Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Europska granična i obalna straža: Postignut sporazum o operativnoj suradnji sa Srbijom

Belgrade, 20. rujna 2018.

Povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos i potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Republike Srbije Nebojša Stefanović danas su parafirali sporazum o statusu koji će omogućiti raspoređivanje timova europske granične i obalne straže u Srbiji.

Agencija će Srbiji pomagati u upravljanju granicama te s njom provoditi zajedničke operacije, osobito u slučaju naglih promjena u migracijskim tokovima.

Povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos izjavio je: Ovo je još jedna prekretnica u našoj suradnji sa Srbijom u području migracija, upravljanja granicama i sigurnosti. Želim zahvaliti srpskim nadležnim tijelima na radu, odlučnosti i predanosti koji su omogućili ovaj sporazum. Korak po korak jačamo zaštitu vanjskih granica EU-a, pri čemu veliku ulogu ima intenzivnija suradnja s partnerskim zemljama u našem neposrednom susjedstvu i šire. Radujem se skoroj finalizaciji sporazuma i nadam se brzom okončanju tekućih pregovora s drugim partnerima sa zapadnog Balkana.

Potpora zemljama izvan EU-a i suradnja s njima nužne su za zaštitu vanjskih granica EU-a. Komisija je 2016. ojačala mandat europske granične i obalne straže kako bi se omogućila raspoređivanja njezinih timova u zemljama u neposrednom susjedstvu EU-a. Nakon govora predsjednika Junckera o stanju Unije 2018. Komisija je prošli tjedan predložila daljnje jačanje uloge europske granične i obalne straže u skladu s ambicijama te kako bi se omogućile zajedničke operacije i raspoređivanja u zemljama koje su izvan neposrednog susjedstva EU-a.

Današnji sporazum o statusu sa Srbijom treći je sporazum s partnerskim zemljama sa zapadnog Balkana, nakon što je u veljači parafiran sporazum s Albanijom, a u srpnju s bivšom jugoslavenskom republikom Makedonijom. U tijeku su pregovori s Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom.

Sljedeći koraci

Nacrt sporazuma o statusu sa Srbijom koji je danas parafiran službeno će se potpisati nakon što obje strane dovrše potrebne pravne postupke. Potrebna je i suglasnost Europskog parlamenta.

Nakon što sporazum stupi na snagu, Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu moći će provoditi operativne aktivnosti i raspoređivati timove u područjima Srbije koja graniče s EU-om u dogovoru s nadležnim tijelima Srbije i susjednih država članica EU-a.

Kontekst

Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu već može raspoređivati osoblje i provoditi zajedničke operacije na državnim područjima zemalja u susjedstvu EU-a pod uvjetom da je prije toga sklopljen sporazum o statusu između EU-a i predmetne zemlje. U skladu s novim prijedlogom daljnjeg jačanja europske granične i obalne straže takvi bi se sporazumi mogli sklapati i sa zemljama koje nisu u neposrednom susjedstvu EU-a.

Dodatne informacije

Priopćenje za medije: Europska granična i obalna straža: postignut sporazum o operativnoj suradnji s bivšom jugoslavenskom republikom Makedonijom

Priopćenje za medije: Upravljanje granicama: Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu jača operativnu suradnju s Albanijom

Internetska stranica: Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu

Internetska stranica: Glavna uprava za migracije i unutarnje poslove

IP/18/5835

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar