Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

A Bizottság új eszközt indít az iskolákban a digitális oktatás és tanulás támogatására

Brüsszel, 2018. október 25.

A Bizottság új eszközt indít az iskolákban a digitális oktatás és tanulás támogatására

Az Európai Bizottság bemutatta azt az új eszközt, amelynek az a feladata, hogy segítse az EU-ban, valamint Oroszországban, Grúziában és Szerbiában található valamennyi iskolát annak felmérésében, hogy miként használják a digitális technológiákat az oktatás és a tanulás terén. Az EU területén a SELFIE (Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational Technologies; az innovatív oktatási technológiák használatának előmozdítása révén végzett hatékony tanulást érintő önértékelés) 250 000 iskola 76,7 millió diákjának és tanárának áll rendelkezésére önkéntes alapon. A portál 24 uniós nyelven elérhető, és a jövőben további nyelveken is hozzáférhetővé válik. Minden érdeklődő iskola (általános iskolák felső tagozatai, középiskolák és szakképzési intézmények) regisztrálhat a SELFIE platformjára és elvégezheti az önértékelést saját iskolájában. A Bizottság célja, hogy a platform 2019 végéig 1 millió tanulóhoz, tanárhoz és intézményvezetőhöz jusson el.

A SELFIE-nek a Klementyna Hoffmanowa IX. számú varsói (Lengyelország) középiskolában való elindítása előtt Navracsics Tibor, az Európai Unió oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyekért felelős biztosa elmondta:A SELFIE segítséget nyújthat iskoláinknak abban, hogy a technológiát célirányosan, átfogó módon építsék be az oktatási és tanulási folyamatokba. Az iskolavezetők, a tanárok és a diákok álláspontjának egybegyűjtése fontos szerepet játszhat abban, hogy Európában az oktatás megfeleljen a digitális korszak kihívásainak. Bízom abban, hogy a SELFIE elő fogja segíteni az európai digitális készségek megerősödését.Ez kulcsfontosságú, ha mindenki számára lehetővé akarjuk tenni a globalizált, tudásalapú gazdaságok által kínált lehetőségek kiaknázását.Emellett elengedhetetlen olyan társadalmak kiépítéséhez, amelyekben az emberek bizalommal, ugyanakkor kritikus felhasználóként, nem pedig passzív fogyasztóként viszonyulnak az új technológiákhoz.”

A SELFIE a Bizottság által idén januárban bemutatott Digitális oktatási cselekvési terv részeként előterjesztett 11 kezdeményezés egyike. A cselekvési terv célja az európai digitális készségek fellendítése, valamint a digitális technológiák innovatív használatának támogatása az oktatás és a tanulás terén.

Hogyan működik a SELFIE?

Amint egy iskola a SELFIE használata mellett dönt, a tanulók, az iskolavezetők, és a tanárok megvizsgálnak egy sor rövid állítást annak meghatározására, hogy az iskolájuk miként használja a technológiát a tanítás és a tanulás során. Az eszköz moduláris, és az iskolák választhatnak egy sor opcionális állítás közül, valamint legfeljebb nyolc, személyre szabott kérdést alkothatnak a saját igényeiknek és prioritásaiknak megfelelően. A válaszadáshoz 20–30 perc szükséges. Ezután az iskola személyre szabott jelentést kap az eredményekről. A SELFIE iskolai jelentés ezt követően az iskolai közösségen belüli párbeszéd részeként felhasználható annak meghatározására, hogy a digitális technológiák jobb tanulási célú használatának javítása érdekében milyen lépések megtételére van szükség. Ez magában foglalhatja például a tanárok speciális képzését vagy a tanulók támogatását olyan témákban, mint az online biztonság. A SELFIE keretében a válaszadás névtelenül történik, és személyes adatok gyűjtésére nem kerül sor. Az adatokat nem fogják az iskolák vagy oktatási rendszerek rangsorolására felhasználni.

A következő lépések

A SELFIE már elérhető a szerb iskolákban, jövő év elején pedig a nyugat-balkáni régió valamennyi országa számára elérhetővé válik. Az első SELFIE konferencia a spanyol Oktatási Minisztériummal partnerségben 2019. április 4–5. között Madridban kerül megrendezésre. A rendezvény találkozási lehetőséget biztosít az eszközt használó európai iskolák számára, emellett tapasztalataik és visszajelzéseik felhasználásra kerülnek az eszköz továbbfejlesztése során.

A Bizottság emellett – a SELFIE fejlesztésének befejezését követően – iskoláknak szánt segédanyagokat fog kidolgozni, hogy segítse őket a digitális technológiák használatának fokozásához szükséges lépések megtételében. A Bizottság vizsgálja a tanárok és iskolák meglévő hálózataival való potenciális szinergiákat, különös tekintettel az eTwinning nevű, az Erasmus+ program által támogatott online platformra, amely a világ legnagyobb tanári hálózatává nőtte ki magát.

Háttér-információk

A nyitórendezvényre ma egy varsói középiskolában kerül sor, ahol Navracsics Tibor biztos részt vesz az eTwinning éves konferenciáján is. Navracsics Tibor uniós biztos és Anna Zalewska lengyel oktatási miniszter látogatást tesznek az iskolában, hogy találkozhassanak a diákokkal és a tanárokkal, és megtekintsék, hogy az iskola miként építi be a technológiát a tanulásba.

A Bizottság az oktatásért felelős minisztériumokkal és a digitális oktatással foglalkozó európai szakértői közösséggel partnerségben dolgozott a SELFIE nevű eszköz fejlesztésén. A partnerintézmények közé tartozik az Európai Képzési Alapítvány, az Európai Szakképzésfejlesztési Központ (CEDEFOP) és az UNESCO oktatásban használt információtechnológiákkal foglalkozó intézete (Institute for Information Technologies in Education).

Az eszköz próbaverziójának tesztelésére tavaly került sor 14 országban 650 iskola bevonásával. A kísérleti projekt keretében 67 000 észrevétel érkezett arra vonatkozóan, hogyan lehetne tovább egyszerűsíteni és javítani az eszközt. A visszajelzések beépítésre kerültek a már elindított verzióba.

További információk

A SELFIE videót is tartalmazó honlapja:

SELFIE tájékoztató

SELFIE a Twitteren: # SELFIE_EU 

IP/18/6178

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar