Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Stanje v Uniji: predsednik Juncker bo imel naslednji teden svoj letni govor o stanju v Uniji 2018

Bruselj, 7. septembra 2018

V sredo, 12. septembra, bo imel predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker v Evropskem parlamentu v Strasbourgu svoj četrti govor o stanju v Uniji.

banner

 

Letošnji govor bo imel v obdobju pred volitvami v Evropski parlament leta 2019 in med tekočo razpravo o prihodnosti Evropske unije s 27 državami članicami. Predsednik Juncker je v svojem lanskem govoru opisal svojo vizijo možnega razvoja Evropske unije do leta 2025 in predstavil načrt za „enotnejšo, močnejšo in bolj demokratično Unijo“. Govor so spremljale konkretne pobude v zvezi s trgovino, pregledi naložb, kibernetsko varnostjo, industrijo in podatki. Na podlagi tega so se nacionalni voditelji sestali v Talinu v Estoniji in se dogovorili o Agendi voditeljev – seznamu najbolj perečih vprašanj in izzivov, za katere bi bilo treba najti rešitve pred volitvami v Evropski parlament maja 2019. Na vrhu, ki bo potekal 9. maja 2019 v romunskem Sibiuu, naj bi nacionalni voditelji dosegli vrhunec tega procesa z obnovljeno zavezo EU, ki bo prinašala rezultate na področjih, ki so resnično pomembna za ljudi.

Letošnji govor bodo tako kot doslej spremljali novi predlogi, s katerimi bo povedano uresničeno tudi v praksi. Predsednik bo predstavil predloge, ki lahko državljanom in državljankam prinesejo pozitivne rezultate do sibivskega vrha in poskrbijo za obsežno razpravo pred evropskimi volitvami.

Ozadje

Govor o stanju v Uniji pomeni začetek dialoga z Evropskim parlamentom in Svetom za pripravo letnega delovnega programa Komisije. Podlago ima v Lizbonski pogodbi in je določen v Okvirnem sporazumu o odnosih med Evropskim parlamentom in Evropsko komisijo iz leta 2010. Ta zahteva, da predsednik in prvi podpredsednik Komisije predsedniku Evropskega parlamenta in predsedstvu Sveta pošljeta pismo o nameri, v katerem so podrobno opisani zakonodajni ukrepi in druge pobude, ki jih namerava sprejeti Evropska komisija. Govoru o stanju v Uniji sledi plenarna razprava s poslanci Evropskega parlamenta. Prvi govor o stanju v Uniji je potekal leta 2010 po začetku veljavnosti Lizbonske pogodbe.

Priprave predsednika Junckerja na govor o stanju v Uniji so se začele julija. Prispevki zanj se zberejo po vsej Komisiji – pri komisarjih, kabinetih, generalnih direktorjih in ambasadorjih EU. Predsednik Juncker ima nato ob koncu avgusta dvodnevni seminar s kolegijem komisarjev, na katerem razpravljajo o izzivih in prednostnih nalogah za prihodnje leto. Predsednik Juncker se pri pripravi govora obsežno posvetuje tudi zunaj institucije, in sicer z voditelji v Evropi in zunaj nje, konferenco predsednikov in političnih skupin v Evropskem parlamentu ter veleposlaniki in stalnimi predstavniki pri EU ter vodilnimi evropskimi možganskimi trusti.

Več informacij

Prejšnji govori predsednika Junckerja o stanju v Uniji

 

IP/18/5502

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar