Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Țări membre ale ONU lansează lucrări în vederea stopării comerțului mondial cu instrumente de tortură

Bruxelles, 25 septembrie 2018

Lucrările ONU în vederea stopării comerțului mondial cu instrumente de tortură.

Luni, 24 septembrie, Alianța pentru excluderea instrumentelor de tortură din schimburile comerciale a convenit să-și accelereze eforturile și să lucreze în vederea creării unui instrument al Organizației Națiunilor Unite - cum ar fi o convenție obligatorie - destinată să pună capăt comerțului cu instrumente de tortură și pedepsei cu moartea. Alianța pentru excluderea instrumentelor de tortură din schimburile comerciale este o inițiativă a Uniunii Europene, a Argentinei și a Mongoliei. 

Pentru a da un impuls activității Alianței, cinci noi țări au aderat la aceasta, totalul membrilor ajungând la peste 60 de țări. Prin aderarea la Alianță, țările participante se angajează să restricționeze exporturile acestor produse și să faciliteze activitatea autorităților vamale în ceea ce privește reperarea transporturilor și identificarea produselor noi.

Comisarul pentru comerț, Cecilia Malmström, care a găzduit prima reuniune ministerială a Alianței, desfășurată în marja Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (UNGA) de la New York, a declarat: „Utilizarea sistematică a torturii este o crimă împotriva umanității. Astăzi ne demonstrăm angajamentul în favoarea drepturilor omului luând măsuri concrete în vederea eradicării torturii și a pedepsei capitale. Tortura este un instrument al fricii și nu își are locul în nicio societate. Ne-am reunit vocile pentru a declara împreună că nu vom tolera acest tip de comerț – nici în țările noastre, nici în altă parte a lumii.”

Cele cinci noi țări care aderă la Alianța pentru excluderea instrumentelor de tortură din schimburile comerciale la nivel ministerial sunt Australia, Capul Verde, Noua Zeelandă, Palau și Vanuatu.

Alianța consideră că instrumentele ONU precum Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție (CITES) și Tratatul privind comerțul cu arme (TCA) oferă exemple practice de urmat în materie de acorduri internaționale care vizează blocarea unui comerț indezirabil. Acordul la care s-a ajuns astăzi în ceea ce privește încurajarea lucrărilor ONU marchează un pas înainte în procesul de creare a unui cadru mondial de interzicere a comerțului cu produse utilizate în scopuri de tortură sau pentru a realiza execuții capitale.

Alianța vizează produse cum ar fi cum ar fi bastoanele cu țepi de metal, centurile cu electroșocuri și cleștii care se prind de corp și electrocutează, substanțele chimice folosite pentru execuții, precum și camerele de gazare și scaunele electrice.

Deschisă de Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, reuniunea ministerială a înregistrat contribuțiile din partea mai multor miniștri și din partea unei serii de experți internaționali, printre care Secretarul General al Amnesty International Kumi Naidoo. Aceștia au depus mărturie cu privire la ororile care încă se petrec zi de zi cu această panoplie de produse fabricate și apoi cumpărate și vândute la nivel internațional în cadrul unui comerț profitabil.

În discursul său inaugural, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a declarat că tortura i-a afectat în mod direct familia. „Tortura este un atac grav la adresa demnității umane”, a declarat ea. „Ea cauzează daune majore atât victimelor sale, cât și societății.”

În ultimii ani, interdicțiile la export privind echipamentele de tortură și de execuție - cum ar fi legislația în vigoare în UE - au făcut mai dificil comerțul cu aceste mărfuri. Cu toate acestea, aceste legi nu au reușit să-i pună capăt în totalitate; traficanții găsesc modalități de a eluda interdicțiile și controalele prin alte țări. Acesta este motivul pentru care Alianța pentru excluderea instrumentelor de tortură din schimburile comerciale încearcă acum să se extindă și să ia noi măsuri.

Lista completă a țărilor din Alianța pentru excluderea instrumentelor de tortură din schimburile comerciale

Albania, Argentina, Armenia, Australia, Austria, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Canada, Capul Verde, Chile, Columbia, Costa Rica, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Ecuador, El Salvador, Estonia, Finlanda, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Madagascar, Mexic, Moldova, Mongolia, Muntenegru, Țările de Jos, Norvegia, Noua Zeelandă, Nicaragua, Palau, Panama, Paraguay, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Seychelles, Slovenia, Slovacia, Spania, Suedia, Elveția, Ucraina, Regatul Unit, Uruguay, Vanuatu, Uniunea Europeană. 

Pentru informații suplimentare

Site-ul internet al Alianței

Declarația adoptată de țări în cursul reuniunii ministeriale

Materiale foto și video sunt disponibile pe EbS

Fotografii de la reuniunea ministerială

Materiale video de la reuniunea ministerială

Fotografii de presă ale instrumentelor de tortură

IP/18/5907

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar