Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Komisija pozdravlja odluku WTO-a kojom se potvrđuje zakonitost osnovnih načela trećeg energetskog paketa EU-a

Bruxelles, 10. kolovoza 2018.

U danas objavljenoj odluci Svjetska trgovinska organizacija odbacila je većinu ruskih tvrdnji o navodnoj neusklađenosti mjera energetske politike EU-a s multilateralnim trgovinskim pravilima.

Povjerenstvo WTO-a utvrdilo je da su tvrdnje o navodnoj diskriminaciji ruskih usluga prijevoza goriva cjevovodima, pružatelja usluga ili ruskog prirodnog plina u okviru trećeg energetskog paketa EU-a neosnovane. Povjerenstvo je presudilo u korist EU-a u pogledu pravila o „razdvajanju”, odnosno zahtjeva za odvajanje opskrbe energijom i proizvodnje energije od rada prijenosnih mreža, te u pogledu ukapljenog prirodnog plina (LNG) i mreža proizvodnih plinovoda. Taj je pozitivni ishod važan za EU jer se time potvrđuju osnovni elementi trećeg energetskog paketa.

Komisija će sada detaljno analizirati odluku, osobito u pogledu nekoliko pitanja za koja usklađenost energetske politike EU-a s WTO-om još nije priznata.

Kontekst

Treći energetski paket sastoji se od zakonodavstva EU-a za integraciju unutarnjeg energetskog tržišta. Konkretno, obuhvaća propise o odvajanju opskrbe energijom i proizvodnje energije od rada prijenosnih mreža (razdvajanje), nediskriminirajućem pristupu energetskoj infrastrukturi i neovisnosti nacionalnih energetskih regulatora. Integrirano i konkurentno energetsko tržište EU-a najisplativiji je način da se građanima i poduzećima EU-a osigura sigurna i cjenovno pristupačna opskrba uz slobodan izbor dobavljača energije.

Više informacija 

Izvješće povjerenstva

Povijest predmeta

Treći energetski paket EU-a: MEMORANDUM i Zakonodavstvo EU-a o jedinstvenom tržištu

Postupak rješavanja spora pred WTO-om

 

IP/18/4942

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar