Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Înapoi la școală: Școlarii urmează să primească lapte, fructe și legume în școli datorită programului UE

Bruxelles, 3 septembrie 2018

Programul UE de încurajare a consumului de fructe, legume și lapte în școli se reia odată cu începerea anului școlar în statele membre participante.

Având ca obiectiv promovarea obiceiurilor alimentare sănătoase în rândul copiilor, programul derulat de UE în școli va include distribuirea de fructe, legume și produse lactate, precum și programe educaționale specifice care să le explice copiilor importanța unei bune alimentații și modul în care sunt produse alimentele.

În anul școlar 2017/2018, datorită numărului de școli participante în creștere, inițiativa pentru o alimentație sănătoasă a vizat peste 30 de milioane de copii din întreaga Uniune Europeană.

Phil Hogan, Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, a declarat: „Este important să cunoaștem proveniența produselor noastre alimentare și eforturile intense depuse pentru acestea. Programele derulate de UE în școli permit copiilor nu numai să dobândească cunoștințe privind agricultura și producția alimentară, ci și să încerce produse de calitate și să beneficieze de pe urma valorilor lor nutriționale. Nu este niciodată prea devreme pentru a aprecia alimentele de calitate!”

În cadrul acestui program, în fiecare an școlar se alocă 150 de milioane EUR pentru fructe și legume și 100 de milioane EUR pentru lapte și alte produse lactate. Deși participarea este benevolă, toate statele membre ale UE au ales să participe, integral sau parțial, la program. Alocările naționale pentru toate cele 28 de state membre care participă la programul pentru anul școlar 2018-2019 au fost aprobate și adoptate de către Comisia Europeană în martie 2018. Statele membre au, de asemenea, posibilitatea de a completa ajutorul UE cu ajutor național pentru finanțarea programului.

Produsele distribuite se aleg pe criterii de sănătate și de mediu, de anotimp, de soi și de disponibilitate. Statele membre pot încuraja achizițiile locale sau regionale, produsele ecologice, lanțurile de aprovizionare scurte, beneficiile pentru mediu și sistemele agricole de calitate.

Distribuirea de fructe, legume și lapte este însoțită de o varietate de activități educaționale pentru școlari. Aproape toate țările au instituit comitete cu participarea autorităților și a părților interesate din sectorul agriculturii, al sănătății și al învățământului, multe dintre care s-au reunit în cursul anului școlar pentru a supraveghea activitățile.

Pentru informații suplimentare

Programul UE de încurajare a consumului de fructe, legume și lapte în școli

Pachetul pedagogic pentru copii privind produsele alimentare și agricultura în Europa

IP/18/5382

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar