Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Digitális egységes piac: európai filmek repertoárja az online hozzáférés megkönnyítése céljából

Lyon, 2018. október 18.

A klasszikus filmek Lyonban megrendezésre kerülő nemzetközi vásárának alkalmából Marija Gabriel, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos a mai napon bemutatja az európai filmek repertoárjának prototípusát, amely a Digital4Culture stratégia egyik kiemelt intézkedése, és egyben a kulturális örökség 2018-as európai évének programjába illeszkedik.

Az Európai Audiovizuális Megfigyelő Intézet segítségével elindított új repertoár az összes uniós országban lehetővé teszi a szakemberek, a hatóságok és a polgárok számára, hogy hozzáférjenek az európai filmekre és azok online videotékákban (VOD) való elérhetőségére vonatkozó információkhoz.

Gabriel biztos kijelentette: „Azon kell munkálkodnunk, hogy az európai alkotások a hozzájuk méltó közönséghez juthassanak el. A digitális átalakulás kulcsfontosságú lehetőséget kínál arra, hogy gazdasági és társadalmi szinten egyaránt erősítsük a kultúra pozitív hatásait.Éppen ez a célja az európai filmek repertoárjának, valamint tágabb értelemben ez a tétje a #Digital4Culture stratégiánknak: hogyan fordíthatjuk leginkább előnyünkre a digitális technológiák és a kultúra e termékeny találkozását.”

Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságért és a sportért felelős biztos hozzátette: „Európa kulturális öröksége nemcsak emlékműveket, irodalmi alkotásokat, festményeket vagy különféle hagyományokat foglal magában, hanem rendkívül gazdag filmművészeti örökségünket is. Üdvözlöm ezt a kulturális örökség európai évének keretében tett kezdeményezést, amely azt hivatott elősegíteni, hogy a régi idők és napjaink európai filmjéhez minél többen hozzáférhessenek.”

Manapság az EU online videotékáiból lekérhető filmeknek mindössze körülbelül 25%-a európai film. Léteznek ugyan nemzeti adatbázisok, de európai szintűek nem. Európa ugyanakkor, a 2007 és 2016 között készült több mint 18000 filmmel a világ filmiparának egyik legjelentősebb szereplője, és az említett időszakban mindegy 47%-kal több filmes alkotás készült a kontinensen: 2007-ben 1444, 2016-ban viszont már 2124 játékfilm.

A repertoár jelenleg még csak prototípus, és 115 online videotéka szolgáltatás adatait tartalmazza összesen 35000 európai filmmel kapcsolatban. A repertoár bétaverziójának elindítása 2019 tavaszán, a végleges verzióé pedig jövő év végére várható. 

Többszörös előnyök 

Az európai audiovizuális ágazatot támogató MEDIA program által finanszírozott innovatív eszköz a polgárok, a szakemberek és a hatóságok számára egyaránt hozzáférhető lesz. A repertoár létrehozása mögötti elgondolás többszörösen is előnyös:

  • a polgárok számára azért, mert egy igazi virtuális filmtár létrehozása révén EU-szerte láthatóbbá teszi az európai filmművészet gazdagságát és változatosságát;

  • a szakemberek számára azért, mert a szerzők és rendezők tudni fogják, hogy filmjeik mely országokban és mely szolgáltatások keretében érhetők el online videotékákban; az európai filmjeiket népszerűsíteni kívánó forgalmazók be tudják majd azonosítani, hogy mely online videotéka szolgáltatások kínálnak hasonló alkotásokat és érdeklődhetnek potenciálisan alkotásaik iránt; az online videotéka-szolgáltatók azonosítani tudják azokat a máshol online elérhető európai filmeket, amelyek az ő közönségüket is érdekelhetik;

  • a hatóságok számára azért, mert a jegyzék demonstrálja a digitális világban jogszerűen elérhető európai filmek minőségi választékát, a filmtámogató alapok és a promóciós ügynökségek például tudni fogják, hogy az általuk támogatott filmek valóban elérhetőek-e, és így más tagállamokba is eljutnak-e; végezetül pedig a szabályozó hatóságok számára azért, mert e jegyzék segítségével ellenőrizhetik a közelmúltban felülvizsgált audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv végrehajtását, amelynek egyik markáns eleme, hogy legalább 30%-ra kívánja emelni az európai filmek arányát, az európai filmek szélesebb körű és minőségibb online megjelenése érdekében.

Háttér-információk

A kezdeményezés a Digital4Culture stratégia részét képezi és a kulturális örökség 2018-as európai évének programjába illeszkedik. A digitális forradalom a művészi alkotás új és innovatív formáit teszi lehetővé; szélesebb körű, demokratikusabb hozzáférést biztosít a kultúrához és a kulturális örökséghez; valamint új módokon teszi lehetővé a kulturális tartalom elérését, fogyasztását és pénzben történő kifejezését. A Digital4Culture stratégia e fejleményeket kívánja tükrözni: a szerzői jogi szabályok korszerűsítésére és a televízió- és rádióprogramokhoz való, határokon átnyúló online hozzáférés megkönnyítésére irányuló javaslatokra épül, amelyeket az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa jelenleg tárgyal, és amelyek a digitális egységes piaci stratégia részét képezik.

Az európai repertoárhoz kapcsolódó intézkedéseket a Kreatív Európa Program MEDIA alprogramja támogatja. Az elmúlt 27 évben a MEDIA program több mint 2000 filmet, dokumentumfilmet, TV-sorozatot, újabban pedig animációs alkotások elkészítését és terjesztését tette lehetővé. A Bizottság 30%-kal, azaz 1,2 milliárd EUR-ra kívánja növelni a MEDIA program költségvetését a következő, 2021–2027-as költségvetési időszakra. Az elkövetkezendő években több pénz jut az európai alkotások, valamint az innovatív mesemondás – beleértve a virtuális valóságot is – nemzetközi szinten történő népszerűsítésére és forgalmazására.

További információk

Tájékoztató: Online európai filmek repertoárja

Digital4Culture stratégia

A kulturális örökség európai évének honlapja

Tájékoztató: Média/többéves pénzügyi keret

Tájékoztató: MEDIA – Filmek és dokumentumfilmek

IP/18/6134

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar