Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Bolje gospodarske i političke veze EU-a i Singapura

Bruxelles, 19. listopada 2018.

Europska unija i Singapur potpisali su danas tri sporazuma i time svoje političke, trgovinske i investicijske odnose doveli na novu razinu. Sporazumi su važan korak prema većoj prisutnosti EU-a u toj brzorastućoj i važnoj regiji.

Potpisani su Sporazum o trgovini između EU-a i Singapura, Sporazum o zaštiti ulaganja između EU-a i Singapura te Okvirni sporazum o partnerstvu i suradnji.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je: Potpisivanje sporazuma između EU-a i Singapura još je jedna snažna poruka partnera čiji je zajednički cilj očuvanje i promicanje međunarodnog sustava utemeljenog na pravilima, suradnji i multilateralizmu. Sporazum o trgovini omogućit će nove prilike europskim proizvođačima, radnicima, poljoprivrednicima i potrošačima slične uspješnoj suradnji koju je ova Komisija ostvarila s drugim partnerima diljem svijeta. Usto, politički dijalog pospješit će rješavanje globalnih pitanja.

Federica Mogherini, visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku te potpredsjednica Europske komisije, izjavila je: Europska unija ne povezuje se sa Singapurom samo zbog sve boljih gospodarskih veza, već i zato što je Singapur ključni dionik u regiji i šire. Zahvaljujući ovom Sporazumu o partnerstvu i suradnji bit ćemo aktivniji, bilo da je riječ o borbi protiv klimatskih promjena ili suzbijanju organiziranog kriminala. Današnji važan korak naprijed u našim bilateralnim odnosima pozitivno će utjecati na naše građane te na regije izvan naših granica. 

Cecilia Malmström, povjerenica za trgovinu, izjavila je: Sporazumi sa Singapurom, našim najvećim trgovinskim partnerom u regiji, vrlo su važni za EU. Kao prvi takvi sporazumi između EU-a i jedne od članica Udruženja država jugoistočne Azije (ASEAN) našim će izvoznicima otvoriti mnoga vrata. Navedeni sporazumi, kao i svi ostali koje smo nedavno sklopili, ne odnose se samo na gospodarska pitanja, već se u njima odražava i obveza promicanja ljudskih i radničkih prava te zaštite okoliša. U ovom teškom razdoblju na svjetskoj razini trebamo pouzdane saveznike poput Singapura kako bismo očuvali globalni trgovinski sustav utemeljen na pravilima.

Od svih članica ASEAN-a Singapur je najveći partner EU-a. Ukupna bilateralna trgovina robom iznosila je 2017. 53,3 milijarde eura, dok je 2016. ukupna trgovina uslugama iznosila 44,4 milijarde eura. Više od 10 000 poduzeća iz EU-a ima poslovni nastan u Singapuru i koristi ga kao glavno središte za poslovanje u cijeloj pacifičkoj regiji. Singapur je glavno odredište europskih ulaganja u Aziji, a međusobna ulaganja zadnjih godina ubrzano rastu. Bilateralna ulaganja dosegnula su 2016. 256 milijardi eura.

Sporazumom o trgovini sa Singapurom uklonit će se gotovo sve preostale carine na određene proizvode iz EU-a, pojednostavnit će se carinski postupci te utvrditi visoki standardi i pravila. Pojednostavnjuje se trgovina robom poput elektronike, prehrambenih i farmaceutskih proizvoda te se potiče zeleni rast. Otvara se tržište za usluge poput telekomunikacija, usluga u području okoliša i inženjerstva. Sporazum uključuje i sveobuhvatno poglavlje o trgovini i održivom razvoju te se njime propisuju najviši standardi rada, sigurnosti, zaštite okoliša i potrošača, a jača se i zajedničko djelovanje u području održivog razvoja i klimatskih promjena.

Sporazum o zaštiti ulaganja sadržava sve aspekte novog pristupa EU-a zaštiti ulaganja i mehanizme za njegovu provedbu. Njime će se osigurati kvalitetna zaštita ulaganja, uz zaštitu prava EU-a i Singapura na reguliranje i provođenje ciljeva javnog poretka kao što su zaštita javnog zdravlja, sigurnosti i okoliša.

Sporazumi o trgovini i ulaganjima temelj su za budući međuregionalni sporazum između EU-a i ASEAN-a.

Okvirni sporazum o partnerstvu i suradnji koji su potpisali visoka predstavnica/potpredsjednica Federica Mogherini i ministar vanjskih poslova Singapura, Vivian Balakrishnan, omogućit će EU-u i Singapuru da razvijaju političku, gospodarsku i sektorsku suradnju u brojnim područjima kao što su okoliš, klimatske promjene, energija, obrazovanje i kultura, zapošljavanje i socijalna pitanja, znanost i tehnologija, borba protiv terorizma i borba protiv organiziranog kriminala. Njime će se poboljšati suradnja u globalnim pitanjima, u kojima Singapur i EU imaju sve važniju ulogu, te će se ta pitanja rješavati na usklađeniji način. Sporazumom se osniva Zajednički odbor koji će osigurati pravilno funkcioniranje i provedbu Sporazuma.

Sporazum o partnerstvu i suradnji sa Singapurom četvrti je takav sporazum potpisan sa zemljom članicom ASEAN-a, nakon onih s Indonezijom, Filipinima i Vijetnamom. Zamijenit će postojeći pravni okvir Sporazuma o suradnji između Europske ekonomske zajednice i zemalja članica ASEAN-a iz 1980.

Sljedeći koraci

Sporazumi o trgovini i ulaganjima poslat će se Europskom parlamentu na odobrenje. Sporazum o trgovini mogao bi zatim stupiti na snagu prije kraja sadašnjeg mandata Europske komisije 2019., a za Sporazum o zaštiti ulaganja potrebni su i postupci ratifikacije na razini država članica. Države članice EU-a morat će ratificirati Sporazum o partnerstvu i suradnji te će se on morati dostaviti Europskom parlamentu prije formalnog stupanja na snagu. 

Više informacija

Delegacija Europske unije u Singapuru

Sporazumi o trgovini i ulaganjima između EU-a i Singapura

Misija Europske unije pri ASEAN-u

Informativni članak o odnosima EU-a i ASEAN-a

IP/18/6139

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar