Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Egy év mérlege: az EU és Kanada közötti kereskedelmi megállapodás pozitív eredményeket hoz

Brüsszel, 2018. szeptember 20.

Szeptember 21-én pénteken lesz az EU és Kanada között létrejött átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodás (CETA) ideiglenes hatálybalépésének első évfordulója.

Az első jelek szerint a megállapodás már eredményeket hoz az uniós exportőrök számára. Cecilia Malmström, kereskedelempolitikáért felelős biztos az elért eredmények számbavétele céljából szeptember 26–27-én látogatást tesz Kanadában.

A biztos Montrealban találkozik a nemzetközi kereskedelmi diverzifikációért felelős miniszterrel, James Gordon Carr-ral. Szeptember 26-án részt vesz az EU–Kanada Vegyes Bizottság első ülésén, amely a két partner számára a legmagasabb szintű testület a megállapodással kapcsolatban érdeklődésre számot tartó kérdések megvitatására. Ezenkívül a biztos számos európai és kanadai céget is meglátogat, eszmecserét folytat a cégek azon képviselőivel, akik már kihasználják a megállapodásból fakadó lehetőségeket, szeptember 27-én pedig beszédet mond a Montréali Tudományegyetemen (Université de Montréal).

Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős biztos így nyilatkozott: „Az EU és Kanada között létrejött kereskedelmi megállapodást immár egy éve alkalmazzák, és elégedett vagyok az eddig elért eredményekkel. Az előzetes adatok azt mutatják, hogy már ebben a szakaszban is van okunk ünnepelni. Az export aránya összességében véve egyre magasabb, és számos ágazat figyelemre méltó növekedést mutat. Ez remek hír az európai vállalkozások, a nagy- és kisvállalkozások számára egyaránt. Az ilyen megállapodásokra általában jellemző, hogy vannak olyan területek, amelyeken gondoskodnunk kell arról, hogy pontosan hajtsuk végre a megállapodásban foglaltakat, azt is garantálva, hogy a polgárok és a vállalkozások teljes mértékben kiaknázhassák az új lehetőségeket. Ezt szándékozom kanadai partnereimmel közösen megvitatni a vegyes bizottság jövő heti ülésén. Örömmel mondhatom, hogy a Kanadával kialakított partnerségünk – stratégiai és gazdasági szempontból egyaránt – minden eddiginél erősebb. Együtt állunk ki a nyitott és szabályokon alapuló nemzetközi kereskedelmi rendszer kialakítása mellett. A CETA egyértelműen bizonyítja ezt.”

Kezdeti eredmények, de pozitív tendenciák már az alkalmazás korai szakaszában

A CETA azon túlmenően, hogy szinte minden vámilletéket megszüntetett, lendületet adott az EU és Kanada közötti üzleti környezetnek is, hiszen értékes jogbiztonságot nyújt az exportlehetőséget kereső uniós vállalatok számára. Jóllehet még túl korai lenne határozott következtetéseket levonni, a kezdeti kereskedelmi eredmények jó irányba mutatnak. Az Unión belül rendelkezésre álló, a 2017. október és 2018. június közötti időszakra vonatkozó legfrissebb statisztikák azt sugallják, hogy az export évi több mint 7%-os növekedést mutat.

Ezen belül egyes ágazatok különösen jól teljesítenek. A gépek és mechanikus berendezések kivitele több mint 8%-kal nőtt; ez teszi ki a Kanadába irányuló uniós export egyötödét. 10%-os exportnövekedést mutattak a gyógyszerek is, amelyek az EU Kanadába irányuló exportjának 10%-át teszik ki. Más fontos uniós exportterületek szintén növekvő tendenciát mutatnak: a bútorok 10%-kal, a parfümök/kozmetikai termékek 11%-kal, a lábbelik 8%-kal, a ruházati cikkek exportja pedig 11%-kal emelkedett.

A mezőgazdasági termékek tekintetében is vannak biztató adatok: a gyümölcsök és diófélék exportja 29%-kal, a csokoládé 34%-kal, a pezsgő 11%-kal, a whisky kivitele pedig 5%-kal nőtt.

A CETA előnyeit különbözőképpen, de már kiaknázó vállalatokra az alábbiak szolgálnak példaként:

  • Az olasz San Daniele sonka gyártóinak konzorciuma 35%-kal növelte értékesítéseit Kanadába. Az olasz mezőgazdasági termékek Kanadába történő kivitele összességében 7,4%-kal emelkedett.
  • A belga csokoládé-társaság, a Smet Chocolaterie, nemrég nyitotta meg a kanadai Ontarióban első üzletét, hogy megbirkózzon a termékei iránti többletkereslettel. A 15%-os behozatali vám megszüntetésének köszönhetően értékesítése a tavalyi évhez képest egyötödével nőtt. A Kanadába irányuló európai csokoládé-export összességében 34%-kal emelkedett.
  • A magas nyomást használó, élelmiszerek tartósítására szolgáló innovatív gépeket gyártó Hiperbaric nevű spanyol vállalat munkavállalói a CETA jóvoltából könnyebben léphetnek be ideiglenesen Kanadába, hogy telepítsék és karbantartsák berendezéseiket.

A következő országokból származó vállalatokra vonatkozó példák itt találhatók: Belgium, Észtország, Finnország, Franciaország, Írország, Olaszország, Hollandia, Spanyolország és Svédország.

Háttér-információk

A CETA új lehetőségeket kínál az uniós vállalkozások számára – mérettől függetlenül – a Kanadába történő kivitelhez. A CETA megszüntette a vámokat az Unió és Kanada közötti kereskedelem tárgyát képező termékek 98%-a esetében. Ez megközelítőleg évente 590 millió EUR összegű megtakarítást jelent, amennyiben érvényessé válik az összes vámtarifa-csökkentés. Ezenkívül a CETA az uniós vállalkozásoknak minden eddiginél jobb hozzáférést biztosít a kanadai közbeszerzési szerződésekhez, ideértve nemcsak a szövetségi, hanem a tartományi és önkormányzati szintű szerződéseket is.

A gazdasági és kereskedelmi megállapodás új lehetőséget teremt az európai gazdák és élelmiszeripari vállalkozások számára, miközben teljes mértékben megvédi az EU érzékeny ágazatait. A megállapodás értelmében jelenleg 143 kiváló minőségű uniós élelmiszer- és italtermék (földrajzi árujelző) értékesíthető Kanadában saját név alatt, és e termékek védelmet élveznek az utánzatokkal szemben.

Előnyösebb feltételeket biztosít továbbá a szolgáltatók számára, nagyobb mobilitást a vállalatok alkalmazottainak, és egy olyan keretet teremt, amely lehetővé teszi a szakképesítések kölcsönös elismerését az építészeti szakmától kezdve a darukezelő szakmáig.

Miután a Tanács keretében az EU tagállamai, valamint az Európai Parlament is jóváhagyta a CETA-t, a megállapodás ideiglenes alkalmazása 2017. szeptember 21-én kezdődött el. Azonban csak az összes uniós tagállam általi megerősítés után fog teljes mértékben és véglegesen hatályba lépni.

Az Uniónak jelenleg 39 kereskedelmi megállapodása van érvényben, melyeket 69 országgal kötött. Az EU legutóbb Japánnal kötött megállapodást. Egyértelmű bizonyítékok támasztják alá, hogy az Unió kereskedelmi megállapodásai élénkítik a növekedést és növelik a foglalkoztatást Európában. Jó példa erre az EU és Dél-Korea közötti kereskedelmi megállapodás. Az EU és Dél-Korea közötti kereskedelmi megállapodás 2011. évi hatálybalépése óta az EU több mint 55 %-kal növelte Dél-Koreába irányuló kivitelét. Egyes mezőgazdasági termékek exportja 70 %-kal nőtt, míg az uniós gépkocsiexport megháromszorozódott, ezáltal a kereskedelmi hiányból többlet képződött. Európában 31 millió munkahely függ az exporttól. Minden további egymilliárd eurós export átlagban 14 000 munkahelyet támogat az EU-ban.

További információk

Az uniós exportőrökről szóló történetek

Tájékoztatók

Kanadába exportáló városok

A CETA szövege

További források a CETA-ról

IP/18/5828

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar