Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Határigazgatás: Az EU aláírta Albániával az Európai Határ- és Parti Őrségről szóló együttműködési megállapodást

Tirana, 2018. október 5.

Az Európai Unió 2018. október 5-én megállapodást írt alá Albániával az Albánia és az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) közötti határigazgatási együttműködésről.

A megállapodást az EU részéről Herbert Kickl osztrák belügyminiszter és a Tanács elnöke és Dimitrisz Avramopulosz, a migrációs ügyekért, az uniós belügyekért és az uniós polgárságért felelős biztos, Albánia részéről pedig Fatmir Xhafaj belügyminiszter írta alá.

Dimitrisz Avramopulosz, a migrációs ügyekért, az uniós belügyekért és az uniós polgárságért felelős biztos így nyilatkozott: „A migrációs és biztonsági kihívások nem állnak meg a külső határainkon. Mi sem állhatunk meg. A védelmet nyújtó Európa olyan Európa, amely a szomszédságában és azon túl is együttműködik a partnerországokkal. Az Albániával kötött mai megállapodás – amely az első a harmadik országokkal kötendő hasonló megállapodások sorában – mérföldkő a határigazgatással kapcsolatos uniós külső együttműködés terén. Bízom benne, hogy lehetővé teszi a nyugat-balkáni régió egészével folytatott együttműködés fokozását.”

Herbert Kickl osztrák belügyminiszter a következőket nyilatkozta: „Az EU külső határain végzett ellenőrzések javítását célzó új intézkedések bevezetésével jelentősen csökkent az illegális határátlépések száma. Ennek ellenére sok még a tennivaló. A szomszédainkkal való együttműködés rendkívül fontos. Ez a megállapodás lehetővé teszi, hogy növeljük az Albániának nyújtott határigazgatási támogatást.”

A megállapodás lehetővé teszi, hogy az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség koordinálja az uniós tagállamok és Albánia közötti, az EU külső határainak igazgatására irányuló operatív együttműködést. Az Európai Határ- és Parti Őrség képes lesz fellépni a külső határon egy vagy több szomszédos tagállam és Albánia bevonásával. Ez magában foglalhatja az Albánia területén történő beavatkozást is, amennyiben abba Albánia beleegyezik.

A megállapodásban szereplő tevékenységek célja az illegális migráció kezelése, különös tekintettel a migrációs áramlások hirtelen változásaira, valamint a határokon átnyúló bűnözés kezelése. A tevékenységek magukban foglalhatják a határon folytatott fokozott technikai és operatív segítségnyújtást is. Az egyes műveletek terveiről az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökségnek és Albániának minden esetben külön meg kell állapodnia.

A következő lépések

A megállapodás megkötéséről szóló határozattervezetet megküldték az Európai Parlamentnek, amely felkérést kap a megállapodás megkötéséhez szükséges hozzájárulás megadására.

Háttér-információk

Az Albániával kötött mai, jogállási kérdéseket szabályozó megállapodás az első a harmadik országokkal kötendő hasonló megállapodások sorában. Az Albániával folytatott tárgyalások 2017 decemberében kezdődtek, és a jogállási kérdéseket szabályozó megállapodás tervezetét Dimitrisz Avramopulosz biztos és Xhafaj albán belügyminiszter februárban parafálta. A Tanács ezt követően 2018. július 13-án engedélyezte a megállapodás aláírását.

További, jogállási kérdéseket szabályozó megállapodások tervezetét parafálták Macedónia Volt Jugoszláv Köztársasággal (július 18-án) és Szerbiával (szeptember 20-án). Montenegróval és Bosznia és Hercegovinával jelenleg folynak a tárgyalások.

Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség abban az esetben végezhet bevetéseket és közös műveleteket a szomszédos harmadik országok területén, ha előzőleg az Európai Unió és az érintett ország jogállási kérdéseket szabályozó megállapodást köt. A Bizottság szeptemberben javaslatot tett az Európai Határ- és Parti Őrség további megerősítésére, biztosítva számára a megfelelő ambíciószintet, és lehetővé téve, hogy az EU közvetlen szomszédságán kívüli országokban közös műveletekre és bevetésekre kerüljön sor.

További információk:

Jogállási kérdéseket szabályozó megállapodás az EU és Albánia között, az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség által Albánia területén végrehajtott fellépések kapcsán

Sajtóközlemény: Határigazgatás: az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség megerősíti az Albániával folytatott operatív együttműködést

Sajtóközlemény: Európai Határ- és Parti Őrség: Létrejött az operatív együttműködésről szóló megállapodás Szerbiával

Sajtóközlemény: Európai Határ- és Parti Őrség: operatív együttműködésről szóló megállapodás Macedónia Volt Jugoszláv Köztársasággal

 

IP/18/6004


Side Bar