Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Trgovina med EU in ZDA: Evropska komisija priporoča rešitev dolgoletnega spora v okviru STO

Bruselj, 3. septembra 2018

Komisija Svetu priporoča začetek pogajanj z Združenimi državami za rešitev dolgoletnega spora v okviru Svetovne trgovinske organizacije (STO) glede izvoza govejega mesa iz ZDA.

Komisija je danes sklenila, da bo Svet zaprosila za pooblastilo, da z Združenimi državami razpravlja o pregledu delovanja obstoječe kvote za uvoz govejega mesa brez hormonov v Evropsko unijo.

Evropska komisija je zavezana k upoštevanju in uresničevanju duha skupne izjave predsednika Komisije Junckerja in predsednika Združenih držav Trumpa z dne 25. julija o začetku nove faze v trgovinskih odnosih med Evropsko unijo in Združenimi državami. Poleg izvajanja posebnih elementov iz skupne izjave bi si morali obe strani prizadevati za reševanje odprtih vprašanj glede trgovine.

Evropski komisar za kmetijstvo Phil Hogan je dejal: „Komisija s tem, da je Svet zaprosila za pooblastilo, uresničuje letošnjo zavezo o prizadevanju za obravnavo nekaterih pomislekov ZDA glede delovanja kvote z oblikovanjem obojestransko zadovoljive rešitve, ki je povsem v skladu s pravili STO. Prav tako s tem korakom prispevamo k zmanjšanju napetosti v čezatlantskih odnosih, kar je v skladu s sporazumom, ki ga je julija sklenil predsednik Juncker. Ob pošiljanju predloga Svetu želim evropskim proizvajalcem zagotoviti, da bo obstoječa kvota za goveje meso iz memoranduma o soglasju ostala povsem enaka. Tudi potrošnikom želim zagotoviti, da bo omenjena kvota zajemala zgolj produkte, ki so v skladu z visokimi evropskimi standardi varnosti hrane in zdravja, v tem primeru torej zgolj goveje meso, ki ni hormonsko obdelano.“

Komisija v predlogu Svetu predlaga, da se Združenim državam dodeli del obstoječe kvote, ki je na voljo tudi izvoznikom iz drugih držav.*

Evropska unija in Združene države so leta 2009 sklenile memorandum o soglasju (MoS), revidiran leta 2014, ki je predvideval začasno rešitev dolgoletnega spora v okviru STO glede uporabe nekaterih hormonov za pospeševanje rasti v proizvodnji govejega mesa. V okviru tega sporazuma se dobaviteljem EU, ki izpolnjujejo merila, med katerimi so tudi Združene države, odpira kvota 45 000 ton govejega mesa, ki ni hormonsko obdelano.

Revizijo MoS je leta 2016 zahtevala takratna ameriška administracija, vse od tedaj pa obe strani redno razpravljata o pomislekih ZDA glede njegovega izvajanja. Pogajalski mandat namerava obravnavati te pomisleke in poiskati obojestransko zadovoljivo rešitev, ki je v skladu s pravili STO.

Ozadje

Predsednik Evropske komisije Juncker in predsednik Združenih držav Trump sta se v skupni izjavi z dne 25. julija dogovorila o začetku nove faze v odnosih med Združenimi državami in Evropsko unijo, tudi z vrsto posebnih ukrepov. Evropska komisija aktivno upošteva in uresničuje različne elemente navedene izjave, med drugim glede povečanja trgovine s sojo in utekočinjenega zemeljskega plina (UZP).

Več informacij

Priporočilo za sklep Sveta o pooblastilu za začetek pogajanj o sporazumu z Združenimi državami Amerike glede uvoza visokokakovostnega govejega mesa živali, ki niso dobivale določenih hormonov za pospeševanje rasti

 

*Posodobljeno 11. oktobra 2018 ob 17.10.

IP/18/5481

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar