Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Poklicno izobraževanje in usposabljanje v središču Evrope: začenja se tretji evropski teden poklicnih spretnosti

Bruselj, 31. oktobra 2018

Evropska komisija v sodelovanju z avstrijskim predsedstvom med 5. in 9. novembrom 2018 na Dunaju organizira tretji evropski teden poklicnih spretnosti, potem ko je pobuda lani in predlani požela velik uspeh.

Pod geslom „Odkrij svoj talent“ se bo na tisoče mladih iz vse Evrope na več kot 1 000 dogodkih, ki se bodo do decembra 2018 zvrstili po Evropi, lahko seznanilo s priložnostmi za usposabljanje in poklicno pot, ki jih omogoča poklicno in strokovno izobraževanje in usposabljanje. Pobuda združuje izvajalce izobraževanja in usposabljanja, organizacije civilne družbe, javne organe, poslovne organizacije, sindikate in širšo javnost, njen namen pa je ozaveščanje o koristih poklicnega izobraževanja in usposabljanja.

Evropska komisarka za zaposlovanje, socialne zadeve, strokovno usposobljenost in mobilnost delovne sile Marianne Thyssen je povedala: „Z veseljem bomo že tretje leto zapored pokazali, da poklicno izobraževanje in usposabljanje vodi do zanimivih in bogatih poklicnih poti na najrazličnejših področjih, od pilotov, filmarjev do letalskih tehnikov, če jih omenim samo nekaj. Poleg tega ljudje s poklicnim izobraževanjem in usposabljanjem ter vajeništvi pridobijo spretnosti, ki ustrezajo potrebam trga dela v 21. stoletju. Zato sem vesela, da bomo zopet izkoristili priložnost za predstavitev teh prednosti po vsej Evropi.“

Heinz Faßmann, avstrijski zvezni minister za izobraževanje, znanost in raziskave, je dejal: „Avstrijsko predsedstvo z zadovoljstvom gosti tretji evropski teden poklicnih spretnosti, ki tokrat prvič ne bo potekal v Bruslju. Zaradi možnosti izbire med dualnim sistemom vajeništva in izobraževanjem zgolj v šoli je poklicno izobraževanje in usposabljanje v Avstriji zelo cenjena in povpraševana oblika izobraževanja in usposabljanja. Evropski teden poklicnih spretnosti je edinstvena priložnost, da še povečamo njegovo privlačnost.“

„Dobro uveljavljen in delujoč sistem poklicnega izobraževanja in usposabljanja je pomemben dejavnik gospodarskega razvoja, poleg tega pa mladim ponuja trdno podlago za uspešno poklicno pot. Zato ga je treba promovirati, k čemur učinkovito prispeva prav evropski teden poklicnih spretnosti. Avstrijsko predsedstvo je zato ponosno, da bo en teden središče evropske politike na področju poklicnega izobraževanja in usposabljanja,“ je povedala Margarete Schramböck, avstrijska zvezna ministrica za digitalizacijo in gospodarske zadeve.

Poklicno izobraževanje in usposabljanje: pametna izbira za prihodnost

Cilj evropskega tedna poklicnih spretnosti je pokazati, da je poklicno izobraževanje in usposabljanje tako za mlade kot za odrasle pametna izbira, ki vodi do odličnosti v izobraževanju, visokokakovostnih delovnih mestih in večje zaposljivosti. S tem prispeva k programu znanj in spretnosti za Evropo ter izvajanju evropskega stebra socialnih pravic. Z evropskim tednom poklicnih spretnosti želi Evropska komisija povečati ozaveščenost o številnih priložnostih, ki jih ponuja poklicno izobraževanje in usposabljanje, ter več ljudi spodbuditi k sodelovanju, da ga pobližje spoznajo. Letos je velik poudarek tudi na prihodnosti poklicnega izobraževanja in usposabljanja s temami, kot sta njegova digitalizacija in internacionalizacija.

V okviru kampanje bodo številne države članice gostile otvoritvene dogodke in dneve delodajalcev, imenovanih je bilo 26 nacionalnih in vseevropskih ambasadorjev za ozaveščanje o pobudi, podeljene pa bodo tudi nagrade za odličnost v poklicnem izobraževanju in usposabljanju.

Pri organizaciji evropskega tedna poklicnih spretnosti sta intenzivno sodelovala in zagotavljala podporo Evropski center za razvoj poklicnega usposabljanja (Cedefop) in Evropska fundacija za usposabljanje.

Ozadje

Ključni podatki o poklicnem izobraževanju v Evropi (vir: Eurostat)

  • 49 % srednješolcev v Evropi je vključenih v srednje poklicno izobraževanje in usposabljanje (2016);
  • stopnja zaposlenosti novih diplomantov poklicnega izobraževanja in usposabljanja[1] v Evropi znaša 74,8 % (2017);
  • delež nizkokvalificiranih odraslih[2] v Evropi se s pomočjo Evropskega socialnega sklada (ESS) stalno zmanjšuje, vendar je še vedno previsok (22,5 % leta 2017);
  • 10,9 % prebivalcev Evrope je vključenih v izobraževanje odraslih (2017).

Evropski teden poklicnih spretnosti

Prvi evropski teden poklicnih spretnosti je bil organiziran leta 2016. V drugi izvedbi leta 2017 se je po vsej Evropi zvrstilo več kot 1 585 aktivnosti, ki so pritegnile en milijon ljudi. Seznam dogodkov letošnjega tretjega evropskega tedna poklicnih spretnosti po državah je na voljo tukaj.

Avstrijsko predsedovanje Svetu Evropske unije 2018

Po letih 1998 in 2006 je Avstrija svoje tretje predsedovanje Svetu Evropske unije začela 1. julija 2018.

Več informacij

Spletišče evropskega tedna poklicnih spretnosti in zemljevid dogodkov

Stran na Facebooku: Evropski teden poklicnih spretnosti 2018

Spletišče avstrijskega predsedstva Svetu Evropske unije 2018

Novica Eurostata s statističnimi podatki o poklicnem izobraževanju v EU (na voljo od 5. novembra)

Spremljajte evropsko komisarko Marianne Thyssen na Facebooku in Twitterju, #EUVocationalSkills #DiscoverYourTalent

 

[1] Starih od 15 do 34 let (Eurostat).

[2] Z manj kot primarno izobrazbo, primarno in nižjo sekundarno izobrazbo (Eurostat).

IP/18/6242

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar