Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Európai polgári kezdeményezés: A Bizottság nyilvántartásba vette a „Vessünk véget a ketrecek korszakának” elnevezésű kezdeményezést

Brüsszel, 2018. szeptember 5.

A biztosi testület ma úgy döntött, hogy nyilvántartásba veszi a „Vessünk véget a ketrecek korszakának” elnevezésű európai polgári kezdeményezést.

A javasolt polgári kezdeményezés célja a ketrecben tartott „tenyésztett állatokkal szembeni embertelen bánásmód” felszámolása.A szervezők olyan jogszabályjavaslat benyújtását kérik a Bizottságtól, amely megtiltja a következők használatát: ketrec tojótyúk, nyúl, jérce, brojler tenyészállat, tojóállat, fürj, kacsa és liba tartására; kocáknak kialakított fialó rekeszek; kocaállások és egyedi borjúbokszok (ahol még nem vezették be ezek tilalmát).

A kezdeményezés nyilvántartásba vételére vonatkozó bizottsági döntés csak a javaslat jogi elfogadhatóságát érinti. A Bizottság ebben a szakaszban nem vizsgálta a javaslat tartalmát.

A kezdeményezés nyilvántartásba vételére 2018. szeptember 11-én kerül sor. Ezt követően egyéves időszak áll rendelkezésre a támogató aláírások összegyűjtésére. Amennyiben a kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, a Bizottságnak három hónapon belül reagálnia kell. A Bizottság eldöntheti, hogy helyt ad-e a kérelemnek vagy elutasítja azt, de döntését mindkét esetben indokolnia kell.

Háttér-információk

Az európai polgári kezdeményezés intézményét a Lisszaboni Szerződés vezette be. Ezzel 2012 áprilisában, az európai polgári kezdeményezésről szóló – a Szerződés rendelkezéseit végrehajtó – rendelet hatálybalépésekor olyan eszköz került a polgárok kezébe, amelynek segítségével elérhetik egyes kérdések napirendre tűzését.

Az európai polgári kezdeményezés – hivatalos nyilvántartásba vétele után – lehetővé teszi, hogy egymillió – és a tagállamok legalább egynegyedéből származó – polgár felkérje az Európai Bizottságot jogi aktusokra vonatkozó javaslatok előterjesztésére a hatáskörébe tartozó területeken.

Az európai polgári kezdeményezésről szóló rendelet az elfogadhatóság feltételeként az alábbiakat határozza meg: a javasolt polgári kezdeményezés nem eshet nyilvánvalóan a Bizottság azon hatáskörén kívül, hogy uniós jogi aktusra irányuló javaslatot nyújtson be; nem lehet nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű; és nem lehet nyilvánvalóan ellentétes az Unió értékeivel.

További információk

A javasolt „Vessünk véget a ketrecek korszakának” elnevezésű európai polgári kezdeményezés teljes szövege (szeptember 11-től válik aktívvá).

Egyéb olyan európai polgári kezdeményezések, amelyek esetében jelenleg zajlik az aláírásgyűjtés

Az európai polgári kezdeményezés honlapja

Az európai polgári kezdeményezésről szóló rendelet

Az európai polgári kezdeményezés fóruma

 

 

IP/18/5521

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar