Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Enotni digitalni trg: z registrom evropskih filmov lažje do filmov na spletu

Lyon, 18. oktobra 2018

Evropska komisarka za digitalno gospodarstvo in družbo Marija Gabriel bo danes na mednarodnem sejmu klasičnega filma ( Marché international du film classique) v Lyonu predstavila prototip registra evropskih filmov. Ta filmski register je vodilni ukrep strategije Digital4Culture in je del evropskega leta kulturne dediščine 2018.

Novi register je bil zasnovan s pomočjo Evropskega avdiovizualnega observatorija in bo zaposlenim v filmski industriji, javnim organom ter državljankam in državljanom omogočil dostop do informacij o evropskih filmih in njihovi spletni dostopnosti prek storitev videa na zahtevo v vseh državah Evropske unije.

Komisarka Marija Gabriel je dejala: „Prizadevati si moramo za to, da evropska dela najdejo občinstvo, ki si ga zaslužijo. Digitalna preobrazba ima potencial, da odločilno okrepi pozitivne učinke kulture tako z gospodarskega kot z družbenega vidika. Z registrom evropskih filmov želimo doseči prav to, saj želimo z našo strategijo #Digital4Culture izkoristiti plodno povezavo med digitalnimi tehnologijami in kulturo.“

Evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tibor Navracsics je dodal: „Evropska kulturna dediščina niso le spomeniki, književnost, slikarstvo ali različne tradicije, temveč tudi izjemno bogastvo naše filmske dediščine. Pozdravljam to pobudo evropskega leta kulturne dediščine, ki bo mnogim olajšala dostop do starih in sodobnih evropskih filmov.“

Danes evropski filmi na spletu predstavljajo le okoli 25 % filmov, ki so v Evropski uniji na voljo prek storitev videa na zahtevo. Nacionalne zbirke podatkov obstajajo, na evropski ravni pa ni nič podobnega. Hkrati je v svetovni kinematografiji Evropa pomemben akter, saj se je med letoma 2007 in 2016 v njej sproduciralo več kot 18 000 filmov, skupno število celovečernih filmov pa se je v istem času povečalo za 47 % (s 1 444 na 2 124).

Zaenkrat je register še vedno le v obliki prototipa in vsebuje podatke 115 storitev videa na zahtevo o 35 000 evropskih filmih. Beta različica je predvidena za pomlad 2019, dokončna pa za konec naslednjega leta. 

Številne koristi 

To inovativno orodje se financira iz programa MEDIA za podporo evropskemu avdiovizualnemu sektorju in bo na voljo tako državljanom in državljankam kot zaposlenim v filmski industriji ter javnim organom. Register bo prinesel številne koristi:

  • za državljanke in državljane: z vzpostavitvijo bogatega in raznolikega virtualnega filmskega arhiva bo evropski film prepoznavnejši po Evropski uniji;

  • za zaposlene v filmski industriji: avtorji in producenti bodo vedeli, v katerih državah in prek katerih storitev videa na zahtevo so na voljo njihovi filmi; distributerji, ki bi želeli bolje tržiti svoje evropske filme, bodo lahko ugotovili, kateri ponudniki storitev videa na zahtevo ponujajo podobna dela in bi bili tako pripravljeni sprejeti tudi njihove filme; ponudniki storitev videa na zahtevo bodo lahko na spletu ugotovili, kateri evropski filmi na drugih ozemljih bi lahko zanimali njihovo občinstvo;

  • za javne organe: imeli bodo pregled nad kakovostjo zakonite ponudbe evropskih filmov v digitalnem svetu; zlasti podporni skladi in agencije za promocijo filmov bodo vedeli, ali so filmi, ki jih podpirajo, dejansko na voljo in se izvažajo v druge države članice; nenazadnje bodo lahko regulativni organi s pomočjo registra nadzorovali izvajanje nedavne revizije direktive o avdiovizualnih medijskih storitvah, ki uvaja najmanj 30-odstotno kvoto evropskih del, da bi povečali in izboljšali prisotnost evropskih filmov na spletu.

Ozadje

Pobuda je del strategije Digital4Culture in evropskega leta kulturne dediščine 2018. Digitalna revolucija prinaša nove in inovativne oblike umetniškega ustvarjanja, širši in bolj demokratičen dostop do kulture in dediščine ter nove načine dostopa do kulturnih vsebin, njihove uporabe in monetizacije. Na ta razvoj se strategija Digital4Culture odziva tudi z opiranjem na predlagano posodobitev avtorskega prava ter lažji čezmejni dostop do televizijskih in radijskih programov prek spleta v okviru strategije za enotni digitalni trg, ki sta predmet pogajanj med Evropskim parlamentom in Svetom Evropske unije.

Evropski register podpira podprogram MEDIA v okviru programa Ustvarjalna Evropa. V zadnjih 27 letih je program MEDIA omogočil produkcijo in distribucijo več kot 2 000 filmov, dokumentarnih filmov, televizijskih serij in v zadnjem času tudi animiranih filmov. Komisija za naslednje proračunsko obdobje 2021–2027 predlaga povečanje proračuna programa MEDIA za 30 %, tj. 1,2 milijarde evrov. V prihodnjih letih bo več denarja namenjenega za mednarodno promocijo in distribucijo evropskih del ter za inovativno pripovedovanje, tudi z virtualno resničnostjo.

Več informacij

Informativni pregled: spletni register evropskih filmov

Strategija Digital4Culture

Spletišče evropskega leta kulturne dediščine

Informativni pregled: MEDIA/večletni finančni okvir

Informativni pregled: MEDIA Filmi in dokumentarni filmi

IP/18/6134

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar