Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Države začele prizadevanja ZN za zaustavitev svetovne trgovine z izdelki za mučenje

Bruselj, 25. septembra 2018

Prizadevanja ZN za zaustavitev svetovne trgovine z izdelki za mučenje.

Združenje za prepoved trgovine z izdelki za mučenje se je v ponedeljek, 24. septembra, dogovorilo, da bo pospešilo svoja prizadevanja za sprejetje instrumenta Združenih narodov, kot je na primer zavezujoča konvencija, s katerim naj bi se ustavila trgovina z izdelki za mučenje in smrtno kazen. Združenje za prepoved trgovine z izdelki za mučenje je pobuda Evropske unije, Argentine in Mongolije. 

Kot dodatna spodbuda njegovim prizadevanjem se je združenju pridružilo še pet držav, s čimer se je skupno število povečalo na več kot 60. S pridružitvijo združenju se države zavežejo, da bodo omejile izvoz tega blaga ter carinskim organom olajšale sledenje pošiljkam in prepoznavanje novih izdelkov.

Komisarka za trgovino Cecilia Malmström, ki je sogostila prvo ministrsko srečanje združenja, ki je potekalo ob robu Generalne skupščine Združenih narodov (UNGA) v New Yorku, je dejala: „Sistematična uporaba mučenja je zločin proti človeštvu. Danes potrjujemo našo zavezanost človekovim pravicam in sprejemamo konkretne ukrepe za odpravo mučenja in smrtne kazni. Mučenje je instrument strahu in zanj ni prostora v nobeni družbi. Enotno trdimo, da ne bomo dopuščali te trgovine, niti v naših državah niti kjer koli drugje po svetu.“

Pet dodatnih držav, ki so se na ministrskem srečanju pridružile združenju za prepoved trgovine z izdelki za mučenje, so Avstralija, Zelenortski otoki, Nova Zelandija, Palau in Vanuatu.

Združenje verjame, da instrumenti ZN, kot sta Konvencija o mednarodni trgovini z ogroženimi prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (CITES) in Pogodba o trgovini z orožjem, zagotavljajo učinkovite primere mednarodnih sporazumov, ki preprečujejo neželeno trgovino. Današnji dogovor o prizadevanjih za ukrepanje ZN pomeni napredek v procesu oblikovanja globalnega okvira za ustavitev trgovine z blagom, ki se uporablja za mučenje ali izvajanje usmrtitev.

Združenje si prizadeva za prepoved blaga, kot so palice s kovinskimi bodicami, pasovi za zadajanje elektrošoka in posebne klešče, s katerimi se med mučenjem z električnim tokom zgrabi človeka, kemične snovi, ki se uporabljajo za izvršitev smrtne kazni, in plinske celice ter električni stoli.

Na ministrskem srečanju, ki ga je otvorila visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet, so nastopili različni ministri in vrsta mednarodnih strokovnjakov, med njimi generalni sekretar Amnesty International Kumi Naidoo. Pričali so o grozotah, ki se še vedno dnevno izvajajo z vrsto izdelkov, ki se proizvajajo ter nato kupujejo in prodajajo na donosnem mednarodnem trgu.

V svojem uvodnem govoru je visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet dejala, da je mučenje neposredno prizadelo tudi njeno družino. „Mučenje je hud napad na človekovo dostojanstvo,“ je dejala. „Resno prizadene tako žrtve kot družbe.“

V zadnjih letih so prepovedi izvoza opreme za mučenje in usmrtitev, kot je na primer zakonodaja EU, otežile trgovanje s tem blagom. Takšni zakoni pa trgovine niso ustavili; preprodajalci najdejo načine, kako se prek drugih držav izogniti prepovedim in nadzoru. Zato namerava združenje za prepoved trgovine z izdelki za mučenje razširiti svoje delovanje in sprejeti nadaljnje ukrepe.

Popoln seznam držav, ki so vključene v združenje za prepoved trgovine z izdelki za mučenje

Albanija, Argentina, Armenija, Avstralija, Avstrija, Belgija, Bosna in Hercegovina, Brazilija, Bolgarija, Kanada, Zelenortski otoki, Čile, Kolumbija, Kostarika, Hrvaška, Ciper, Češka, Danska, Ekvador, Salvador, Estonija, Finska, nekdanja jugoslovanska republika Makedonija, Francija, Gruzija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Islandija, Irska, Italija, Latvija, Liechtenstein, Litva, Luksemburg, Madagaskar, Malta, Mehika, Moldavija, Mongolija, Črna gora, Nizozemska, Nova Zelandija, Nikaragva, Norveška, Palau, Panama, Paragvaj, Poljska, Portugalska, Romunija, Srbija, Sejšeli, Slovenija, Slovaška, Španija, Švedska, Švica, Ukrajina, Združeno kraljestvo, Urugvaj, Vanuatu in Evropska unija. 

Več informacij

Spletno mesto združenja

Izjava, o kateri so se dogovorile države na ministrskem srečanju

Slike in videoposnetki so na voljo na EbS

Slike z ministrskega srečanja

Videoposnetek z ministrskega srečanja

Slike za medije izdelkov za mučenje

IP/18/5907

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar