Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Kezdődik az iskola: az uniós programnak köszönhetően az iskolások tejet, gyümölcsöt és zöldséget kapnak az iskolában

Brüsszel, 2018. szeptember 3.

A tanév kezdetével folytatódik az uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogram a részt vevő uniós országokban.

Az egészséges táplálkozási szokások gyermekek körében való elterjesztését célzó uniós iskolai program keretében gyümölcs-, zöldség- és tejosztásra kerül sor, valamint olyan külön oktatási programokra, amelyek a helyes táplálkozás fontosságát hangsúlyozzák, és bemutatják a gyermekeknek az élelmiszertermelés folyamatát.

A részt vevő iskolák növekvő számának köszönhetően az egészséges táplálkozást népszerűsítő kezdeményezés a 2017–2018-as tanévben több mint 30 millió gyermekhez jutott el Unió-szerte.

Phil Hogan, a mezőgazdaságért és a vidékfejlesztésért felelős biztos így nyilatkozott: „Fontos, hogy tudjuk, honnan származik az élelmiszer, amit elfogyasztunk és előállítása mennyi munkával jár. Az uniós iskolai programok révén a gyermekek nemcsak ismereteket szerezhetnek a mezőgazdasággal és az élelmiszer-termeléssel kapcsolatban, hanem minőségi és nagy tápértékű termékeket is megkóstolhatnak. A jó ételek szeretetét nem lehet elég korán kezdeni!”

A program keretében minden tanévben 150 millió euró áll rendelkezésre gyümölcsökre és zöldségekre, 100 millió euró pedig tejre és egyéb tejtermékekre. Bár a részvétel nem kötelező, az összes uniós tagállam úgy döntött, hogy részt vesz a program egészében, vagy legalább egy részében. A Bizottság 2018 márciusában jóváhagyta és elfogadta a 2018–2019-es tanévben részt vevő mind a 28 tagállam nemzeti előirányzatát. A tagállamoknak lehetőségük van arra is, hogy a program finanszírozása során az uniós támogatást nemzeti támogatással egészítsék ki.

A gyermekek részére kiosztandó termékek kiválasztása egészségi és környezeti megfontolásokat, a szezonalitást, a változatosságot és a hozzáférhetőséget szem előtt tartva történik. A tagállamok ösztönözhetik a helyi vagy regionális forrásokból történő beszerzést, és előnyben részesíthetik a biotermékeket, a rövid ellátási láncokat, a környezetre kedvező hatást gyakorló megoldásokat, valamint a mezőgazdasági termékek minőségrendszereit.

A megkezdett gyümölcs-, zöldség- és tejosztást a tanulóknak szóló számos oktatási tevékenység is kíséri. Közel minden ország bizottságot hozott létre a mezőgazdasági, egészségügyi és oktatási ágazatban működő hatóságok és érdekelt felek részvételével. E bizottságok megbeszéléseket tartottak a tanév során a tevékenységek felügyelete céljából.

További információk

Az EU iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogramja

Gyermekeknek szóló oktatási csomag az európai élelmiszer-termelésről és gazdálkodásról

IP/18/5382

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar