Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Piața unică digitală: se va lansa un repertoriu de filme europene pentru facilitarea accesului online

Lyon, 18 octombrie 2018

Cu ocazia Târgului Internațional al Filmului Clasic (MIFC) de la Lyon, Mariya Gabriel, comisarul responsabil cu economia digitală și societatea digitală, va prezenta astăzi prototipul unui repertoriu de filme europene - acțiune-cheie care face parte din strategia Digital4Culture și se înscrie deopotrivă în Anul european al patrimoniului cultural 2018.

Lansat cu ajutorul Observatorului European al Audiovizualului, noul repertoriu le va permite profesioniștilor, autorităților publice și cetățenilor să aibă acces la informații despre filmele europene și despre disponibilitatea lor online în cadrul serviciilor de transmisie video la cerere (Video on Demand - VOD) din toate țările Uniunii Europene.

Comisarul Gabriel a declarat: „Avem datoria de a oferi producțiilor europene audiența pe care o merită. Trecerea la era digitală are un însemnat potențial de propagare a efectelor pozitive ale culturii atât pe plan economic, cât și la nivelul societății. Obiectivul repertoriului filmelor europene și, în sens mai larg, al strategiei noastre #Digital4Culture este să exploateze această legătură avantajoasă dintre tehnologiile digitale și cultură.”

Comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a adăugat: „Când vorbim despre patrimoniul cultural al Europei nu ne referim numai la monumente, literatură, pictură sau diferite tradiții, ci și la bogăția extraordinară a cinematografiei noastre. Salut această inițiativă care demarează în Anul european al patrimoniului cultural și care va înlesni accesul publicului larg la filmele europene de ieri și de azi”.

Actualmente, prezența online a filmelor europene se limitează la aproximativ 25 % din filmele oferite de serviciile VOD în Uniunea Europeană. Deși există baze de date naționale, nu există nimic de acest fel la nivel european, or Europa are un rol major în cinematografia mondială, înregistrând peste 18 000 de filme produse în perioada 2007-2016 și un volum total al producțiilor care a crescut cu 47 % în aceeași perioadă, de la 1 444 de lungmetraje în 2007 la 2 124 în 2016.

Deocamdată repertoriul este încă în stadiul de prototip și include date despre 35 000 de filme europene, primite de la 115 servicii VOD. Lansarea versiunii beta este prevăzută pentru primăvara anului 2019, iar lansarea versiunii definitive va avea loc la finele anului viitor. 

O multitudine de avantaje 

Finanțat prin programul de sprijin pentru sectorul audiovizual european MEDIA, acest instrument inovator va putea fi accesat de cetățeni, de profesioniștii din domeniu și de autoritățile publice. Ideea acestui repertoriu prezintă o multitudine de avantaje:

  • pentru cetățeni: cinematografia europeană se va bucura de mai multă vizibilitate în întreaga UE mulțumită creării unei veritabile cinemateci virtuale, deopotrivă bogată și variată.

  • pentru profesioniștii din domeniu: regizorii și producătorii vor ști în ce țări și în cadrul căror servicii sunt disponibile filmele lor prin VOD; distribuitorii care doresc să își valorifice mai bine filmele europene vor putea identifica serviciile VOD care oferă producții similare și care ar putea fi interesate să le distribuie filmele; serviciile VOD vor putea identifica filmele europene online de pe alte teritorii care ar putea fi interesante pentru publicul lor.

  • pentru autoritățile publice: se va cunoaște calitatea ofertei legale de filme europene din universul digital; mai exact, fondurile de sprijin și agențiile care se ocupă cu promovarea filmelor vor ști dacă filmele pe care le susțin sunt efectiv disponibile și, deci, dacă sunt exportate în celelalte state membre; în timp, autoritățile de reglementare vor dispune, prin repertoriul creat, de un instrument care le poate ajuta să controleze punerea în aplicare a recentei revizuiri a Directivei serviciilor mass-media audiovizuale (DSMAV), prin care se adoptă o cotă minimă de producții europene de 30 % în vederea sporiri și îmbunătățirii prezenței filmelor europene online.

Context

Inițiativa face parte din strategia Digital4Culture și din Anul european 2018 consacrat patrimoniului cultural. Revoluția digitală permite apariția unor forme noi și inovatoare de creație artistică, un acces mai larg și mai democratic la cultură și la patrimoniu, dar și noi modalități de a accesa, de a consuma și de a comercializa conținutul cultural. Pentru a reflecta aceste evoluții, strategia Digital4Culture se fondează de asemenea pe propuneri menite să modernizeze normele în materie de drepturi de autor și să faciliteze accesul transfrontalier la programele de televiziune și radio online, care fac obiectul negocierilor dintre Parlamentul European și Consiliul UE și care sunt incluse în Strategia privind piața unică digitală.

Repertoriul european este sprijinit prin programul Europa creativă MEDIA. În ultimii 27 de ani, programul MEDIA a susținut crearea și distribuirea a peste 2 000 de filme, documentare, seriale de televiziune și, mai recent, animații. Pentru următoarea perioadă bugetară 2021-2027, Comisia propune majorarea cu 30 % a bugetului MEDIA, ceea ce înseamnă 1,2 miliarde de euro. În următorii ani, se vor investi mai multe fonduri în promovarea și distribuirea la nivel internațional a lucrărilor și narațiunilor europene inovatoare, inclusiv în domeniul realității virtuale.

Informații suplimentare:

Fișă informativă: Repertoriul filmelor europene online

Strategia Digital4Culture

Site-ul internet dedicat Anului european al patrimoniului cultural

Fișă informativă: MEDIA/CFM

Fișă informativă: filmele și documentarele MEDIA

IP/18/6134

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar