Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Az országok elindítják az ENSZ kínzóeszközök globális kereskedelmének megszüntetését célzó munkáját

Brüsszel, 2018. szeptember 25.

Az ENSZ azon dolgozik, hogy megszűnjön a kínzóeszközök globális kereskedelme.

Szeptember 24-én, hétfőn a Kínzóeszközök Kereskedelmének Beszüntetését Célzó Szövetség megállapodott abban, hogy felgyorsítja erőfeszítéseit és egy olyan ENSZ-eszközön – például kötelező erejű egyezményen – dolgozik, amellyel megszüntethető a kínzás és a halálbüntetés végrehajtása során alkalmazható eszközök kereskedelme. A Kínzóeszközök Kereskedelmének Beszüntetését Célzó Szövetség az Európai Unió, Argentína és Mongólia kezdeményezése. 

Munkájának újabb lendületet adott, hogy a Szövetséghez további öt ország csatlakozott, így összesen több mint 60 tagja van. A Szövetséghez való csatlakozással az országok kötelezettséget vállalnak ezen áruk kivitelének korlátozására, és arra, hogy megkönnyítik a vámhatóságok számára a szállítmányok lenyomozását és az új termékek azonosítását.

Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős biztos, aki a Szövetség első, az ENSZ Közgyűléséhez kapcsolódóan New Yorkban tartott miniszteri találkozójának társ-házigazdája, így nyilatkozott: „A kínzás szisztematikus alkalmazása az emberiesség elleni bűncselekmény. Ma bizonyítjuk az emberi jogok iránti elkötelezettségünket, és konkrét lépéseket teszünk a kínzás és a halálbüntetés felszámolása érdekében. A kínzás a félelem eszköze és nincs helye egyetlen társadalomban sem. Azért gyűltünk össze, hogy egyhangúlag kifejezzük, nem tűrjük ezt a kereskedelmet – sem országainkban, sem máshol a világban.”

A miniszteri találkozón a Kínzóeszközök Kereskedelmének Beszüntetését Célzó Szövetséghez csatlakozó öt további ország Ausztrália, a Zöld-foki-szigetek, Új-Zéland, Palau és Vanuatu.

A Szövetség úgy véli, hogy az olyan ENSZ-eszközök, mint az Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről (CITES) és a Fegyverkereskedelmi Szerződés (ATT) működő példái annak, hogy a nemzetközi megállapodások megállítják a nem kívánt kereskedelmet. Az ENSZ-fellépésre irányuló mai megállapodás előrelépést jelent egy olyan globális keret létrehozásában, amellyel megszüntethető az emberek kínzásához vagy a kivégzésekhez használt áruk kereskedelme.

A Szövetség olyan eszközök ellen hirdet harcot, mint a fémtüskés rendőrbotok, az elektromos sokkolóövek, az áramütés előidézése közben az embereket megragadó fogóeszközök, a kivégzésekhez használt vegyi anyagok, valamint a gázkamrák és a villamosszékek.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének emberi jogi főbiztosa, Michelle Bachadet által megnyitott miniszteri találkozón számos miniszter és nemzetközi szakértő felszólalt, köztük az Amnesty International főtitkára, Kumi Naidoo. Tanúskodtak a szörnyűségekről, amelyekre még mindig naponta sor kerül a tömegével gyártott, majd jövedelmező kereskedelem során nemzetközileg értékesített árukkal.

Nyitóbeszédében az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Michelle Bachelet elmondta, hogy a kínzás közvetlenül érintette a családját. „A kínzás súlyos támadás az emberi méltóság ellen”, mondta. „Súlyos károkat okozó következményekkel jár mind az áldozatok, mind a társadalmak számára.”

Az elmúlt években a kínzáshoz és a kivégzésekhez használt eszközök exporttilalmai – például az EU-ban hatályos jogszabályok – megnehezítették az ilyen áruk kereskedelmét. De ezek a jogszabályok nem tudták azt teljesen megszüntetni; a csempészek megtalálják a módját a tilalmak és ellenőrzések más országokon keresztül történő kijátszásának. A Kínzóeszközök Kereskedelmének Beszüntetését Célzó Szövetség ezért törekszik most arra, hogy bővüljön és további lépéseket tegyen.

A Kínzóeszközök Kereskedelmének Beszüntetését Célzó Szövetség országainak teljes listája

Albánia, Argentína, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Brazília, Bulgária, Chile, Ciprus, Costa Rica, Cseh Köztársaság, Dánia, Ecuador, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Grúzia, Hollandia, Horvátország, Izland, Írország, Kanada, Kolumbia, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Madagaszkár, Magyarország, Málta, Mexikó, Moldova, Mongólia, Montenegró, Németország, Nicaragua, Norvégia, Olaszország, Örményország, Palau, Panama, Paraguay, Portugália, Románia, Salvador, Seychelle-szigetek, Szerbia, Szlovénia, Szlovákia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Ukrajna, Uruguay, Új-Zéland, Vanuatu, Zöld-foki-szigetek, Európai Unió. 

További információk

A Szövetség weboldala

A miniszteri találkozó során az országok által egyeztetett nyilatkozat

Fotók és videók megtekinthetők az EbS oldalán

Fotók a miniszteri találkozóról

Videó a miniszteri találkozóról

Sajtófotók a kínzás eszközeiről

IP/18/5907

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar