Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

După un an: rezultatele Acordului comercial dintre UE și Canada sunt pozitive

Bruxelles, 20 septembrie 2018

Vineri, 21 septembrie, se împlinește un an de la intrarea provizorie în vigoare a Acordului economic și comercial cuprinzător (CETA) dintre UE și Canada.

Din primele indicii reiese că acordul începe deja să producă beneficii pentru exportatorii din UE. Comisarul Malmström va vizita Canada în intervalul 26‑27 septembrie pentru a evalua progresele.

Pe durata vizitei sale la Montreal, comisarul se va întâlni cu ministrul pentru diversificarea comerțului internațional, James Gordon Carr. Doamna comisar va participa, pe 26 septembrie, la prima întâlnire a comitetului mixt UE-Canada, cel mai înalt organism în cadrul căruia cei doi parteneri pot discuta aspecte legate de acord. Comisarul va vizita totodată mai multe companii europene și canadiene, va discuta cu reprezentanții acestora, care beneficiază deja de avantajele create de acord, și va susține un discurs la Université de Montréal la 27 septembrie.

Comisarul pentru comerț Cecilia Malmström a declarat: „Acordul comercial UE-Canada se aplică deja de un an și sunt mulțumită de progresele de până acum. Informațiile preliminare arată că avem deja multe motive să sărbătorim încă din acest stadiu. În ansamblu, exporturile au crescut și multe sectoare au înregistrat creșteri impresionante: iată vești extraordinare pentru întreprinderile europene mari și mici. Așa cum este întotdeauna cazul acestor acorduri, există anumite domenii în care trebuie să facem în așa fel încât să punem în aplicare în totalitate ceea ce s-a convenit, asigurându-ne totodată că cetățenii și companiile pot profita la maximum de noile oportunități. Acesta este un subiect pe care intenționez să-l discut cu omologii mei canadieni în cadrul comitetului mixt de săptămâna viitoare. Sunt bucuroasă să afirm că parteneriatul nostru cu Canada nu a fost niciodată mai solid atât din punct de vedere strategic, cât și economic. Milităm împreună pentru un sistem comercial internațional deschis, bazat pe reguli, iar CETA este o dovadă vie în acest sens.”

Este încă devreme, dar se observă tendințe pozitive

Pe lângă eliminarea practic a tuturor taxelor vamale, CETA a stimulat climatul de afaceri dintre UE și Canada, oferind o securitate juridică prețioasă companiilor din UE care doresc să realizeze exporturi. Deși este prea devreme să tragem concluzii ferme, primele rezultate ale schimburilor comerciale arată că suntem pe drumul cel bun. Peste tot în UE, cele mai recente statistici disponibile, privind perioada octombrie 2017-iunie 2018, indică o creștere a exporturilor cu peste 7 % de la un an la altul.

Dintre acestea, în unele sectoare se înregistrează rezultate deosebit de bune. În sectoarele mașinilor și utilajelor mecanice, care reprezintă o cincime din exporturile UE în Canada, s-au realizat creșteri de peste 8 %. Produsele farmaceutice, care reprezintă 10 % din exporturile UE către Canada, au înregistrat o creștere de 10 %. Și exporturile UE în alte domenii sunt în creștere: mobilier, cu 10 %, parfumuri/cosmetice, cu 11 %, articolele de încălțăminte, cu 8 %, iar cele vestimentare cu 11 %.

În privința produselor agricole, cifrele sunt la fel de încurajatoare: exporturile de fructe și fructe cu coaja lemnoasă au crescut cu 29 %, cele de ciocolată cu 34 %, cele de vin spumant cu 11 % și exporturile de whisky cu 5 %.

Printre companiile care deja se bucură de beneficiile produse de CETA în diverse moduri se numără, de exemplu:

  • Consorțiul producătorilor italieni de șuncă San Daniele au înregistrat creșteri ale vânzărilor în Canada cu 35 %. Exporturile de produse agricole italiene către Canada au înregistrat o creștere totală de 7,4 %.
  • Firma belgiană de ciocolată Smet Chocolaterie, care tocmai și-a deschis primul magazin în Ontario, Canada, pentru a face față cererii mai mari pentru produsele sale; datorită eliminării a 15 % din taxele de import, vânzările firmei au crescut cu o cincime față de anul trecut. Exporturile europene de ciocolată către Canada au crescut în total cu 34 %.
  • Compania spaniolă Hiperbaric, producătoare de mașini inovatoare pentru conservarea alimentelor cu ajutorul presiunilor înalte. Grație CETA, lucrătorii acesteia pot intra mai ușor în Canada temporar, pentru a instala și întreține echipamentele.

Exemple din partea unor companii din Belgia, Estonia, Finlanda, Franța, Irlanda, Italia, Țările de Jos, Spania și Suedia sunt disponibile aici.

Context

CETA oferă întreprinderilor din UE, indiferent de dimensiuni, noi oportunități de export către Canada. Acordul a eliminat tarife pentru 98 % dintre produsele ce fac obiectul schimburilor comerciale dintre UE și Canada. Suma totală este de aproximativ 590 de milioane de euro, reprezentând economii realizate anual în urma eliminării taxelor odată ce toate reducerile tarifare produc efecte. De asemenea, acordul oferă companiilor din UE cel mai bun acces acordat vreodată unor întreprinderi din afara Canadei la piața achizițiilor publice din această țară nu doar la nivel federal, ci și la nivel provincial și municipal.

CETA creează noi oportunități pentru fermierii și producătorii europeni de alimente, protejând totodată pe deplin sectoarele sensibile ale UE. În baza acordului, 143 de alimente și băuturi de înaltă calitate din UE („indicațiile geografice”) pot fi vândute acum cu denumirea proprie în Canada și sunt protejate împotriva imitației.

Acordul oferă totodată condiții mai bune pentru prestatorii de servicii, o mai mare mobilitate pentru angajații întreprinderilor și un cadru care să permită recunoașterea reciprocă a calificărilor profesionale, de la arhitecți până la operatorii de macarale.

CETA este în vigoare provizoriu de la data de 21 septembrie 2017, în urma aprobării de către statele membre ale UE, exprimată în cadrul Consiliului, și de către Parlamentul European. Acordul va intra însă în vigoare integral și definitiv numai după ce va fi ratificat de toate statele membre ale UE.

UE este parte la 39 de acorduri comerciale cu 69 de țări. Cel mai recent acord al UE este cel încheiat cu Japonia. Acordurile comerciale încheiate de UE s-au dovedit a fi favorabile creșterii economice și creării de locuri de muncă în Europa. Un exemplu este acordul comercial dintre UE și Coreea de Sud. De la intrarea sa în vigoare în 2011, exporturile UE către Coreea de Sud au crescut cu peste 55 %, exporturile de anumite produse agricole au crescut cu 70 %, vânzările de automobile din UE în Coreea de Sud s-au triplat, iar deficitul comercial s-a transformat în surplus. În Europa, 31 de milioane de locuri de muncă depind de exporturi. În medie, fiecare nouă tranșă de exporturi în valoare de 1 miliard de euro asigură 14 000 de locuri de muncă în UE.

Pentru informații suplimentare

Relatările exportatorilor din UE

Fișe informative

Orașe și municipii care realizează exporturi către Canada

Textul CETA

Mai multe informații despre CETA

IP/18/5828

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar