Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Države od UN-a zatražile djelovanje u cilju suzbijanja globalne trgovine spravama za mučenje

Bruxelles, 25. rujna 2018.

Djelovanje UN-a za suzbijanje globalne trgovine spravama za mučenje.

U ponedjeljak 24. rujna Savez za suzbijanje trgovine proizvodima koji služe za mučenje odlučio je uložiti veće napore u donošenje instrumenta Ujedinjenih naroda, npr. obvezujuće konvencije, za suzbijanje trgovine spravama za mučenje i smrtne kazne. Savez za suzbijanje trgovine proizvodima koji služe za mučenje inicijativa je Europske unije, Argentine i Mongolije. 

Njegovu radu pridonijelo je pridruživanje još pet zemalja i on sada ukupno ima više od 60 članica. Zemlje koje su se pridružile Savezu obvezale su se ograničiti izvoz takve robe i olakšati carinskim tijelima praćenje pošiljki i identifikaciju novih proizvoda.

Povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström, suorganizatorica prvog ministarskog sastanka Saveza održanog na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, izjavila je: Sustavna primjena mučenja zločin je protiv čovječnosti. Danas pokazujemo svoju predanost poštovanju ljudskih prava i poduzimamo konkretne korake za iskorjenjivanje mučenja i smrtne kazne. Mučenje je sredstvo zastrašivanja i nema mu mjesta ni u jednom društvu. Složno izjavljujemo da nećemo tolerirati tu trgovinu, ni u svojim zemljama ni drugdje u svijetu.

Na ministarskom sastanku još se pet zemalja pridružilo se Savezu za suzbijanje trgovine proizvodima koji služe za mučenje: Australija, Kabo Verde, Novi Zeland, Palau i Vanuatu.

Savez smatra da su instrumenti UN-a, kao što su Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama (CITES) i Ugovor o trgovini oružjem (ATT) praktični primjer međunarodnih sporazuma za zaustavljanje neželjene trgovine. Današnji dogovor da se zatraži djelovanje UN-a korak je prema uspostavi globalnog okvira za ukidanje trgovine robom koja se upotrebljava za mučenje ljudi ili smaknuća.

Savez cilja na robu kao što su palice s metalnim šiljcima, pojasevi za elektrošokove, uređaji kojima se obuhvaćaju osobe pri zadavanju elektrošokova, kemikalije za smaknuća te plinske komore i električne stolice.

Ministarski sastanak otvorila je visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet, a na njemu su sudjelovali razni ministri i niz međunarodnih stručnjaka, među ostalima glavni tajnik Amnesty Internationala Kumi Naidoo. Govorili su o mučenju koje se i dalje svakodnevno provodi upotrebom raznih proizvoda koji se kupuju i prodaju u međunarodnoj unosnoj trgovini.

U uvodnom govoru visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michele Bachelet izjavila je da je njezina obitelj bila izravno pogođena mučenjem. Mučenje je težak napad na ljudsko dostojanstvo. Njime se nanosi velika šteta i žrtvama i društvu.

Trgovinu tom robom zadnjih su godina otežale zabrane izvoza opreme za mučenje i smaknuća, npr. zakonodavstvo koje je na snazi u EU-u. No ti je propisi ipak nisu zaustavili; krijumčari nalaze načina da preko drugih zemalja zaobiđu zabrane i kontrole. Zato Savez za suzbijanje trgovine proizvodima koji služe za mučenje sada nastoji proširiti djelovanje i poduzeti daljnje korake.

Cijeli popis zemalja članica Saveza za suzbijanje trgovine proizvodima koji služe za mučenje

Albanija, Argentina, Armenija, Australija, Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Bugarska, Kanada, Kabo Verde, Čile, Kolumbija, Kostarika, Hrvatska, Cipar, Češka, Danska, Ekvador, El Salvador, Estonija, Finska, bivša jugoslavenska republika Makedonija, Francuska, Gruzija, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Madagaskar, Malta, Meksiko, Moldova, Mongolija, Crna Gora, Nizozemska, Novi Zeland, Nikaragva, Norveška, Palau, Panama, Paragvaj, Poljska, Portugal, Rumunjska, Srbija, Sejšeli, Slovenija, Slovačka, Španjolska, Švedska, Švicarska, Ukrajina, Ujedinjena Kraljevina, Urugvaj, Vanuatu, Europska unija. 

Dodatne informacije

Web-mjesto Saveza

Deklaracija dogovorena na ministarskom sastanku

Fotografije i videozapisi dostupni na kanalu EbS

Fotografije s ministarskog sastanka

Videozapis s ministarskog sastanka

Sprave za mučenje (fotografije za tisak)

IP/18/5907

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar