Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Komisija razvila novi alat za potporu digitalnom poučavanju i učenju u školama

Bruxelles, 25. listopada 2018.

Komisija razvila novi alat za potporu digitalnom poučavanju i učenju u školama

Europska komisija danas je predstavila novi alat kojim će svim školama u EU-u, Rusiji, Gruziji i Srbiji pomoći da preispitaju vlastitu uporabu digitalne tehnologije pri poučavanju i učenju. Projekt SELFIE (Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational Technologies, promišljanje o učinkovitom učenju promicanjem upotrebe inovativnih obrazovnih tehnologija) dostupan je 76,7 milijuna učenika i nastavnika u 250 000 škola u EU-u, a sudjelovanje u njemu je dobrovoljno. Zasad funkcionira na 24 službena jezika EU-a, a druge jezične verzije uvest će se naknadno. Sve zainteresirane škole (viši razredi osnovnih škola i srednje škole) mogu se prijaviti na platformi SELFIE te analizirati vlastiti rad u tom području. Komisija se nada da će u projektu do kraja 2019. sudjelovati milijun učenika, nastavnika i ravnatelja.

Uoči pokretanja projekta SELFIE u srednjoj školi Klementyna Hoffmanowa u Varšavi Tibor Navracsics, povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport rekao je: SELFIE može pomoći našim školama da u poučavanje i učenje svrhovito i opsežno uključe tehnologiju. Uvid u stajališta ravnatelja, nastavnika i učenika može bitno doprinijeti pripremi europskog obrazovanja za digitalno doba. Uvjeren sam da će nam SELFIE pomoći u jačanju digitalnih vještina Europljana.One su ključne kako bi svi mogli iskoristiti prilike koje pruža globalizirano gospodarstvo utemeljeno na znanju.Neophodne su i za izgradnju društva u kojem su ljudi samopouzdani i kritični korisnici, a ne pasivni konzumenti novih tehnologija.

SELFIE je jedna od 11 inicijativa iz Akcijskog plana za digitalno obrazovanje, koji je Komisija predstavila u siječnju ove godine. Akcijskim planom nastoje se poboljšati digitalne vještine u Europi i poduprijeti inovativna primjena digitalnih tehnologija u poučavanju i učenju.

Kako funkcionira SELFIE?

Kad se škola odluči uključiti u projekt SELFIE, učenici, ravnatelji i nastavnici ocjenjuju niz kratkih tvrdnji kojima se istražuje uporaba tehnologije u podučavanju i učenju. Alat se sastoji od više modula pa škole mogu birati među ponuđenim tvrdnjama i dodati do osam prilagođenih pitanja koja odgovaraju njihovim potrebama i prioritetima. Za to je dovoljno izdvojiti nešto manje od pola sata Nakon toga škola dobiva prilagođeno izvješće s rezultatima. Ono se može upotrijebiti za dijalog u školskoj zajednici o tome kako bi se digitalna tehnologija mogla još bolje iskoristiti pri učenju. Naprimjer, može se organizirati posebno osposobljavanje za nastavnike ili učenike informirati o temama kao što je sigurnost na internetu. Svi su odgovori anonimni i ne prikupljaju se osobni podaci. Rezultati se neće upotrebljavati za rangiranje škola ili obrazovnih sustava.

Sljedeći koraci

SELFIE je već dostupan u školama u Srbiji, a početkom iduće godine bit će dostupan u svim zemljama zapadnog Balkana. Prva konferencija o projektu SELFIE organizirat će se u Madridu 4. i 5. travnja 2019. u suradnji sa španjolskim ministarstvom obrazovanja. Sudjelovat će škole iz cijele Europe koje upotrebljavaju taj alat, a njihova će iskustva i dojmovi poslužiti za njegovo usavršavanje.

Komisija će prirediti i popratne materijale za škole kako bi im pomogla da nakon sudjelovanja povećaju uporabu digitalnih tehnologija.Osim toga istražuje i moguće sinergije s postojećim mrežama nastavnika i škola, posebno s platformom eTwinning, koja se financira iz programa Erasmus+ te je prerasla u najveću mrežu nastavnika u svijetu.

Kontekst

Projekt se pokreće danas u jednoj od srednjih škola u Varšavi, gdje povjerenik Navracsics prisustvuje i godišnjoj konferenciji o eTwinningu. U svojem će se posjetu školi zajedno s poljskom ministricom obrazovanja Annom Zalewskom susresti s učenicima i nastavnicima te saznati kako ta škola integrira tehnologiju u učenje.

Komisija je pri razvoju alata SELFIE surađivala s ministarstvima obrazovanja i stručnjacima za digitalno obrazovanje iz cijele Europe. Među partnerskim institucijama su Europska zaklada za osposobljavanje, Europski centar za razvoj strukovnog osposobljavanja te Institut za informacijske tehnologije u obrazovanju pri UNESCO-u.

Prvotna verzija alata testirana je prošle godine u 650 škola u 14 zemalja. U tom pilot-projektu prikupljeno je 67 000 prijedloga za daljnje pojednostavljenje i poboljšanje alata. Oni su uzeti u obzir pri izradi nove verzije.

Više informacija

Internetska stranica projekta SELFIE, uključujući videozapis

Ključne informacije o projektu SELFIE

SELFIE na Twitteru #SELFIE_EU 

IP/18/6178

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar