Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju 2018. privukao mnoštvo zainteresiranih

Bruxelles, 9. studenoga 2018.

Danas završava ovogodišnje izdanje Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju koji su zajednički organizirali Europska komisija i austrijsko predsjedništvo.

Diljem Europe održalo se 1512 događanja na kojima je sudjelovalo više od 2,2 milijuna ljudi, što je čak 1,2 milijuna više nego prošle godine. Do kraja prosinca 2018. održat će se još mnogo povezanih aktivnosti i događanja. Povodom završetka događanja, povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen objavila je dobitnike nagrada za izvrsnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju 2018.

Na završnom događanju održanom danas u Austrijskoj saveznoj gospodarskoj komori u Beču povjerenica Thyssen izjavila je: Drago mi je što sam danas ovdje i svjedočim podršci koju strukovno obrazovanje i osposobljavanje uživaju diljem Europe. Svi su doprinijeli uspjehu ovog trećeg Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Milijuni Europljana upoznati su s kampanjom čiji je cilj bio promijeniti njihov doživljaj strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Zajednički ćemo i dalje raditi na tome da se strukovno obrazovanje i osposobljavanje prepoznaju kao put do uspješne karijere i odabir od kojeg koristi ima cijela Europa. 

Tijekom Europskog tjedna vještina u Beču predstavnici i stručnjaci iz svih država članica intenzivno su radili na daljnjem razvoju strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u Europi, izjavila je austrijska ministrica za digitalna i gospodarska pitanja, dr. Margarete Schramböck. Velik interes za događanje pokazuje nam koliko je strukovno obrazovanje i osposobljavanje važno za zadovoljavanje budućih potreba u pogledu vještina te iskorištavanje prilika koje iz toga proizlaze za gospodarstvo i društvo. 

Austrijski savezni ministar obrazovanja, znanosti i istraživanja Heinz Fassmann izjavio je: Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju 2018. polučio je velik uspjeh. Ponovno se jasno pokazala velika potpora strukovnom obrazovanju i osposobljavanju u svim državama članicama EU-a te nastojanja koja se poduzimaju na europskoj razini kako bi se povećala atraktivnost strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. S obzirom na važnost strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u Austriji, čast nam je što smo dio ovogodišnjeg izdanja. 

Predsjednik Austrijske savezne gospodarske komore Harald Mahrer istaknuo je: Čast mi je biti domaćinom Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju u Austrijskoj saveznoj gospodarskoj komori. Ključna poruka ovogodišnjeg Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju „Otkrijte svoj talent” upućuje na dvojni obrazovni sustav u Austriji kao primjer dobre prakse u Europskoj uniji. Oko 40 % mladih Austrijanaca nakon završetka obveznog školovanja započinje programe naukovanja. To je dio nastojanja poduzeća da riješe problem nedostatka kvalificiranih radnika koji se javlja diljem Europe. Bliska suradnja gospodarstva i obrazovanja jedan je od najvažnijih čimbenika za uspješan sustav naukovanja.

Ovo se događanje organizira uz sudjelovanje i potporu dviju agencija EU-a — Europskog centra za razvoj strukovnog osposobljavanja (Cedefop) i Europske zaklade za osposobljavanje. Tijekom tog tjedna Cedefop je organizirao konferenciju o strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, Europski savez za naukovanje proslavio je petu obljetnicu, a Komisija je organizirala forum s OECD-om o obrazovanju odraslih.

Na današnjem završnom događanju održani su dodjela nagrada te predstavljanje ambasadora Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju 2018. Nagrađene inicijative te svjedočastava ambasadora naglašavaju ključnu ulogu strukovnog obrazovanja i osposobljavanja kako bi se ljudima pomoglo da iskoriste prilike koje pruža novi svijet rada.

Nagrade za izvrsnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju 2018. 

Nagradama za izvrsnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju koje je povjerenica Thyssen predala tijekom završne konferencije u okviru Tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju odlikuju se vrhunski primjeri strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u Europi te određuje mjerilo izvrsnosti u cijelom području.

Potpuni popis dobitnika i kategorija:

1. Poduzeća i polaznici

 • Europski savez za naukovanje – naučnik. Pobjednik – Domenico Calabrese, Italija; Europski savez za naukovanje – velika poduzeća. Pobjednik – ESB Networks DAC, Irska; Europski savez za naukovanje – mala poduzeća. Pobjednik – Atelier du Pain, Francuska
 • Osposobljavanje na radnom mjestu. Pobjednici – Human Partner Sp. Z o.o. i Joanna Kamola, Poljska
 • Međunarodno natjecanje u vještinama. Pobjednik – Daniel Gerber, vještine električne instalacije, Švicarska
 • Posebno ostvarenje mladih u Europi. Pobjednik – Tehnička srednja škola Marmatia, Simona ONA, Rumunjska

2. Inovatori u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju

 • Inovativan pružatelj usluga strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Pobjednik – Centar za strukovno osposobljavanje Xabec, Španjolska
 • Posebni odabir u kontekstu Europske godine kulturne baštine – Compagnons du Devoir et du Tour de France, Francuska
 • Nastavnik i voditelj osposobljavanja. Pobjednik – Joanna Żebrowska, Poljska
 • Istraživač u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Pobjednik – Learning Layers, Estonija 

3. Europska financijska sredstva za izvrsnost

 • Projekt Europskog socijalnog fonda. Pobjednik – Približavanje tržištu rada 2., Poljska
 • Projekt u okviru programa Erasmus+. Pobjednik – Mobilno učenje u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju do 2020., Italija

4. Nagrade europskih agencija

Više pojedinosti o kategorijama i pobjednicima dostupno je na internetskoj stranici Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. 

Kontekst

Treći Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju održan je u Beču od 5. do 9. studenoga. Organizirala ga je Europska komisija pod krilaticom „Otkrijte svoj talent”. Cilj je tjedna pokazati da je strukovno obrazovanje i osposobljavanje dobar izbor koji dovodi do izvrsnosti u obrazovanju, kvalitetnih radnih mjesta i veće zapošljivosti. To je jedna od deset ključnih mjera koje je Komisija predložila u okviru Programa vještina za Europu, koji je pokrenut u lipnju 2016. Važnost odgovarajućih vještina prepoznata je i u europskom stupu socijalnih prava, zajedničkoj inicijativi svih europskih institucija i država članica.

Tjedan vještina je ove godine bio vrlo uspješan: 

 • organizirano je 8 nacionalnih događanja
 • događanja su se održala u 47 država
 • događanje u Beču posjetilo je više od 500 sudionika
 • angažirano je 26 nacionalnih i paneuropskih ambasadora

Događanja prema zemlji možete pronaći ovdje.

Više informacija

Priopćenje za medije: Počinje treći Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju

Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju: internetska stranica i karta događanja

Facebook stranica: Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju 2018.

Austrijsko predsjedništvo Vijeća Europske unije 2018.

Pratite Marianne Thyssen na Facebooku i Twitteru, #EUVocationalSkills #DiscoverYourTalent

 

IP/18/6305

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar