Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES NL IT PT FI CS LV RO

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

A Bizottság 22 városnak nyújt támogatást innovatív projektek finanszírozásához – új pályázati felhívás a városi közterületek biztonságával kapcsolatos projektekre

Brüsszel, 2018. október 10.

A Bizottság kihirdette az innovatív városfejlesztési tevékenységek keretében meghirdetetett harmadik pályázati felhívás nyertes városait.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap keretében 92 millió euró fog rendelkezésre állni az olyan témákkal összefüggő városi kihívásokra választ adó innovatív megoldások finanszírozására, mint a levegőminőség, az éghajlatváltozás, a lakhatás vagy a munkahelyek és készségek a helyi gazdaságban.

A Bizottság egyúttal a mai napon közzéteszi a negyedik pályázati felhívást az innovatív városfejlesztési tevékenységek területén. A 2017-ben az európai biztonsági stratégia keretében bejelentett cselekvési tervben foglaltaknak megfelelően a városok összesen 100 millió eurót vehetnek igénybe a nyilvános terek védelmének javítására és sebezhetőségének csökkentésére irányuló innovatív projektek finanszírozására. A pályázati felhívás célja továbbá a digitalitással, a környezetvédelemmel és a befogadással összefüggő projektek finanszírozása is.

Corina Crețu, a regionális politikáért felelős uniós biztos kijelentette: A pályázati felhívásoknak köszönhetően az európai városok valódi laboratóriumai lesznek az olyan megoldások tesztelésének, amelyekkel a világ összes városában javítható az életminőség. Az elmúlt évek tragikus terrortámadásait követően a városi biztonság és a nyilvános terek védelme az európai polgárokat kiemelten foglalkoztatja. Ezzel a kezdeményezéssel támogatni kívánjuk a városoknak az ott lakók védelmére irányuló erőfeszítéseit.”

Az innovatív városfejlesztési tevékenységek területén meghirdetetett harmadik pályázati felhívás keretében nyertes 22 város a következő területeken részesül finanszírozásban:

  • Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz: Amsterdam (NL), Barcelona (ES), Greater Manchester Combined Authority (UK), Riba-roja de Túria (ES), Sevilla (ES), Párizs (FR)
  • Levegőminőség: Métropole d'Aix-Marseille-Provence (FR), Breda (NL), Helsinki (FI), Ostrava (CZ), Portici (IT)
  • Lakhatás: Brüsszel főváros (BE), Budapest (HU), Gent (BE), Mataró (ES), Métropole de Lyon (FR)
  • Munkahelyek és készségek a helyi gazdaságban: Aveiro (PT), Kolozsvár (RO), Cuenca (ES), Eindhoven (NL), Vantaa (FI); Ventspils (LV).

A projektek között példaként a következők említhetők: a városszéli területeken a tűzveszély csökkentésére irányuló új megoldások Túriában (Spanyolország), az elektromos járművek akkumulátorain alapuló új generációs energiaellátási rendszer Bredában (Hollandia), a kánikulában is használható iskolai játszóterek Párizsban (Franciaország), az energiahatékony szociális lakások Budapesten (Magyarország) vagy az innovatív pályaorientáció Ventspils-ben (Lettország). Az összes nyertes projekt megtalálható itt.

A negyedik felhívásra a mai naptól 2019. januárig lehet pályázatot benyújtani. A nyertes városok kihirdetésére 2019 nyarán kerül sor.

Háttér-információk

Az innovatív városfejlesztési tevékenységek forrást biztosítanak az európai városok számára ahhoz, hogy a 2014–2020-as időszakban az Európai Regionális Fejlesztési Alapból összesen 372 millió euró keretösszeg erejéig innovatív projekteket finanszírozzanak. A cél konkrét megoldások meghatározása, tesztelése és terjesztése a közös városfejlesztési kihívások kezelésére.

A következő hosszú távú uniós költségvetésben az innovatív városfejlesztési tevékenységek beolvadnak az európai városfejlesztési kezdeményezésbe. Ez utóbbi olyan új eszköz a városok közötti együttműködés és cserék, innováció és kapacitásépítés megvalósításához az uniós városfejlesztési menetrend valamennyi tematikus prioritása (többek között a migránsok integrációja, a lakhatás, a levegőminőség, a városi szegénység vagy az energetikai átállás) tekintetében, amely az összes városfejlesztési eszközt egyetlen programba foglalja.

Az új egységes szabálykönyv lehetővé fogja tenni az uniós alapok – például az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Belső Biztonsági Alap – forrásainak könnyebb kombinálását a nyilvános terek védelmére irányuló intézkedéseket is magukban foglaló, átfogó városfejlesztési tervek kidolgozásához.

További információk

A városfejlesztési politika egyablakos ügyintézési rendszere

2018. március – A Bizottság és a Régiók Bizottsága közös nyilatkozata az uniós polgármesterek városi közterületek biztonságával foglalkozó konferenciáján

2017. október – Biztonsági unió: a Bizottság új intézkedésekkel kívánja fokozni az uniós polgárok védelmét

@EUinmyRegion, @CorinaCretuEU, @UIA_Initiative

 

 

 

 

IP/18/6062

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar