Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

2018. téli időközi gazdasági előrejelzés: stabil és tartós expanzió

Brüsszel, 2018. február 7.

Az euróövezetben és az EU-ban a növekedés üteme felülmúlta a várakozásokat, miközben folytatódott a gazdasági fellendülés növekedésbe fordulása. A becslések szerint 2017-ben az euróövezet és az uniós gazdaságok növekedése egyaránt 2,4%-os volt – ez az elmúlt évtizedben az eddigi leggyorsabb ütem.

E kiemelkedő gazdasági teljesítmény az előrejelzés szerint 2018-ban (várható növekedési ütem: 2,3%) és 2019-ben (várható növekedési ütem: 2 %) is folytatódik, mind az euróövezetben, mind pedig az EU-ban.

Valdis Dombrovskis, az euróért és a szociális párbeszédért felelős alelnök, aki egyben a pénzügyi stabilitásért, a pénzügyi szolgáltatásokért és a tőkepiaci unióért felelős biztos is, így nyilatkozott: Az európai gazdaság a várakozásokat felülmúlóan teljesít, és várhatóan a jövő évben is folytatódik az erőteljes növekedés. További erőfeszítéseket kell tennünk annak érdekében, hogy e növekedés előnyei minden európai számára érzékelhetők legyenek. Fel kell használnunk ezt az időszakot arra, hogy ellenállóbbá tegyük gazdaságainkat, és elmélyítsük a gazdasági és monetáris uniót.

Pierre Moscovici, a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos kijelentette: „Európa gazdasága kiváló egészségnek örvendve kezdi meg a 2018-as évet. Az euróövezetben a növekedés üteme sose volt még ilyen erőteljes a pénzügyi válság óta. A munkanélküliség és a hiány tovább csökken, és végre a beruházások is számottevő mértékben emelkednek. Emellett a gazdasági növekedés kiegyensúlyozottabb a tíz évvel ezelőttinél, és tartósabbá is tehető, amennyiben kitartunk az intelligens strukturális reformok és a felelős fiskális politika mellett. Lehetőség nyílt számunkra a reformra, ám ez nem lesz mindig így: most kell meghoznunk a gazdasági és monetáris unió megerősítéséhez szükséges ambiciózus döntéseket.”

A növekedés valószínűleg szilárd marad

A jelenlegi becslés szerint 2,4%-os 2017-es GDP-növekedés felülmúlja a novemberi őszi gazdasági előrejelzés szerinti értékeket (euróövezet: 2,2%, EU: 2,3%). A 2018-ra és 2019-re vonatkozó növekedési előrejelzések szintén magasabb értékeket jeleznek, mint a novemberiek: az idei évre vonatkozóan 2,1% helyett 2,3%-ot, 2019-re vonatkozóan pedig 1,9% helyett 2%-ot. Ebben közrejátszik egyrészt az Európában a munkaerőpiacok javulása és a különösen kedvező gazdasági hangulat mellett jelentkező erőteljesebb ciklikus lendület, másrészt pedig a globális gazdasági tevékenység és kereskedelem vártnál komolyabb élénkülése.

Az erőteljes kereslet, a kapacitáskihasználás magas szintje és az ösztönző finanszírozási feltételek az előrejelzési időszak folyamán várhatóan kedvezően hatnak a beruházásokra.

Az inflációs kilátások továbbra is mérsékeltek

A változékony energia- és feldolgozatlanélelmiszer-áraktól megtisztított maginfláció várhatóan visszafogott lesz, míg a munkaerőpiaci pangás csak lassan tünedezik, és mérsékelt marad a bérnyomás. Az általános infláció továbbra is tükrözi az energiaárak jelentős befolyását, és az előrejelzések szerint szerény mértékben növekedni fog. Az euróövezetben az infláció 2017-ben elérte az 1,5%-ot. Az előrejelzés szerint 2018-ban is 1,5% marad, majd 2019-ben 1,6%-ra emelkedik.

A kockázatok kiegyensúlyozottak, rövid távon felfelé mutató kockázatokkal

A növekedési előrejelzéssel kapcsolatos kockázatok összességében kiegyensúlyozottak. A gazdasági növekedés rövid távon felülmúlhatja a várakozásokat, amint ezt a hangulat magas szintje jelzi. Középtávon a globális értékpapír-árfolyamok sebezhetővé válhatnak a kockázatok és az alapvető gazdasági tényezők újraértékeléséből adódóan. A brexitről folyó tárgyalások bizonytalan kimenetéhez kapcsolódó lefelé mutató kockázatok továbbra is fennállnak, akárcsak a geopolitikai feszültségekkel és a fokozottabb mértékben befelé forduló és protekcionista szakpolitikák felé való elmozdulással kapcsolatosak.

Egyesült Királyság: tisztán technikai feltételezéseken alapuló előrejelzés 2019-re nézve

Figyelembe véve az Egyesült Királyság EU-ból való kiválásáról folyó tárgyalásokat, a 2019-re vonatkozó előrejelzéseink azon a tisztán technikai feltételezésen alapulnak, hogy a 27 tagú EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi kapcsolat tekintetében fennmarad a jelenlegi állapot. Ez kizárólag az előrejelzés céljaira szolgál, és semmiféle módon nem érinti az 50. cikk alapján folyó eljárással kapcsolatos tárgyalások kimenetelét.

Háttér-információk

Ez az előrejelzés az árfolyamokkal, kamatlábakkal és nyersanyagárakkal kapcsolatos, a 2018. január 26-i állapot szerinti szakmai feltételezéseken alapul. Valamennyi egyéb beérkező adat tekintetében az előrejelzés a január 30-ig rendelkezésre álló információkon alapul.

Az idei évtől a Bizottság évente ismét két átfogó előrejelzést (tavaszi és őszi), valamint két időközi előrejelzést (téli és nyári) tesz majd közzé, a 2012-től követett gyakorlata helyett, amely szerint évente három átfogó előrejelzést adott ki, télen, tavasszal, illetve ősszel.

Az időközi előrejelzések az aktuális év és a következő évek éves és negyedéves GDP-jére és inflációjára terjednek majd ki, és valamennyi tagállamra és az euróövezetre vonatkozó, valamint uniós szinten összesített adatokat fognak tartalmazni.

Az előrejelzések korábbi gyakorlatához való visszatéréssel a Bizottság ismét összhangba hozza előrejelzései ütemezését a többi intézménnyel (pl. az Európai Központi Bank, a Nemzetközi Valutaalap, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet).

További információ

– Teljes dokumentum: 2018. téli időközi gazdasági előrejelzés

– Kövesse Valdis Dombrovskis alelnök bejegyzéseit a Twitteren: @VDombrovskis

– Kövesse Pierre Moscovici biztos bejegyzéseit a Twitteren: @pierremoscovici

– Kövesse a Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság bejegyzéseit a Twitteren: @ecfin

– Sajtóközlemény: 2017. őszi gazdasági előrejelzés: folyamatos növekedés a változó szakpolitikai környezetben

– Teljes dokumentum: 2017. őszi gazdasági előrejelzés

IP/18/604

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar