Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Suša u Europi: Komisija predstavlja dodatne mjere za potporu poljoprivrednicima

Bruxelles, 30. kolovoza 2018.

S obzirom na probleme s kojima se suočavaju europski poljoprivrednici koji su ovog ljeta pogođeni sušom Europska komisija nastavlja djelovati kako bi pružila praktičnu potporu tom sektoru. Poljoprivrednicima će se omogućiti još veća fleksibilnost kako bi mogli osigurati hranu za svoje životinje.

Europska komisija danas je predstavila dodatni paket mjera za povećanje dostupnosti stočne hrane, što je jedan od glavnih izazova s kojima se suočavaju poljoprivrednici pogođeni sušom. Tim se paketom nadopunjuju mjere koje su već najavljene početkom kolovoza.

Povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan izjavio je: „Komisija je brzo reagirala na prve znakove tih ekstremnih klimatskih pojava i ja pomno pratim situaciju. U kontaktu sam s ministrima iz pogođenih država članica kako bismo procijenili primjerenost postojećih mjera. Danas poduzimamo dodatne mjere koje bi europskim poljoprivrednicima trebale pomoći da se lakše nose s nestašicom hrane za životinje. Pozdravljam nedavne najave nekoliko država članica koje su spremne pomoći svojem poljoprivrednom sektoru i nastavit ću surađivati s njima kako bismo osigurali da iskoriste sve mogućnosti koje im se nude, ponajprije u okviru zajedničke poljoprivredne politike.”

Konkretno, nova odstupanja koja su danas predstavljena odnose se na određena pravila o zelenim praksama:

  • mogućnost da se zimski usjevi koji se obično siju u jesen za žetvu ili ispašu smatraju postrnim usjevima (što je prema postojećim pravilima zabranjeno) ako su namijenjeni ispaši ili proizvodnji krmiva
  • mogućnost sjetve postrnih usjeva kao čistih usjeva (a ne mješavine kultura kako je sada propisano) ako su namijenjeni ispaši ili proizvodnji krmiva
  • mogućnost skraćivanja minimalnog osmotjednog razdoblja držanja postrnih usjeva na polju kako bi ratari mogli na vrijeme posijati svoje zimske usjeve nakon postrnih usjeva
  • proširenje prethodno donesenog odstupanja za rezanje/ispašu površina na ugaru na Francusku.

Prijedlog o povećanju predujmova, koji je već najavljen prije nekoliko tjedana, danas je i službeno podnesen. Poljoprivrednici će moći primiti do 70 % izravnih plaćanja i 85 % plaćanja za ruralni razvoj već od sredine listopada 2018. te neće morati čekati do kraja prosinca kako bi poboljšali svoju likvidnost.

Tim se prijedlozima nadopunjuju odredbe koje su već predviđene za takve situacije. Komisija u svakom slučaju osigurava da se sve te mjere provode proporcionalno, uzimajući u obzir pitanja zaštite okoliša. Primjerice, na temelju postojećih pravila o državnim potporama potporom se može obuhvatiti do 80 % štete uzrokovane sušom (ili do 90 % u područjima s prirodnim ograničenjima) pod određenim posebnim uvjetima. Kupnja krmiva može se smatrati prihvatljivom za potporu u slučaju materijalne štete ili gubitka prihoda. Nadoknada štete ne mora se prijaviti Komisiji u slučaju da potpora po poljoprivredniku u razdoblju od tri godine ne premašuje iznos od 15 000 EUR (takozvane potpore de minimis) Pomoć je predviđena i u okviru mjera ruralnog razvoja, uključujući financiranje obnove pašnjaka i nadoknadu za gubitak prihoda.

Današnji prijedlozi dostavljeni su državama članicama okupljenima na sastanku Odbora. Trebali bi biti izglasani u sljedećih nekoliko dana i službeno doneseni do kraja rujna. Mjere će se primjenjivati retroaktivno.

Komisija je u kontaktu sa svim državama članicama kako bi do 31. kolovoza dobila najnovije informacije o utjecaju suše.

Dodatne informacije

Najava predujmova i prvih odstupanja

Prezentacija o utjecaju suše u Europi

Bilten o praćenju poljoprivrednih resursa (MARS)

IP/18/5301

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar