Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Raport: Acordurile comerciale ale UE aduc creștere economică, creează locuri de muncă și sprijină dezvoltarea durabilă

Bruxelles, 31 octombrie 2018

Accesul mai bun pe piețele externe negociat de UE aduce beneficii companiilor, lucrătorilor și consumatorilor europeni.

Conform celui de-al doilea raport anual privind implementarea acordurilor comerciale, publicat astăzi, aceste acorduri – care acoperă aproape 70 de piețe din întreaga lume – se dovedesc a fi eficace în eliminarea barierelor din calea comerțului și în promovarea unor standarde înalte de protecție a muncii și a mediului. Cu toate acestea, exportatorii europeni ar putea valorifica chiar mai bine oportunitățile oferite de acordurile în vigoare.

Comisarul pentru comerț, Cecilia Malmström, a declarat: „De-a lungul anilor, UE a investit foarte mult în dezvoltarea celei mai mari rețele de acorduri comerciale din lume. Cele mai recente fapte și cifre ne arată că această abordare dă rezultate. Aceste acorduri contribuie la stimularea economiei europene, prin faptul că ele facilitează raporturile comerciale în întreaga lume, sprijinind în același timp locurile de muncă în Europa. Lista noastră tot mai mare de acorduri strategice deschide porți și oferă avantaje competitive companiilor europene pe piețe-cheie. De asemenea, ea contribuie la promovarea respectării drepturilor omului și a drepturilor lucrătorilor, precum și a standardelor de mediu. Trebuie să continuăm să ne concentrăm pe activitățile de monitorizare pentru a ne asigura de respectarea normelor în vigoare și de faptul că întreprinderile pot profita pe deplin de aceste acorduri.”

Raportul de astăzi acoperă evoluțiile din 2017 și arată că schimburile efectuate în baza acordurilor comerciale existente ale UE se află în continuă creștere. Pentru a oferi câteva exemple, anul trecut exporturile către Coreea de Sud au crescut cu peste 12 %, iar cele către Columbia cu peste 10 %, în timp ce exporturile UE către Canada au crescut cu 7 % în cele nouă luni de la intrarea în vigoare a acordului UE-Canada. Producătorii agroalimentari din UE se numără printre principalii beneficiari ai eliminării taxelor vamale, ei înregistrând anul trecut o creștere puternică a exporturilor, în special către Ecuador (+34 %), Chile (+29 %), Serbia (+23 %), Turcia și Costa Rica (ambele +14 %).

În ceea ce privește obstacolele normative din calea comerțului, acordurile comerciale încheiate anul trecut de UE au făcut posibilă deschiderea pieței mexicane pentru produsele europene de îngrijire a sănătății și a piețelor din Chile și Peru pentru anumite exporturi agroalimentare din UE, pregătind totodată calea pentru participarea companiilor din UE în cadrul licitațiilor publice din Georgia, Moldova și Ucraina.

Cât despre promovarea standardelor UE și a dezvoltării durabile, datorită unor prevederi specifice ale acordurilor comerciale ale UE, parteneri precum Canada și Mexicul au ratificat anul trecut convenții ale Organizației Internaționale a Muncii, oferind o protecție sporită lucrătorilor.

Deși aceste evoluții sunt pozitive, s-ar putea obține rezultate chiar mai bune dacă întreprinderile din UE ar valorifica pe deplin oportunitățile oferite de acordurile în vigoare. Iată de ce Comisia, împreună cu statele membre și cu rețelele de întreprinderi, își intensifică eforturile de informare și sprijinire a companiilor din UE, în special a celor mai mici, pentru ca acestea să poată beneficia de acordurile comerciale. Inițiativele includ îmbunătățirea unor instrumente online precum baza de date privind accesul pe piață și serviciul de asistență pentru comerț și oferirea de orientări pas cu pas întreprinderilor care doresc să valorifice la maximum recentele acorduri comerciale încheiate de UE cu Canada și Japonia.

Context și etape următoare

Raportul de astăzi privind implementarea acordurilor comerciale ale UE este al doilea raport anual de acest tip, el acoperind anul 2017. Raportul detaliază evoluțiile înregistrate în privința a 35 de acorduri comerciale ale UE (din totalul de 39). Printre acestea se numără:

  • acordurile de „primă generație”, încheiate înainte de 2006, care se axează pe eliminarea tarifelor;
  • acordurile „de a doua generație”, precum cele încheiate cu Coreea de Sud, Columbia, Peru și Ecuador, America Centrală și, cel mai recent, cu Canada, care se extind la noi domenii, printre care drepturile de proprietate intelectuală, serviciile și dezvoltarea durabilă;
  • zonele de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare (DCFTA), care creează legături economice mai strânse între UE și țările din vecinătatea sa;
  • acordurile de parteneriat economic, axate pe nevoile de dezvoltare ale regiunilor din Africa, zona Caraibilor și Pacific.

Comisarul UE pentru comerț, Cecilia Malmström, va discuta conținutul raportului cu miniștrii comerțului din UE la următoarea reuniune a Consiliului din 9 noiembrie. Vor urma, apoi, și discuțiile cu Parlamentul European.

Pentru informații suplimentare

Raport privind implementarea acordurilor comerciale ale UE

Anexă la raport: Documentul de lucru al serviciilor Comisiei

Fișă informativă

Acordurile comerciale ale UE

IP/18/6267

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar