Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Comerțul UE-SUA: Comisia Europeană recomandă soluționarea unui litigiu de lungă durată în cadrul OMC

Bruxelles, 3 septembrie 2018

Comisia recomandă Consiliului să deschidă negocieri cu Statele Unite ale Americii pentru a soluționa un litigiu de lungă durată în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) privind exportul de carne de vită din SUA.

Comisia a decis astăzi să solicite Consiliului un mandat pentru a dezbate cu Statele Unite revizuirea funcționării contingentului existent pentru importul în Uniunea Europeană de carne de vită fără hormoni.

Comisia Europeană se angajează să respecte litera și spiritul declarației comune convenite la 25 iulie de președinții Juncker și Trump pentru a lansa o nouă fază în relațiile comerciale dintre Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii. Pe lângă punerea în aplicare a elementelor specifice identificate în declarația comună, cele două părți ar trebui să depună eforturi, de asemenea, în vederea abordării aspectelor comerciale nesoluționate încă.

Comisarul pentru agricultură, Phil Hogan, a declarat: „Prin solicitarea acestui mandat din partea Consiliului, Comisia pune în practică angajamentul luat la începutul acestui an de a încerca să răspundă unor preocupări exprimate de Statele Unite privind funcționarea contingentului printr-o soluție satisfăcătoare pentru ambele părți, care să fie în deplină conformitate cu normele OMC. Prin această inițiativă, contribuim, de asemenea, la reducerea tensiunilor transatlantice, în conformitate cu acordul încheiat de președintele Juncker în luna iulie. În momentul în care trimitem prezenta propunere către Consiliu, doresc să asigur producătorii europeni că contingentul pentru carnea de vită deja existent în temeiul memorandumului de înțelegere va rămâne la același nivel. Și mai doresc, de asemenea, să asigur consumatorii noștri că acest contingent va continua să se aplice doar produselor care sunt conforme cu standardele ridicate în materie de sănătate și siguranță alimentară ale Uniunii Europene, în acest caz, doar carnea de vită netratată cu hormoni.”

În propunerea sa adresată Consiliului, Comisia sugerează să se aloce către Statele Unite o parte a contingentului existent care este, de asemenea, la dispoziția exportatorilor din alte țări.*

În 2009, Uniunea Europeană și Statele Unite au încheiat un memorandum de înțelegere (MoU), revizuit în 2014, care a oferit o soluție intermediară pentru un litigiu de lungă durată în cadrul OMC în ceea ce privește utilizarea anumitor hormoni de stimulare a creșterii în producția de carne de vită. În temeiul acordului, UE a deschis un contingent de 45 000 de tone de carne de vită netratată cu hormoni destinat unor furnizori calificați, printre care se numără și Statele Unite.

În 2016, administrația americană precedentă a solicitat revizuirea memorandumului de înțelegere și, de atunci, cele două părți au discutat cu regularitate preocupările SUA referitoare la punerea în aplicare a memorandumului de înțelegere. Mandatul de negociere intenționează să abordeze aceste preocupări și să găsească o soluție satisfăcătoare pentru ambele părți în conformitate cu normele Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

Context

În declarația lor comună din 25 iulie, președintele Juncker și președintele Trump au convenit „să lanseze o nouă fază în relațiile dintre Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană”, de asemenea, printr-o serie de măsuri specifice. Comisia Europeană s-a implicat activ în monitorizarea și punerea în aplicare a diferitelor elemente ale acestei declarații, în special în ceea ce privește creșterea schimburilor comerciale cu soia și gaz natural lichefiat (GNL).

Informații suplimentare

Recomandare de decizie a Consiliului de autorizare a deschiderii negocierilor privind un acord cu Statele Unite ale Americii referitor la importul de carne de vită de calitate superioară provenită de la animale netratate cu anumiți hormoni de stimulare a creșterii

 

*Actualizare din data de 11.10.2018 la 17:10

IP/18/5481

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar