Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

EU–USA kereskedelem: Az Európai Bizottság egy régóta fennálló WTO-vita rendezését javasolja

Brüsszel, 2018. szeptember 3.

A Bizottság azt ajánlja a Tanácsnak, hogy kezdjen tárgyalásokat az Egyesült Államokkal a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) egy régóta fennálló, az amerikai marhahús kivitelével kapcsolatos vitájának rendezése érdekében.

A Bizottság ma úgy határozott, hogy felkéri a Tanácsot, hatalmazza fel arra, hogy az Egyesült Államokkal tárgyalásokat folytasson a hormonmentes marhahús Európai Unióba történő behozatalára vonatkozó, meglévő kontingens működésének felülvizsgálatáról.

Az Európai Bizottság határozottan egyetért az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok közötti kereskedelmi kapcsolatok új szakaszának elindításáról szóló, Juncker elnök és Trump elnök által július 25-én elfogadott közös nyilatkozat tartalmával és szellemiségével. A közös nyilatkozatban meghatározott konkrét elemek végrehajtása mellett a két félnek törekednie kell a fennálló kereskedelmi kérdések megoldására is.

Phil Hogan mezőgazdaságért felelős biztos kijelentette: „A Tanácshoz intézett, felhatalmazás iránti kérelmével a Bizottság annak az idén korábban tett ígéretének tesz eleget, hogy megpróbál kölcsönösen kielégítő, ugyanakkor a WTO szabályaival teljes mértékben összhangban álló megoldást találni az Egyesült Államok által a kontingens működésével kapcsolatban felvetett egyes aggályokra. Ezzel a lépéssel hozzájárulunk az Atlanti-óceán térségében fennálló feszültségek enyhítéséhez is, összhangban a Juncker elnök által júliusban elért megállapodással. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy megnyugtassam az európai termelőket, hogy az egyetértési megállapodás szerint már meglévő marhahúskontingens pontosan ugyanazon a szinten marad. Továbbá arról is biztosítani szeretném fogyasztóinkat, hogy az említett kontingens továbbra is csak a magas szintű európai élelmiszer-biztonsági és egészségügyi előírásoknak megfelelő termékekre terjed ki, ebben az esetben kizárólag a nem hormonkezelt marhahúsra.”

A Tanácshoz intézett javaslatában a Bizottság azt javasolja, hogy osszák ki az Egyesült Államok részére a más országok exportőrei számára is rendelkezésre álló, meglévő kontingens egy részét.*

2009-ben az Európai Unió és az Egyesült Államok egyetértési megállapodást kötött, amelyet 2014-ben felülvizsgáltak, és amely átmeneti megoldást jelentett az egyes növekedésserkentő hormonok marhahústermelésben való felhasználásával kapcsolatosan régóta fennálló WTO-vitára. A megállapodás értelmében az EU a nem hormonkezelt marhahúsra vonatkozóan 45 000 tonna kontingenst nyit meg a követelményeknek megfelelő beszállítók számára, beleértve az Egyesült Államokat is.

Az egyetértési megállapodás felülvizsgálatát az Amerikai Egyesült Államok előző kormánya kérte 2016-ban, és azóta a két fél rendszeresen megvitatta az Egyesült Államoknak az egyetértési megállapodás végrehajtása tekintetében felmerülő aggályait. A tárgyalási meghatalmazással a Bizottság ezeket az aggályokat kívánja eloszlatni, valamint egy olyan megoldást találni, amely mindkét fél számára kielégítő és összhangban áll a WTO szabályaival.

Háttér-információk

Juncker elnök és Trump elnök július 25-én elfogadott közös nyilatkozatában megegyezett „az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok közötti kereskedelmi kapcsolatok új szakaszának elindításáról”, és ezt egy konkrét intézkedéscsomaggal is megerősítették. Az Európai Bizottság aktívan nyomon követi a nyilatkozat különböző elemeit és elősegíti azok megvalósulását, különösen a szójabab és a cseppfolyósított földgáz (LNG) kereskedelmének növelése tekintetében.

További információk

Ajánlás – A Tanács határozata az Egyesült Államokkal kötendő, az egyes növekedésserkentő hormonokkal nem kezelt állatokból származó, kiváló minőségű marhahús behozatalát érintő megállapodásra irányuló tárgyalások megkezdésére vonatkozó felhatalmazásról

 

*Frissítve 2018. október 11-én 17:10-kor.

IP/18/5481

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar