Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

UE și Singapore creează legături economice și politice mai strânse

Bruxelles, 19 octombrie 2018

Uniunea Europeană și Singapore au semnat astăzi trei acorduri, prin care relațiile lor politice, comerciale și de investiții se ridică la un nou nivel. Împreună, acestea reprezintă un pas semnificativ în direcția creșterii prezenței Uniunii Europene într-o regiune importantă, aflată într-o creștere rapidă.

Acordurile semnate astăzi sunt Acordul comercial dintre UE și Singapore, Acordul privind protecția investițiilor dintre UE și Singapore și Acordul-cadru de parteneriat și cooperare.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat: „Semnarea acordurilor dintre UE și Singapore este un alt mesaj puternic al partenerilor care împărtășesc aceeași viziune de apărare și promovare a unui sistem internațional care să fie bazat pe norme, pe cooperare și pe multilateralism. Acordul comercial va oferi noi oportunități producătorilor, lucrătorilor, agricultorilor și consumatorilor europeni, reflectând ceea ce actuala Comisie a oferit celorlalți parteneri din întreaga lume care împărtășesc aceeași viziune, iar voința noastră colectivă de a aborda provocările globale va fi consolidată prin intermediul dialogului politic.”

Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și vicepreședinte al Comisiei Europene a adăugat: „Uniunea Europeană stabilește un parteneriat cu Singapore nu numai pentru legăturile noastre economice tot mai puternice, ci și în calitate de actor-cheie în regiune și dincolo de granițele acesteia. Acest acord de parteneriat și cooperare ne va permite să consolidăm activitatea comună pe care o desfășurăm deja, de la combaterea schimbărilor climatice, până la combaterea criminalității organizate. Pasul important pe care l-am întreprins astăzi în cadrul relațiilor noastre bilaterale va avea un impact pozitiv asupra cetățenilor și asupra regiunilor dincolo de frontierele noastre.” 

Cecilia Malmström, comisarul european pentru comerț, a declarat: „Aceste acorduri cu Singapore - cel mai mare partener comercial al nostru din regiune - sunt un alt punct de reper pentru UE. Ca primele dintre acordurile de acest fel dintre UE și un membru al Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est, ele vor crea noi oportunități pentru exportatorii noștri. Aceste acorduri, la fel ca toate celelalte pe care le-am încheiat recent, depășesc considerațiile economice și demonstrează un angajament puternic atât în favoarea promovării drepturilor omului și a drepturilor lucrătorilor, cât și în ceea ce privește protecția mediului. În această perioadă dificilă pe plan mondial, avem nevoie de aliați puternici, așa cum este Singapore, pentru a susține sistemul comercial mondial bazat pe reguli.

În cadrul ASEAN, Singapore este de departe principalul partener al UE, valoarea totală a comerțului bilateral cu mărfuri ridicându-se la 53,3 miliarde EUR (2017), iar cea a comerțului cu servicii la 44,4 miliarde EUR (2016). Peste 10 000 de companii din UE sunt stabilite în Singapore și utilizează această țară ca platformă pentru a deservi întreaga regiune a Pacificului. Singapore este de asemenea principalul beneficiar al investițiilor europene în Asia, iar investițiile bilaterale au cunoscut, în ultimii ani, o creștere rapidă: stocurile de investiții bilaterale au atins 256 de miliarde EUR în 2016.

Acordul comercial cu Singapore va elimina aproape toate tarifele restante pentru anumite produse din UE, va simplifica procedurile vamale și va stabili standarde înalte și norme stricte. Se simplifică astfel comerțul cu produse precum produsele electronice, alimentare și farmaceutice, stimulând în același timp creșterea verde. Acest lucru deschide piața serviciilor, cum ar fi telecomunicațiile, serviciile de mediu și ingineria. Este inclus, de asemenea, un capitol cuprinzător privind comerțul și dezvoltarea durabilă, stabilind cele mai înalte standarde de protecție a forței de muncă, de siguranță, de mediu și de protecție a consumatorilor, precum și consolidarea acțiunilor comune privind dezvoltarea durabilă și schimbările climatice.

Acordul privind protecția investițiilor include toate aspectele cuprinse în noua abordare a UE în materie de protecție a investițiilor și mecanismele de punere în aplicare a acesteia. Acordul va asigura un nivel ridicat de protecție a investițiilor și va garanta dreptul UE și al Singapore de a reglementa și de a urmări obiective legitime de politici publice, cum ar fi protecția sănătății publice, a siguranței și a mediului.

Acordurile comercial și de investiții reprezintă primul pilon al unui viitor acord interregional dintre UE și ASEAN.

Acordul-cadru de parteneriat și cooperare, semnat de Federica Mogherini, Înalt Reprezentant/vicepreședinte al Comisiei, și omologul său, ministrul afacerilor externe din Singapore, Vivian Balakishnan, va permite UE și Singapore să consolideze cooperarea politică, economică și sectorială într-o gamă largă de domenii, inclusiv mediul, schimbările climatice, energia, educația și cultura, ocuparea forței de muncă și afacerile sociale, știința și tehnologia, transporturile, combaterea terorismului și lupta împotriva criminalității organizate. Va spori astfel cooperarea în privința provocărilor globale, cooperare în care atât Singapore, cât și UE, joacă un rol din ce în ce mai important și vor contribui la soluționarea acestora într-un mod mai coerent. Prin acord, se instituie un Comitet mixt însărcinat cu funcționarea și punerea în aplicare corespunzătoare a acestuia.

Acordul de parteneriat și cooperare cu Singapore este cel de al patrulea acord de acest gen semnat cu o țară din ASEAN, urmând acordurilor cu Indonezia, Filipine și Vietnam. Acordul va înlocui cadrul juridic actual al Acordului de cooperare din 1980 dintre Comunitatea Economică Europeană și țările membre ale ASEAN.

Etapele următoare

Acordurile comerciale și de investiții vor fi trimise Parlamentului European pentru aprobare. Ulterior, acordul comercial ar putea intra în vigoare înainte de sfârșitul actualului mandat al Comisiei Europene în 2019, în timp ce acordul de protecție a investițiilor va urma, de asemenea, procedurile de ratificare la nivelul statelor membre. Acordul de parteneriat și cooperare trebuie să fie ratificat de statele membre ale UE și să fie prezentat Parlamentului European înainte de a intra în vigoare în mod oficial. 

Informații suplimentare

Delegația Uniunii Europene la Singapore

Acordul comercial și acordul de investiții încheiate între UE și Singapore

Misiunea Uniunii Europene la ASEAN

Fișă informativă privind relațiile UE-ASEAN

IP/18/6139

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar