Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Δελτίο Τύπου

Ομάδα χωρών ξεκινά εργασίες στα Ηνωμένα Έθνη για να σταματήσει το διεθνές εμπόριο εργαλείων βασανιστηρίων

Βρυξέλλες, 25 Σεπτεμβρίου 2018

Τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται για να σταματήσει το διεθνές εμπόριο εργαλείων βασανιστηρίων

Στις 24 Σεπτεμβρίου η Συμμαχία για την καταπολέμηση του εμπορίου ειδών που χρησιμοποιούνται στα βασανιστήρια συμφώνησε να επιταχύνει τις προσπάθειές της και να εργαστεί με σκοπό να υπάρξει ένας μηχανισμός των Ηνωμένων Εθνών —όπως για παράδειγμα μια δεσμευτική συνθήκη— ώστε να σταματήσει το εμπόριο εργαλείων για βασανιστήρια και εκτελέσεις. Η Συμμαχία είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αργεντινής και της Μογγολίας. 

Δίνοντας ακόμα μια ώθηση στις εργασίες της, η Συμμαχία απέκτησε πέντε νέα μέλη, οπότε οι χώρες που συμμετέχουν είναι πλέον πάνω από 60. Με τη συμμετοχή τους στη Συμμαχία οι χώρες δεσμεύονται να περιορίσουν τις εξαγωγές αυτών των αγαθών και να διευκολύνουν τις τελωνειακές αρχές στον εντοπισμό φορτίων με τέτοια είδη, όπως και στην ανίχνευση νέων προϊόντων.

Η επίτροπος Εμπορίου κ. Σεσίλια Μάλμστρομ, η οποία ήταν συνδιοργανώτρια της πρώτης υπουργικής συνόδου της Συμμαχίας που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, δήλωσε: «Η συστηματική χρήση βασανιστηρίων είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Σήμερα, αποδεικνύουμε ότι δεσμευόμαστε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι κάνουμε συγκεκριμένα βήματα για την εξάλειψη των βασανιστηρίων και της θανατικής ποινής. Τα βασανιστήρια είναι εργαλείο τρόμου και δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας. Συγκεντρωθήκαμε για να δηλώσουμε ομόφωνα ότι δεν θα στηρίξουμε το εμπόριο αυτό —όχι μόνο στις χώρες μας αλλά οπουδήποτε στον κόσμο.»

Οι πέντε χώρες που προσχώρησαν στη Συμμαχία στη διάρκεια της υπουργικής συνόδου ήταν η Αυστραλία, το Πράσινο Ακρωτήριο, η Νέα Ζηλανδία, το Παλάου και το Βανουάτου.

Η Συμμαχία πιστεύει ότι οι μηχανισμοί των Ηνωμένων Εθνών όπως η Σύμβαση για το διεθνές εμπόριο ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας που απειλούνται με εξαφάνιση (CITES) και η Συνθήκη Εμπορίας Όπλων (ΑΤΤ) αποτελούν παραδείγματα διεθνών συμφωνιών για την καταπολέμηση του ανεπιθύμητου εμπορίου. Η σημερινή συμφωνία για επιτάχυνση των εργασιών των ΗΕ αποτελεί ένα βήμα προόδου για τη διαμόρφωση παγκόσμιου πλαισίου που θα επιτρέψει την εξάλειψη του εμπορίου ειδών που προορίζονται για τον βασανισμό ανθρώπων ή για τη διεξαγωγή εκτελέσεων.

Η Συμμαχία έχει βάλει στο στόχαστρο προϊόντα όπως ρόπαλα με μεταλλικά καρφιά, ζώνες για ηλεκτροσόκ και λαβίδες που συγκρατούν το άτομο ενώ υφίσταται ηλεκτροπληξία, χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για εκτελέσεις καθώς και θαλάμους αερίων και ηλεκτρικές καρέκλες.

Στην υπουργική σύνοδο, την έναρξη της οποίας κήρυξε η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κ. Μισέλ Μπασελέ, εισηγήσεις υπέβαλαν υπουργοί και διεθνείς εμπειρογνώμονες, μεταξύ των οποίων και ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας κ. Κούμι Νάιντου. Στις μαρτυρίες τους περιέγραψαν τα φρικαλέα εγκλήματα που συντελούνται καθημερινά με τα εργαλεία βασανισμού που κατασκευάζονται και στη συνέχεια πωλούνται σ' ένα κερδοφόρο εμπόριο.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία της, η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κ. Μισέλ Μπασελέ είπε ότι η οικογένειά της υπέφερε από τα βασανιστήρια. «Τα βασανιστήρια είναι έγκλημα κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», ανέφερε. «Προκαλούν σοβαρότατη ζημία και στα θύματα και στις κοινωνίες.»

Τα τελευταία χρόνια οι απαγορεύσεις εξαγωγών εξοπλισμού για βασανιστήρια και εκτελέσεις —όπως η νομοθεσία που εφαρμόζεται στην ΕΕ— έχουν καταστήσει το εμπόριο τέτοιων προϊόντων δυσκολότερο. Όμως τέτοιοι νόμοι δεν το έχουν σταματήσει· οι έμποροι βρίσκουν τρόπους να παρακάμψουν τις απαγορεύσεις και τους ελέγχους μέσω άλλων χωρών. Γι' αυτόν τον λόγο η Συμμαχία για την καταπολέμηση του εμπορίου ειδών που χρησιμοποιούνται στα βασανιστήρια επιδιώκει τώρα να διευρύνει και να επιταχύνει τις εργασίες της.

Πλήρης κατάλογος των χωρών που έχουν προσχωρήσει στη Συμμαχία για την καταπολέμηση του εμπορίου ειδών που χρησιμοποιούνται στα βασανιστήρια

Αλβανία, Αργεντινή, Αρμενία, Αυστραλία, Αυστρία, Βανουάτου, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Ελ Σαλβαδόρ, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισημερινός, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Κάτω Χώρες, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μαδαγασκάρη, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Μεξικό, Μογγολία, Μολδαβία, Νέα Ζηλανδία, Νικαράγουα, Νορβηγία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Ουρουγουάη, Παλάου, Παναμάς, Παραγουάη, Πολωνία, Πορτογαλία, Πράσινο Ακρωτήριο, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ρουμανία, Σερβία, Σεϋχέλλες, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχική Δημοκρατία, Φινλανδία, Χιλή, Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Περισσότερες πληροφορίες

Ιστότοπος της Συμμαχίας

Η δήλωση που συμφώνησαν οι χώρες κατά την υπουργική σύνοδο

Φωτογραφίες και βίντεο που διατίθενται EbS

Φωτογραφίες από την υπουργική σύνοδο

Βίντεο από την υπουργική σύνοδο

Φωτογραφίες με εργαλεία βασανιστηρίων για τον Τύπο

IP/18/5907

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Ερωτήσεις του κοινού: Europe Direct τηλεφωνικά 00 800 67 89 10 11 ή με ηλεκτρονικό μήνυμα


Side Bar