Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Izvješće: Trgovinskim sporazumima EU-a ostvaruje se napredak u pogledu rasta i otvaranja radnih mjesta, podupire se održivi razvoj

Bruxelles, 31. listopada 2018.

Bolji pristup stranim tržištima dogovoren u okviru sporazuma koje je sklopio EU koristi europskim poduzećima, radnicima i potrošačima.

U skladu s drugim godišnjim izvješćem o provedbi trgovinskih sporazuma koje je objavljeno danas, ti sporazumi, koji obuhvaćaju gotovo 70 tržišta diljem svijeta, pokazali su se učinkovitima u uklanjanju prepreka trgovini i promicanju visokih standarda zaštite radnika i okoliša. Međutim, europski izvoznici mogli bi još bolje iskoristiti mogućnosti koje se nude u okviru postojećih sporazuma.

Povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström izjavila je: „Tijekom godina EU je uložio velike napore u razvoj najveće svjetske mreže trgovinskih sporazuma. Najnoviji podaci pokazuju da taj pristup ostvaruje rezultate. Tim se sporazumima pridonosi jačanju europskog gospodarstva tako što se olakšava poslovanje diljem svijeta i istovremeno podupire zaposlenost u Europi. Strateški sporazumi koje smo sklopili sve su brojniji, otvaraju vrata i povećavaju konkurentnost europskih poduzeća na ključnim tržištima. Također pomažu u promicanju poštovanja ljudskih i radničkih prava te ekoloških standarda. Moramo se usredotočiti na daljnje aktivnosti kako bismo osigurali primjenu dogovorenih pravila i da poduzeća što više iskoristite te sporazume.”

Današnje izvješće odnosi se na razvoj događaja u 2017. i pokazuje da trgovina u okviru postojećih trgovinskih sporazuma EU-a i dalje raste. Primjerice, izvoz u Južnu Koreju povećao se prošle godine za više od 12 %, izvoz u Kolumbiju za više od 10 %, a izvoz EU-a u Kanadu povećao se za 7 % tijekom devet mjeseci od stupanja na snagu sporazuma između EU-a i Kanade. Ukidanje carina najviše je koristilo proizvođačima poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU-a te je zabilježen znatan porast izvoza, posebno u Ekvador (+ 34 %), Čile (+ 29 %), Srbiju (+ 23 %), Tursku i Kostariku (+ 14 % u obje zemlje).

Kad je riječ o regulatornim preprekama trgovini, trgovinskim sporazumima EU-a prošle je godine omogućeno otvaranje meksičkog tržišta za europske zdravstvene proizvode te otvaranje čileanskog i peruanskog tržišta za izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU-a, a poduzećima iz EU-a omogućeno je sudjelovanje u javnim natječajima u Gruziji, Moldovi i Ukrajini.

Kad je riječ o promicanju standarda EU-a i održivom razvoju, zahvaljujući posebnim odredbama u trgovinskim sporazumima EU-a partneri kao što su Kanada i Meksiko prošle su godine ratificirali Konvencije Međunarodne organizacije rada i time pružili veću zaštitu radnicima.

Unatoč tim pozitivnim kretanjima, moglo bi se postići i više kad bi poduzeća iz EU-a potpuno iskoristila mogućnosti u okviru postojećih sporazuma. Stoga Komisija, zajedno s državama članicama i poslovnim mrežama, jača aktivnosti informiranja i potporu poduzećima iz EU-a, a posebno manjim poduzećima, kako bi ostvarila korist od trgovinskih sporazuma. Inicijative uključuju poboljšanje internetskih alata kao što su baza podataka o pristupu tržištu i Služba za pomoć u trgovini te detaljne smjernice poduzećima koja žele ostvariti najveću moguću korist od nedavnih trgovinskih sporazuma EU-a s Kanadom i Japanom.

Osnovne informacije i sljedeći koraci

Današnje izvješće o provedbi trgovinskih sporazuma EU-a drugo je godišnje izvješće te vrste i obuhvaća 2017. godinu. U izvješću se detaljno opisuje situacija u vezi s provedbom 35 trgovinskih sporazuma EU-a (od ukupno 39), primjerice:

  • Sporazumi „prve generacije”, sklopljeni prije 2006., koji su usmjereni na ukidanje carina;
  • Sporazumi „druge generacije”, kao što su sporazumi s Južnom Korejom, Kolumbijom, Peruom i Ekvadorom, Srednjom Amerikom i odnedavna s Kanadom, koji obuhvaćaju nova područja, uključujući prava intelektualnog vlasništva, usluge i održivi razvoj;
  • Područja produbljene i sveobuhvatne slobodne trgovine koja stvaraju snažnije gospodarske veze između EU-a i susjednih zemalja;
  • Sporazumi o gospodarskom partnerstvu usmjereni na razvojne potrebe afričkih, karipskih i pacifičkih regija.

Povjerenica EU-a za trgovinu Cecilia Malmström na sljedećem će sastanku Vijeća 9. studenoga o sadržaju izvješća raspravljati s ministrima trgovine EU-a. Uslijedit će i rasprave s Europskim parlamentom.

Više informacija

Izvješće o provedbi trgovinskih sporazuma EU-a

Prilog izvješću: Radni dokument službi Komisije:

Informativni članak

Trgovinski sporazumi EU-a

IP/18/6267

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar