Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Evropska mejna in obalna straža: dosežen sporazum o operativnem sodelovanju s Srbijo

Belgrade, 20. septembra 2018

Evropski komisar za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitris Avramopulos ter podpredsednik vlade in minister za notranje zadeve Republike Srbije Nebojša Stefanović sta danes parafirala sporazum o statusu, ki bo omogočil napotitev evropskih skupin mejne in obalne straže v Srbijo.

Agencija bo lahko Srbiji pomagala pri upravljanju meja in z njo izvajala skupne operacije, zlasti v primeru nenadne spremembe migracijskih tokov.

Evropski komisar za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitris Avramopulos je povedal: „Današnji dan je pomemben mejnik v našem sodelovanju s Srbijo na področju migracij, upravljanja meja in varnosti. Srbskim organom bi se rad zahvalil za njihova prizadevanja, pripravljenost in zavezanost pri sklepanju tega sporazuma. Postopoma vse bolje ščitimo zunanje meje EU tudi zaradi tesnejšega sodelovanja s partnerskimi državami v našem neposrednem sosedstvu in širše. Veselim se skorajšnjega dokončnega oblikovanja sporazuma in upam, da bomo čim prej zaključili tudi pogajanja, ki potekajo z drugimi zahodnobalkanskimi partnerji.“

Podpora državam nečlanicam EU in sodelovanje z njimi sta bistvena za zaščito zunanjih meja EU. Komisija je leta 2016 okrepila pooblastila evropske mejne in obalne straže tako, da zdaj omogočajo napotitev v neposredno sosedstvo EU. Komisija je prejšnji teden po govoru predsednika Junckerja o stanju v Uniji v letu 2018 predlagala nadaljnjo okrepitev evropske mejne in obalne straže, da bi se ji zagotovila ustrezna raven ambicij ter omogočile skupne operacije in napotitve v države zunaj neposrednega sosedstva EU.

Današnji sporazum o statusu s Srbijo je tretji sporazum, parafiran s partnerskimi državami Zahodnega Balkana; prvi je bil februarja parafiran z Albanijo, drugi pa julija z nekdanjo jugoslovansko republiko Makedonijo. Pogajanja s Črno goro ter Bosno in Hercegovino še potekajo.

Nadaljnji koraki

Osnutek sporazuma o statusu, ki je bil danes parafiran s Srbijo, bo uradno podpisan pozneje, ko obe strani zaključita potrebne pravne postopke. Potrebno je tudi soglasje Evropskega parlamenta.

Po začetku veljavnosti sporazuma bo lahko Evropska agencija za mejno in obalno stražo izvajala operativne dejavnosti ter v dogovoru s srbskimi organi in organi držav članic EU, ki mejijo na Srbijo, napotila svoje skupine v srbske regije, ki mejijo na EU.

Ozadje

Evropska agencija za mejno in obalno stražo lahko na podlagi prehodno sklenjenega sporazuma o statusu med Evropsko unijo in zadevno državo že izvaja napotitve in skupne operacije na ozemlju sosednjih držav nečlanic EU. V okviru novega predloga za nadaljnjo okrepitev evropske mejne in obalne straže pa bi se tovrstni sporazumi lahko sklenili tudi z državami zunaj neposrednega sosedstva EU.

Več informacij

Sporočilo za medije: Evropska mejna in obalna straža: dosežen sporazum o operativnem sodelovanju z nekdanjo jugoslovansko republiko Makedonijo

Sporočilo za medije: Upravljanje meja: Evropska agencija za mejno in obalno stražo okrepila operativno sodelovanje z Albanijo

Spletišče: Evropska agencija za mejno in obalno stražo

Spletišče: Generalni direktorat za migracije in notranje zadeve

IP/18/5835

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar