Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen - Pressemeddelelse

Lande lancerer FN's indsats for at bringe den globale handel med torturredskaber til ophør

Bruxelles, den 25. september 2018

FN's indsats for at bringe den globale handel med torturredskaber til ophør.

Mandag den 24. september vedtog alliancen for torturfri handel at fremskynde sin indsats og arbejde i retning af et FN-instrument — såsom en bindende konvention — for at bringe handelen med instrumenter til tortur og dødsstraf til ophør. Alliancen for torturfri handel er et initiativ, som Den Europæiske Union, Argentina og Mongoliet har taget. 

Alliancens arbejde har også fået et yderligere løft med fem nye lande, som har tilsluttet sig alliancen, hvilket bringer det samlede antal lande op på over 60. Når lande tilslutter sig alliancen, forpligter de sig til at begrænse eksporten af disse varer og til at gøre det lettere for toldmyndighederne at spore forsendelser og identificere nye produkter.

Handelskommissær Cecilia Malmström, der var medarrangør af alliancens første ministermøde, som blev afholdt i tilknytning til FN's Generalforsamling i New York, udtalte: "Systematisk anvendelse af tortur er en forbrydelse mod menneskeheden. I dag viser vi vores engagement i menneskerettighederne og tager konkrete skridt til at udrydde tortur og dødsstraf. Tortur er et instrument, som skaber frygt, og har ingen plads i noget samfund. Vi går nu sammen og siger med én stemme, at vi ikke vil tolerere denne handel — ikke i vores lande, eller nogen andre steder i verden."

De fem nye lande, som sluttede sig til alliancen for torturfri handel på ministerkonferencen, er Australien, Kap Verde, New Zealand, Palau og Vanuatu.

Alliancen mener, at FN-instrumenter, såsom konventionen om international handel med udryddelsestruede vilde dyr og planter (CITES) og våbenhandelstraktaten (ATT), er praktiske eksempler på internationale aftaler, som har til formål at stoppe uønsket handel. Dagens aftale om at presse på for en FN-indsats markerer et skridt videre i processen for at skabe en global ramme, der kan sætte en stopper for handelen med varer, der anvendes til tortur af mennesker eller til henrettelser.

Alliancen sigter på varer såsom stave med metalpigge, elektrochokbælter, tænger, der holder mennesker fast, mens de henrettes ved elektricitet, kemikalier, der anvendes til henrettelser, samt gaskamre og elektriske stole.

Ministermødet blev åbnet af FN's højkommissær for menneskerettigheder, Michelle Bachelet, og omfattede bidrag fra en række ministre og en række internationale eksperter, heriblandt Amnesty Internationals generalsekretær Kumi Naidoo. De gav vidnesbyrd om de rædselsfulde handlinger, der stadig udføres dagligt med den lange række af varer, der fremstilles og derpå købes og sælges internationalt som led i en lukrativ handel.

FN's højkommissær for menneskerettigheder, Michelle Bachelet, sagde i sin åbningstale, at tortur havde berørt hendes familie direkte. "Tortur er et alvorligt angreb på den menneskelige værdighed", sagde hun. "Tortur påfører store skader på både ofre og samfund."

I de senere år har forbud mod eksport af tortur- og henrettelsesudstyr — i lighed med den eksisterende lovgivning i EU — gjort handel med disse varer vanskeligere. En sådan lovgivning har ikke bragt handelen til ophør, og smuglere finder metoder til at omgå forbud og kontrol gennem andre lande. Derfor tager alliancen for torturfri handel nu sigte på at blive større og på at tage yderligere skridt.

Komplet liste over lande i alliancen for torturfri handel

Albanien, Argentina, Armenien, Australien, Belgien, Bosnien-Hercegovina, Brasilien, Bulgarien, Canada, Chile, Colombia, Costa Rica, Cypern, Danmark, Det Forenede Kongerige, den tidligere jugoslaviske republik Makedonien, Ecuador, El Salvador, Estland, Finland, Frankrig, Georgien, Grækenland, Irland, Island, Italien, Kap Verde, Kroatien, Letland, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Madagaskar, Malta, Mexico, Moldova, Mongoliet, Montenegro, Nederlandene, New Zealand, Nicaragua, Norge, Palau, Panama, Paraguay, Polen, Portugal, Rumænien, Schweiz, Serbien, Seychellerne, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ukraine, Ungarn, Uruguay, Vanuatu, Østrig og Den Europæiske Union. 

Yderligere oplysninger

Alliancens websted

Den erklæring, som landene vedtog på ministermødet

Fotos og videoklip på EbS

Fotos fra ministermødet

Video fra ministermødet

Pressefotos af tortur

IP/18/5907

Pressehenvendelser:

Borgerhenvendelser: Europe Direct på tlf. 00 800 67 89 10 11 eller pr. mail


Side Bar