Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Trgovina između EU-a i SAD-a: Europska komisija preporučuje rješavanje dugotrajnog spora u okviru WTO-a

Bruxelles, 3. rujna 2018.

Komisija preporučuje Vijeću da otvori pregovore sa Sjedinjenim Američkim Državama kako bi se dugotrajni spor u pogledu izvoza američke govedine riješio u okviru Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Komisija je danas odlučila od Vijeća zatražiti ovlaštenje kako bi sa Sjedinjenim Američkim Državama razgovarala o preispitivanju funkcioniranja postojeće kvote za uvoz govedine bez hormona u Europsku uniju.

U duhu Zajedničke izjave koju su 25. srpnja dali predsjednici Juncker i Trump, Europska komisija predano radi na otvaranju novog poglavlja u trgovinskim odnosima između Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država. Osim provedbe određenih elemenata utvrđenih u Zajedničkoj izjavi, obje strane također bi trebale nastojati raditi na neriješenim trgovinskim pitanjima.

Povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan izjavio je: „Time što je zatražila ovlaštenje od Vijeća, Komisija ispunjava svoju obvezu preuzetu sredinom ove godine da će određena pitanja o funkcioniranju kvote koja su postavile Sjedinjene Američke Države pokušati riješiti na obostrano zadovoljstvo i u potpunosti u skladu s pravilima WTO-a. Tim korakom pridonosimo i smanjenju napetosti na drugoj strani Atlantika, u skladu sa sporazumom koji je predsjednik Juncker sklopio u srpnju. S obzirom da smo taj prijedlog poslali Vijeću, želio bih poručiti europskim proizvođačima da će postojeća kvota za govedinu u skladu s memorandumom o razumijevanju ostati ista. Također želim poručiti našim potrošačima da će navedena kvota i dalje obuhvaćati samo proizvode koji su u skladu s visokim europskim standardima sigurnosti i zdravstvene ispravnosti hrane, u ovom slučaju samo onu govedinu koja nije tretirana hormonima.”

U svojem prijedlogu Vijeću Komisija predlaže da se Sjedinjenim Američkim Državama dodijeli dio postojeće kvote koja je na raspolaganju i izvoznicima iz drugih zemalja.*

Europska unija i Sjedinjene Američke Države sklopile su memorandum o razumijevanju 2009., revidiran 2014., u kojem je predviđeno privremeno rješenje dugotrajnog spora u okviru WTO-a oko korištenja određenih hormona rasta u uzgoju goveda. U skladu sa sporazumom EU je ponuđačima koji ispunjavaju uvjete, među kojima je i SAD, otvorio kvotu za uvoz 45 000 tona govedine bez hormona.

Prethodna američka vlada zatražila je 2016. reviziju memoranduma o razumijevanju, a obje su strane otada redovito raspravljale o zabrinutosti Amerike u pogledu provedbe memoranduma o razumijevanju. Ovlaštenjem za pregovore trebala bi se ukloniti ta zabrinutost i pronaći rješenje na obostrano zadovoljstvo u skladu sa pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Kontekst

U Zajedničkoj izjavi od 25. srpnja, predsjednik Juncker i predsjednik Trump složili su se da će „otvoriti novo poglavlje u odnosima između Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije”, među ostalim nizom specifičnih mjera. Europska komisija aktivno prati i provodi različite elemente te izjave, osobito povećanje trgovine sojom i ukapljenim prirodnim plinom (LNG).

Dodatne informacije

Preporuka za Odluku Vijeća o odobrenju otvaranja pregovora o sporazumu sa Sjedinjenim Američkim Državama u pogledu uvoza kvalitetne govedine od životinja koje nisu tretirane određenim hormonima rasta

 

*Ažurirano 11.10.2018. u 17:10.

IP/18/5481

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar