Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

A Szakmai Készségek Európai Hetének 2018-as eseménysorozata több millió emberrel ismertette meg a szakképzés előnyeit

Brüsszel, 2018. november 9.

A mai napon ér véget a Szakmai Készségek Európai Hetének 2018-as, az Európai Bizottság és az osztrák elnökség közös szervezésében megvalósult rendezvénysorozata.

Az idei kampány az Európa-szerte lezajlott 1512 rendezvénynek köszönhetően eddig több mint 2,2 millió – vagyis az előző évinél 1,2 millióval több – embert szólított meg sikeresen. 2018 decemberéig ráadásul számos további kapcsolódó foglalkozást és eseményt szerveznek egész Európában. A hét zárásaként Marianne Thyssen foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos kihirdette a 2018-as szakképzési kiválósági díjak nyerteseit.

Az Osztrák Szövetségi Gazdasági Kamara bécsi székhelyén tartott mai záróceremónián Thyssen biztos így nyilatkozott: „Nagy örömömre szolgál, hogy ma itt lehetek, és hogy személyesen is megtapasztalhattam, mekkora támogatást élvez Európa-szerte a szakképzés. Önök mindannyian hozzájárultak a Szakmai Készségek Európai Hete jegyében immár harmadik alkalommal megrendezett események sikeréhez. Kampányunknak több millió európai polgárt sikerült megszólítania, és segített meggyőzni az embereket arról, hogy érdemes a szakképzést választani. Az Önök közreműködésével tovább fogunk dolgozni azon, hogy a szakképzést valós szerepében mutassuk be, vagyis olyan lehetőségként, amely sikeres karrierekhez, valamint Európa egésze számára kedvező változásokhoz vezethet.” 

„A Szakmai Készségek Európai Hetének Bécsben megrendezett eseményeire minden tagállamból érkeztek képviselők és szakértők, hogy megbeszéléseket folytassanak és intenzíven dolgozzanak az európai szakképzés továbbfejlesztése érdekében” – fejtette ki Dr. Margarete Schramböck digitális és gazdasági ügyekért felelős osztrák miniszter. „A rendezvények iránt mutatott széles körű érdeklődés és támogatási hajlandóság egyértelműen jelzi, mennyire fontos a szakképzés a jövőbeli készségigények kielégítése, valamint az ennek kapcsán felmerülő gazdasági és társadalmi lehetőségek lehető leghatékonyabb kiaknázása szempontjából.” 

Heinz Fassmann osztrák oktatási, tudományügyi és kutatási miniszter a következőket mondta: „A Szakmai Készségek Európai Hete 2018-ban nagy sikert aratott. Ismét nyilvánvalóvá vált, hogy a szakképzés az EU minden tagállamában rendkívüli támogatottságot élvez, valamint hogy európai szinten komoly erőfeszítések történnek annak érdekében, hogy a szakképzés valóban elsőrendű alternatíva lehessen. A szakképzés fontos szerepet tölt be az osztrák oktatási rendszerben, ezért az osztrák elnökség számára megtiszteltetés volt, hogy részt vehetett az idei év eseményeinek megszervezésében.” 

Harald Mahrer, az Osztrák Szövetségi Gazdasági Kamara elnöke hangsúlyozta: „Örömmel tölt el, hogy az Osztrák Szövetségi Gazdasági Kamara adhatott otthont a Szakmai Készségek Európai Hetének. A rendezvénysorozat központi üzenete idén a »Fedezd fel a tehetségedet« volt, ami az osztrák duális képzési rendszerre mint európai uniós bevált gyakorlatra is utal. Ausztriában jelenleg a fiatalok mintegy 40%-a vesz részt tanulószerződéses gyakorlati képzésben a kötelező tanulmányai befejezése után. Ez tulajdonképpen azoknak az erőfeszítéseknek köszönhető, amelyeket a vállalatok tesznek annak érdekében, hogy lépést tarthassanak a szakképzett munkavállalók hiányával mint európai szintű problémával. Ez a gazdasági szféra és az oktatás közötti szoros együttműködés az egyik legfontosabb tényező ahhoz, hogy népszerűvé tudjuk tenni a tanulószerződéses gyakorlati képzési rendszert.”

A rendezvénysorozat megszervezésében fontos közreműködő és támogató volt az Európai Szakképzésfejlesztési Központ (Cedefop) és az Európai Képzési Alapítvány. A hét folyamán a Cedefop konferenciát tartott a szakképzés jövőjéről, a Tanulószerződéses Gyakorlati Képzés Európai Szövetsége a megalapításának ötödik évfordulóját ünnepelte, a Bizottság pedig a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD) közösen fórumot szervezett a felnőttoktatásról.

A mai zárórendezvényen pedig díjátadó ünnepségre és a Szakmai Készségek Európai Hete 2018-as nagyköveteinek előadására is sor került. Mind a díjazott kezdeményezések, mind a szakképzési nagykövetek beszámolói rámutattak, hogy a szakképzés igenis döntő szerepet játszik abban, hogy az emberek élhessenek a munka világában napjainkban kínált lehetőségekkel.

2018-as szakképzési kiválósági díjak 

A Thyssen biztos által a Szakmai Készségek Európai Hetének zárókonferenciáján átadott 2018-as kiválósági díjak az európai szakképzés kiemelkedő példáit jutalmazzák, és egyúttal a kiválóság mércéjeként szolgálnak a szakképzés területén.

A nyertesek teljes listája kategóriák szerint:

1. Vállalatok és tanulók

 • A Tanulószerződéses Gyakorlati Képzés Európai Szövetsége – tanulószerződéses tanuló – nyertes: Domenico Calabrese, Olaszország; A Tanulószerződéses Gyakorlati Képzés Európai Szövetsége – nagyvállalatok – nyertes: ESB Networks DAC, Írország; A Tanulószerződéses Gyakorlati Képzés Európai Szövetsége – kisvállalkozások – nyertes: Atelier du Pain, Franciaország
 • Munkahelyi képzés – nyertesek: Human Partner Sp. Z o.o., valamint Joanna Kamola, Lengyelország
 • Nemzetközi szakmai verseny – nyertes: Daniel Gerber, villanyszerelés, Svájc
 • Junior Achievement (JA) Europe – nyertes: Máramarosi Technológiai Középiskola, Simona ONA, Románia

2. Szakképzési innovátorok

 • Innovatív szakképzési intézmény – nyertes: Xabec Szakképzési Központ, Spanyolország
 • Különdíjak a kulturális örökség európai évének keretében: Compagnons du Devoir et du Tour de France, Franciaország
 • Tanár és oktató – nyertes: Joanna Żebrowska, Lengyelország
 • Szakképzési kutató – nyertes: Learning Layers, Észtország 

3. A kiválóság európai finanszírozása

 • Az Európai Szociális Alap által támogatott projekt – nyertes: Closer to the Labour Market 2, Lengyelország
 • Erasmus+ projekt – nyertes: Mobile Learning in VET towards 2020, Olaszország

4. Az európai ügynökségek díjai

Az egyes kategóriákról és nyertesekről a Szakmai Készségek Európai Hetének honlapján olvashat részletesebben. 

Háttér-információk

November 5. és 9. között harmadik alkalommal – ezúttal Bécsben – rendezték meg a Szakmai Készségek Európai Hetét. Az Európai Bizottság által szervezett rendezvénysorozat mottója: „Fedezd fel a tehetségedet”. A Szakmai Készségek Európai Hetének célja bemutatni, hogy a szakképzés okos választást jelent, hiszen kiváló színvonalú oktatást és minőségi munkalehetőségeket kínál, valamint javítja a foglalkoztathatóságot. A rendezvénysorozat egyike a Bizottság 2016 júniusában útjára indított Új európai készségfejlesztési programjában javasolt tíz kulcsfontosságú intézkedésnek. A megfelelő készségek fontosságát a szociális jogok európai pillére is elismeri, amely mellett valamennyi európai uniós intézmény és tagállam elkötelezte magát.

A Szakmai Készségek Európai Hetének idei sikerét jól szemléltetik az alábbi számadatok: 

 • 8 nemzeti rendezvényre került sor,
 • 47 országban szerveztek különböző rendezvényeket,
 • 500-nál több résztvevője volt a Bécsben tartott hivatalos eseménysorozatnak,
 • 26 nemzeti és páneurópai nagykövet működött közre az események lebonyolításában.

Az események országok szerinti felsorolása itt található.

További információk

Sajtóközlemény: Európának szívügye a szakképzés: harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Szakmai Készségek Európai Hete

A Szakmai Készségek Európai Hetének honlapja és eseménytérképe

Facebook-eseményoldal: A Szakmai Készségek Európai Hete, 2018

Az Európai Unió Tanácsa 2018-as osztrák elnökségének honlapja

Kövesse Marianne Thyssen biztos bejegyzéseit a Facebookon és a Twitteren (#EUVocationalSkills #DiscoverYourTalent)

 

IP/18/6305

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar