Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Počinje treći Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju

Bruxelles, 31. listopada 2018.

Od 5. do 9. studenoga 2018. u Beču će se održati treći Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, koji u suradnji s austrijskim predsjedništvom Vijeća organizira Europska komisija, nastavljajući tako uspješnu tradiciju prva dva takva događaja.

U sklopu više od 1000 događanja koja će se do prosinca 2018. pod geslom „Otkrij svoj talent” odvijati diljem Europe tisuće mladih imat će priliku upoznati se s mogućnostima osposobljavanja i prilikama za razvoj karijere koje donosi strukovno obrazovanje. Ova inicijativa okuplja obrazovne usluge, organizacije civilnog društva, javna tijela, poduzeća, sindikate i širu javnost radi upoznavanja s prednostima strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

Povjerenica EU-a za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen ovom je prilikom izjavila: Drago nam je što već treću godinu zaredom možemo pokazati da strukovno obrazovanje i osposobljavanje vodi do uzbudljivih i produktivnih karijera u svim područjima, bez obzira na to želite li biti pilot, redatelj, zrakoplovni tehničar ili nešto drugo. Napomenimo i to da osobe koje se odluče za strukovno obrazovanje i osposobljavanje ili naukovanje stječu vještine koje odgovaraju potrebama tržišta rada u 21. stoljeću. Stoga mi je drago što smo ponovno iskoristili ovu priliku da diljem Europe predstavimo prednosti tih programa.

Heinz Faßmann, austrijski savezni ministar obrazovanja, znanosti i istraživanja, rekao je: Austrijsko predsjedništvo ponosan je domaćin trećeg Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, koji se prvi put održava izvan Bruxellesa. U austrijskom sustavu obrazovanja i osposobljavanja, gdje učenici mogu birati između dvojnog naukovanja i redovnog školovanja, strukovno obrazovanje i osposobljavanje vrlo je cijenjeno i traženo. Ovaj Europski tjedan jedinstvena je prilika da još i više povećamo privlačnost strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

Dobro organiziran i funkcionalan sustav strukovnog obrazovanja i osposobljavanja važan je čimbenik gospodarskog razvoja, a k tome mladima pruža i stabilnu osnovu za uspješnu karijeru. Stoga ga je važno promicati, a Europski tjedan u tome ima vrlo važnu ulogu. Ponosni smo što ćemo tjedan dana biti centar europske politike strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, rekla je Margarete Schramböck, austrijska savezna ministrica za digitalizaciju i gospodarstvo.

Strukovno obrazovanje i osposobljavanje: pametan izbor za budućnost

Cilj je ovog Europskog tjedna mladima i odraslima pokazati da je strukovno obrazovanje i osposobljavanje pametan izbor koji vodi do izvrsnosti u obrazovanju, visokokvalitetnih radnih mjesta i veće mogućnosti zapošljavanja, čime će pridonijeti Programu vještina za Europu i provedbi europskog stupa socijalnih prava. U Europskom tjednu vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju Komisija nastoji upoznati javnost s brojnim mogućnostima dostupnima u okviru strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te potaknuti više ljudi na sudjelovanje. Važna je tema ovogodišnjeg Europskog tjedna i budućnost strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te njihova digitalizacija i internacionalizacija.

U okviru kampanje u mnogim se državama članicama priređuju otvorenja Europskog tjedna i dani poslodavaca, imenovano je 26 nacionalnih i paneuropskih ambasadora te inicijative, a bit će podijeljene i nagrade za izvrsnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju.

Ovo se događanje organizira uz sudjelovanje i potporu Europskog centra za razvoj strukovnog osposobljavanja (Cedefop) i Europske zaklade za osposobljavanje.

Kontekst

Ključni podaci o strukovnom obrazovanju u Europi (izvor: Eurostat)

  • 49% srednjoškolaca u Europi pohađa strukovno obrazovanje i osposobljavanje (2016.)
  • stopa zaposlenosti osoba koje su nedavno završile strukovno obrazovanje i osposobljavanje [1] u Europi iznosi 74,8% (2017.)
  • postotak niskokvalificiranih odraslih osoba [2] u Europi se uz pomoć Europskog socijalnog fonda stalno smanjuje, no i dalje je previsok te iznosi 22,5% (2017.)
  • 10,9% Europljana sudjeluje u obrazovanju odraslih (2017.).

Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju:

Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju prvi put se održao 2016. Već 2017. održano je više od 1585 događanja diljem Europe, u kojima je sudjelovalo milijun ljudi. Popis ovogodišnjih događanja po zemljama možete pronaći ovdje.

O austrijskom predsjedništvu Vijeća Europske unije 2018.:

Nakon što je predsjedala Vijećem Europske unije 1998. i 2006., Austrija je treći put preuzela tu dužnost 1. srpnja 2018.

Više informacija

Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju: internetska stranica i karta događanja

Facebook stranica: Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju 2018.

Austrijsko predsjedništvo Vijeća Europske unije 2018.

Vijest Eurostata sa statističkim podacima o strukovnom obrazovanju u EU-u (dostupno od 5. studenoga)

Pratite Marianne Thyssen na Facebooku i Twitteru, #EUVocationalSkills #DiscoverYourTalent

 

[1] Osobe u dobi od 15 do 34 godina, Eurostat

[2] Osobe koje nisu završile osnovnu školu i one koje su završile samo osnovnu školu, Eurostat

IP/18/6242

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar