Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

A Bizottság örömmel fogadja, hogy a WTO határozata megerősíti a harmadik uniós energiaügyi csomag alapelveinek jogszerűségét

Brüsszel, 2018. augusztus 10.

A Kereskedelmi Világszervezet a mai napon közzétett határozatában elutasította Oroszország arra vonatkozó állításainak többségét, amelyek szerint az EU energiapolitikai intézkedései nem egyeztethetők össze a többoldalú kereskedelmi szabályokkal.

A WTO vizsgálóbizottsága alaptalannak találta azt az állítást, amely szerint az EU a harmadik energiaügyi csomagban megkülönböztetést alkalmazna az orosz csővezetékes szállítási szolgáltatásokkal, szolgáltatókkal, illetve az orosz földgázzal szemben. A vizsgálóbizottság az EU számára kedvező határozatot hozott a „szétválasztásra” – azaz az átviteli hálózatok üzemeltetésének a villamosenergia-ellátástól és -termeléstől való elkülönítésére vonatkozó kötelezettségre –, valamint a cseppfolyósított földgázra (LNG) és az upstream csővezeték-hálózatokra vonatkozó szabályok tekintetében. Ez fontos pozitív eredményt jelent az EU számára, mivel megerősíti a harmadik energiaügyi csomag fő elemeit.

A Bizottság most részletesen elemezni fogja a határozatot, különös tekintettel arra a néhány kérdésre, amelyek vonatkozásában még nem ismerték el az uniós energiapolitikának a WTO-követelményekkel való összeegyeztethetőségét.

Háttér-információk

A harmadik energiaügyi csomag a belső energiapiac integrációjára irányuló uniós jogszabályokból áll. Különösen a következőkre vonatkozóan határoz meg szabályokat: az átviteli hálózatok üzemeltetésének a villamosenergia-ellátástól és -termeléstől való elkülönítése (szétválasztás), az energetikai infrastruktúrához való megkülönböztetésmentes hozzáférés, valamint a nemzeti energiaszabályozók függetlensége. Az integrált és versenyen alapuló európai uniós energiapiac biztosítja a legköltséghatékonyabb módját annak, hogy az uniós polgárok és vállalkozások biztonságosan és megfizethető áron jussanak energiához, és lehetőségük legyen az energiaszállító megválasztására.

További információk 

A vizsgálóbizottsági jelentése:

Az ügy előzményei

Az EU harmadik energiaügyi csomagja: TÁJÉKOZTATÓ és az uniós piacra vonatkozó jogszabályok

WTO-vitarendezés

 

IP/18/4942

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar