Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Európai Határ- és Parti Őrség: Létrejött az operatív együttműködésről szóló megállapodás Szerbiával

Belgrade, 2018. szeptember 20.

Dimitrisz Avramopulosz, a migrációs ügyekért, az uniós belügyekért és az uniós polgárságért felelős biztos és Nebojša Stefanović, a Szerb Köztársaság miniszterelnök-helyettese és belügyminisztere a mai napon parafálta azt a jogállásról szóló megállapodást, amely lehetővé teszi az európai határ- és partvédelmi csapatok Szerbiában történő bevetését.

Az Ügynökségnek ezáltal lehetősége nyílik arra, hogy segítséget nyújtson Szerbiának a határigazgatás terén, és közös műveleteket hajtson végre Szerbiával, különösen a migrációs áramlások hirtelen változása esetén.

Dimitrisz Avramopulosz, a migrációs ügyekért, az uniós belügyekért és az uniós polgárságért felelős biztos a következőket nyilatkozta: „A mai nap újabb mérföldkő a migráció, a határigazgatás és a biztonság terén Szerbiával folytatott együttműködésünk történetében. Köszönetet szeretnék mondani a szerb hatóságoknak a megállapodás létrejötte érdekében kifejtett erőfeszítéseikért, hajlandóságukért és elkötelezettségükért. Lépésről lépésre egyre hatékonyabban védjük az EU külső határait, és ennek során szorosabbra fűzzük együttműködésünket partnerországainkkal a közvetlen szomszédságunkban és azon túl is. Várakozással tekintek a megállapodás mielőbbi véglegesítése elé, és reményeim szerint gyorsan sikerül lezárnunk a többi nyugat-balkáni partnerrel folytatott tárgyalásokat is.”

Az EU külső határainak védelme szempontjából alapvető fontosságú a harmadik országoknak nyújtott támogatás és a velük való együttműködés. 2016-ban a Bizottság megerősítette az Európai Határ- és Parti Őrség mandátumát, lehetővé téve az Ügynökség csapatainak bevetését az EU közvetlen szomszédságában. A múlt héten Jean-Claude Juncker elnöknek az Unió helyzetéről szóló 2018. évi beszédét követően a Bizottság javasolta az Európai Határ- és Parti Őrség további megerősítését, biztosítva számára a megfelelő ambíciószintet, és lehetővé téve, hogy az EU közvetlen szomszédságán kívüli országokban közös műveletekre és bevetésekre kerüljön sor.

A Szerbiával a mai napon parafált jogállásról szóló megállapodás a harmadik a nyugat-balkáni partnerországokkal parafált megállapodások sorában, az Albániával februárban, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársasággal pedig júliusban aláírt megállapodásokat követően. Montenegróval és Bosznia és Hercegovinával folynak a tárgyalások.

A következő lépések

A Szerbiával kötendő jogállásról szóló megállapodás mai napon parafált tervezetét egy későbbi időpontban hivatalosan aláírják, miután mindkét fél befejezi a szükséges jogi eljárásokat. Az aláíráshoz az Európai Parlament hozzájárulása is szükséges.

Amint a megállapodás hatályba lép, az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség képes lesz operatív tevékenységeket végezni és csapatokat vetni be Szerbia EU-val határos régióiban, a szerb hatóságokkal és a szomszédos uniós tagállamok hatóságaival egyetértésben.

Háttér-információk

Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség a szomszédos nem uniós országok területén már jelenleg is vethet be csapatokat és végezhet ott közös műveleteket, amennyiben az Európai Unió és az érintett ország között ezt megelőzően jogállásról szóló megállapodás megkötésére került sor. Az Európai Határ- és Parti Őrség további megerősítésére irányuló új javaslat értelmében lehetőség van ilyen megállapodások megkötésére az EU közvetlen szomszédságán kívüli országokkal is.

További információk

Sajtóközlemény: Európai Határ- és Parti Őrség: operatív együttműködésről szóló megállapodás Macedónia Volt Jugoszláv Köztársasággal

Sajtóközlemény: Határellenőrzés: az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség megerősíti az Albániával folytatott operatív együttműködést

Weboldal: Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség

Weboldal: Migrációügyi és Uniós Belügyi Főigazgatóság

IP/18/5835

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar