Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия - Съобщение за медиите

Състояние на Съюза: председателят Юнкер ще произнесе своята реч за 2018 г. следващата седмица

Брюксел, 7 септември 2018 r.

На 12 септември, сряда, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще произнесе своята четвърта реч за състоянието на Съюза в Европейския парламент в Страсбург.

banner

 

Тази година речта предхожда европейските избори, които ще се проведат през 2019 г., и попада в контекста на текущия дебат за бъдещето на Европейския съюз с 27 държави членки. В миналогодишната реч председателят Юнкер очерта своята визия за начина, по който би могъл да се развие Европейският съюз до 2025 г., и представи Пътна карта за по-обединен, по-силен и по-демократичен Съюз. Речта беше придружена от конкретни инициативи в областта на търговията, скрининга на инвестициите, киберсигурността, промишлеността и данните. Въз основа на това националните лидери се срещнаха в Талин, Естония, и постигнаха съгласие по програма на лидерите — списък с най-належащите въпроси и предизвикателства, за които трябва да се намерят решения преди изборите за Европейски парламент през май 2019 г. Очаква се на 9 май 2019 г. лидерите на държавите да отбележат кулминацията на този процес по време на среща на върха в Сибиу, Румъния, с подновен ангажимент за Европейски съюз, постигащ резултати по въпроси от реално значение за хората.

Тазгодишната реч отново ще бъде придружена от нови предложения, които превръщат незабавно думите в дела. Председателят ще представи предложения, благодарение на които могат да бъдат постигнати положителни резултати за гражданите до срещата на върха в Сибиу и които ще проправят пътя за широк дебат в навечерието на изборите за Европейски парламент.

Контекст

С речта за състоянието на Съюза се поставя началото на диалога с Европейския парламент и Съвета за подготовка на годишната работна програма на Комисията. Залегналата в Договора от Лисабон реч за състоянието на Съюза е включена в Рамковото споразумение от 2010 г. за отношенията между Европейския парламент и Европейската комисия, в което е посочено изискването председателят и първият заместник-председател да изпратят писмо за намеренията до председателя на Европейския парламент и до председателството на Съвета, представящо подробно действията, които Европейската комисия възнамерява да предприеме посредством законодателни и други инициативи. След речта за състоянието на Съюза се провежда разискване в пленарната зала с членовете на Европейския парламент. Първата реч за състоянието на Съюза беше произнесена през 2010 г. след влизането в сила на Договора от Лисабон.

Подготовката на председателя Юнкер за речта за състоянието на Съюза започва през юли. Информацията се събира от цялата Комисия — членовете на Комисията, кабинетите, генералните директори и посланиците на ЕС. След това председателят Юнкер провежда двудневен семинар с колегиума на членовете на Комисията в края на август, за да се обсъдят предизвикателствата и приоритетите за предстоящата година. При изготвянето на речта председателят Юнкер се допитва активно и до външни за институцията страни, като разговаря с лидери от цяла Европа и извън нея, с Председателския съвет и политическите групи на Европейския парламент, както и с посланиците към ЕС и постоянните представители и с водещите европейски мозъчни тръстове.

За повече информация

Предишни речи на председателя Юнкер за състоянието на Съюза

 

IP/18/5502

Лица за контакти с медиите:

Въпроси на граждани: Europe Direct на телефон 00 800 67 89 10 11 или на електронния адрес на информационната служба


Side Bar