Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Pobuda DiscoverEU: 18-letnikom na voljo 12 000 dodatnih brezplačnih vstopnic za odkrivanje Evrope

Bruselj, 17. oktobra 2018

Po uspešnem prvem krogu pobude DiscoverEU bo Evropska komisija 29. novembra 2018 objavila drugi natečaj za brezplačne vozovnice.

Vsi 18-letniki v EU se bodo nato lahko do 11. decembra 2018 prijavili za brezplačno vozovnico, s katero bodo lahko med 15. aprilom in 31. oktobrom 2019 potovali po Evropi. Prvi krog pobude DiscoverEU je povezal na tisoče mladih, iz česar je nastala prava skupnost mladih iz vse Evrope. Udeleženci, ki se prej niso poznali, so se v družbenih medijih povezali v skupine, skupaj potovali od mesta do mesta ali drug drugemu omogočili bivanje v svojih domovih.

Evropski komisar Tibor Navracsics, pristojen za izobraževanje, kulturo, mlade in šport, je povedal: „To poletje je lahko približno 15 000 18-letnikov potovalo po EU. Sami so izkusili, kaj pomeni biti Evropejec. Imeli so priložnost odkrivati raznolikost in kulturno bogastvo Evrope ter se srečevati z ljudmi iz vse EU. Od sodelujočih smo slišali veliko čudovitih zgodb in veseli me, da bomo lahko prihodnje leto to izkušnjo omogočili več mladim!“

Kdo se lahko prijavi in kakšen je postopek?

  • Kandidati morajo do 31. decembra 2018 dopolniti 18 let in biti pripravljeni potovati največ 30 dni med 15. aprilom in 31. oktobrom 2019.

  • Zainteresirani se bodo lahko prijavili prek Evropskega mladinskega portala.

  • Ocenjevalni odbor bo ocenil prijave in izbral prejemnike.

  • Kandidati bodo o rezultatih izbora uradno obveščeni sredi januarja 2019. 

Uspešni kandidati bodo lahko potovali sami ali v skupinah največ pet oseb. Praviloma bodo potovali z vlakom, za čim večjo dostopnost po vsej celini pa lahko udeleženci uporabijo tudi druga prevozna sredstva, denimo avtobus ali trajekt ali izjemoma letalo. Tako bodo lahko sodelovali tudi mladi iz odročnejših predelov ali otokov, ki so del EU. 

Začetek drugega kroga DiscoverEU je danes napovedal komisar Navracsics na srečanju deležnikov pred predstavniki, ki delajo v mladinskem, izobraževalnem, prometnem in turističnem sektorju, ter mladimi, ki so v pobudi sodelovali letošnje poletje. Srečanje je del stalnega prizadevanja za še večji uspeh in boljšo dostopnost izkušnje DiscoverEU v prihodnosti. Organizacije, kot je Evropska mreža za boj proti revščini, so bile pozvane tudi k razpravi o načinih za izboljšanje socialne vključenosti v prihodnjih krogih pobude DiscoverEU. 

Nadaljnji koraki

Glede na izjemno zanimanje za DiscoverEU in izkušnje, ki jih ta pobuda omogoča mladim po vsej EU, je Evropska komisija v naslednjem dolgoročnem proračunu EU po letu 2020 za pobudo predlagala sredstva v višini 700 milijonov evrov v okviru prihodnjega programa Erasmus. Če bosta Evropski parlament in Svet ta predlog podprla, bo med letoma 2021 in 2027 lahko potovalo še dodatnih 1,5 milijona 18-letnikov.

Ozadje

Pobuda DiscoverEU se je začela izvajati junija, njen proračun pa v letu 2018 znaša 12 milijonov evrov. Do zdaj je potovanje po Evropi omogočila več kot 15 000 mladim. V letošnjem evropskem letu kulturne dediščine so imeli popotniki tudi priložnost udeležbe na številnih prireditvah ob praznovanju evropske kulturne dediščine.

Na podlagi določene kvote za posamezno državo je v prvem krogu, ki je potekal od 9. julija do 30. septembra 2018, vozovnice prejelo približno 15 000 mladih. Po izboru so lahko potovali sami ali v skupini največ petih oseb, in sicer za največ 30 dni v vsaj eno državo članico EU. 

Več informacij

Memo

Informativni pregled pričevanj mladih popotnikov

Evropski mladinski portal

 

IP/18/6109

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar