstilo še veliko povezanih aktivnosti in dogodkov. Ob zaključku evropskega tedna je evropska komisarka za zaposlovanje, socialne zadeve, strokovno usposobljenost in mobilnost delovne sile Marianne Thyssen razglasila prejemnike nagrad za odličnost v poklicnem izobraževanju in usposabljanju 2018.

Na današnji zaključni prireditvi na avstrijski zvezni gospodarski zbornici na Dunaju je komisarka povedala: „Lepo je biti danes tukaj in čutiti podporo, ki jo poklicno izobraževanje in usposabljanje uživa po vsej Evropi. Vsak izmed vas je prispeval k uspehu tega tretjega evropskega tedna poklicnih spretnosti. S kampanjo, ki je dosegla na milijone Evropejcev in Evropejk, smo želeli ljudi prepričati, da je poklicno izobraževanje in usposabljanje odlična prva izbira. Z vašo pomočjo si bomo še naprej prizadevali, da poklicno izobraževanje najde mesto, ki mu pripada, da postane možnost, ki vodi v uspešno poklicno pot, in izbira, ki prinaša koristi celotni Evropi“. 

„Med evropskim tednom poklicnih spretnosti na Dunaju so predstavniki in strokovnjaki iz vseh držav članic razpravljali in se intenzivno ukvarjali s prihodnjim razvojem poklicnega izobraževanja in usposabljanja v Evropi,“ je dejala avstrijska ministrica za digitalizacijo in gospodarske zadeve Margarete Schramböck. „Veliko zanimanje in pripravljenost za podporo nam jasno kažeta, kako pomembno je poklicno izobraževanje in usposabljanje za zadovoljevanje prihodnjih potreb po spretnostih in za kar najboljši izkoristek priložnosti za gospodarstvo in družbo.“ 

Heinz Fassmann, avstrijski zvezni minister za izobraževanje, znanost in raziskave, je dejal: „Evropski teden poklicnih spretnosti 2018 je bil zelo uspešen. Znova je jasno pokazal na veliko podporo, ki jo poklicno izobraževanje in usposabljanje uživa v vseh državah članicah EU, ter prizadevanja na evropski ravni, da bi postalo resnična prva izbira. Glede na vlogo poklicnega izobraževanja in usposabljanja v Avstriji je bilo avstrijskemu predsedstvu v čast sodelovati pri letošnjem tednu poklicnih spretnosti.“ 

Predsednik avstrijske zvezne gospodarske zbornice Harald Mahrer je poudaril: „Vesel sem, da na avstrijski zvezni gospodarski zbornici gostimo evropski teden poklicnih spretnosti. Glavno sporočilo letošnjega tedna „Odkrij svoj talent“ izpostavlja avstrijski dualni sistem kot dobro prakso v Evropski uniji. Trenutno se okoli 40 % vseh mladih v Avstriji po zaključku obveznega izobraževanja vključi v vajeniško usposabljanje. Za to so dejansko zaslužna podjetja, ki si prizadevajo za reševanje vseevropske težave pomanjkanja usposobljenih delavcev. Prav tesno sodelovanje gospodarstva in izobraževanja je eden najpomembnejših dejavnikov za privlačen vajeniški sistem.“

Pri organizaciji evropskega tedna poklicnih spretnosti sta intenzivno sodelovali in zagotavljali podporo dve evropski agenciji: Evropski center za razvoj poklicnega usposabljanja (Cedefop) in Evropska fundacija za usposabljanje. Cedefop je organiziral konferenco o prihodnosti poklicnega izobraževanja in usposabljanja, Evropska koalicija za vajeništva je praznovala peto obletnico obstoja in Komisija je z Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) gostila forum o izobraževanju odraslih.

Na današnji zaključni prireditvi so bile podeljene nagrade in predstavljeni ambasadorji letošnjega evropskega tedna poklicnih spretnosti. Tako nagrajene pobude kot pričevanja ambasadorjev poudarjajo in potrjujejo ključno vlogo poklicnega izobraževanja in usposabljanja za pomoč ljudem, da zgrabijo priložnosti novega sveta dela.

Nagrade za odličnost v poklicnem izobraževanju in usposabljanju 2018 

Nagrade za odličnost v poklicnem izobraževanju in usposabljanju 2018, ki jih je komisarka Marianne Thyssen podelila na zaključni konferenci evropskega tedna, se podeljujejo za izjemne prakse na področju poklicnega izobraževanja in usposabljanja v Evropi ter so merilo za odličnost na tem področju.

Celoten seznam nagrajencev in kategorij:

1. Podjetja in dijaki

 • Evropska koalicija za vajeništva – vajenec. Nagrajenec: Domenico Calabrese, Italija; Evropska koalicija za vajeništva – velika podjetja. Nagrajenec: ESB Networks DAC, Irska; Evropska koalicija za vajeništva – mala podjetja. Nagrajenec: Atelier du Pain, Francija.
 • Usposabljanje na delovnem mestu. Nagrajenca: Human Partner Sp. Z o.o. in Joanna Kamola, Poljska.
 • Mednarodno tekmovanje v spretnostih. Nagrajenec: Daniel Gerber, spretnosti na področju električnih napeljav, Švica.
 • Junior Achievement (JA) Europe. Nagrajenka: Srednja tehniška šola Marmația, Simona ONA, Romunija.

2. Inovatorji v poklicnem izobraževanju in usposabljanju

 • Inovativni izvajalec poklicnega izobraževanja in usposabljanja. Nagrajenec: Center za poklicno usposabljanje Xabec, Španija.
 • Posebna omemba v okviru evropskega leta kulturne dediščine: Compagnons du Devoir et du Tour de France, Francija.
 • Učitelji in vodje usposabljanja. Nagrajenka: Joanna Żebrowska, Poljska.
 • Raziskovalci na področju poklicnega izobraževanja in usposabljanja. Nagrajenec: Learning Layers, Estonija. 

3. Evropsko financiranje za odličnost

 • Projekt Evropskega socialnega sklada. Nagrajenec: Closer to the Labour Market 2, Poljska.
 • Projekt Erasmus+. Nagrajenec: Mobile Learning in VET towards 2020, Italija.

4. Nagrade evropskih agencij

Podrobnejše informacije o kategorijah ter nagrajencih in nagrajenkah so na voljo na spletišču evropskega tedna poklicnih spretnosti

Ozadje

Tretji evropski teden poklicnih spretnosti je od 5. do 9. novembra potekal na Dunaju v organizaciji Evropske komisije in pod geslom „Odkrij svoj talent“. Cilj tedna je pokazati, da je poklicno izobraževanje in usposabljanje pametna izbira, ki vodi do odličnosti v izobraževanju, visokokakovostnih delovnih mestih in večje zaposljivosti. Gre za enega od desetih ključnih ukrepov, ki jih je Komisija predlagala v programu znanj in spretnosti za Evropo iz junija 2016. Pomen ustreznih spretnosti priznava tudi evropski steber socialnih pravic, skupna zaveza vseh evropskih institucij in držav članic.

Na uspeh pobude kažejo že izvedeni letošnji dogodki: 

 • 8 nacionalnih dogodkov
 • dogodki v 47 državah
 • več kot 500 udeležencev uradnega tedna na Dunaju
 • 26 nacionalnih in vseevropskih ambasadorjev

Seznam dogodkov po državah je na voljo tukaj.

Več informacij

Sporočilo za medije: Poklicno izobraževanje in usposabljanje v središču Evrope – začenja se tretji evropski teden poklicnih spretnosti

Spletišče evropskega tedna poklicnih spretnosti in zemljevid dogodkov

Stran na Facebooku: Evropski teden poklicnih spretnosti 2018

Spletišče avstrijskega predsedstva Svetu Evropske unije 2018

Spremljajte evropsko komisarko Marianne Thyssen na Facebooku in Twitterju (#EUVocationalSkills #DiscoverYourTalent)

 

IP/18/6305

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar