Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Declarația comună UE-SUA din 25 iulie: importurile Uniunii Europene de gaz natural lichefiat din SUA sunt în creștere

Bruxelles, 9 august 2018

Din aprilie 2016, când primul transportator american de gaz natural lichefiat (GNL) către UE a debarcat în portul Sines din Portugalia importurile europene de gaz natural lichefiat din SUA au crescut, până în prezent, de la 0 la 2,8 miliarde de metri cubi.

În Declarația comună pronunțată la 25 iulie la Washington D.C., președintele Juncker și președintele Trump au convenit să intensifice cooperarea strategică dintre UE și SUA în domeniul energiei. În acest context, Uniunea Europeană ar urma să importe un volum mai mare de gaz natural lichefiat din Statele Unite, pentru a spori gradul de diversificare și siguranță a aprovizionării sale cu energie. Prin urmare, UE și SUA vor lua măsuri de facilitare a schimburilor comerciale de gaz natural lichefiat.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat: „Uniunea Europeană este pregătită să faciliteze creșterea importurilor de gaz natural lichefiat din SUA, lucru care se întâmplă deja în momentul de față. Dacă prețurile practicate sunt competitive, sporirea exporturilor americane de gaz natural lichefiat ar putea juca un rol și mai important, inclusiv pe plan strategic, în aprovizionarea cu gaze naturale a UE; la rândul lor, SUA trebuie să își joace însă rolul care le revine în eliminarea restricțiilor birocratice asupra exporturilor de gaz natural lichefiat. Ambele părți au multe de câștigat de pe urma colaborării în domeniul energiei.”

Comisarul pentru politici climatice și energie, Miguel Arias Cañete, a afirmat: „Diversificarea este un element important al măsurilor de garantare a siguranței aprovizionării cu gaze naturale a UE. Din acest motiv, creșterea importurilor de gaz natural lichefiat din SUA este salutară, atât timp cât prețurile practicate sunt competitive. Aceste evoluții au loc într-o perioadă în care producția internă de gaze naturale din UE a scăzut mai mult decât era prevăzut, în timp ce se accelerează procesul de închidere treptată a centralelor electrice pe cărbune din UE.”

UE a cofinanțat sau s-a angajat să cofinanțeze proiecte de infrastructură de GNL în valoare de peste 638 de milioane EUR (a se vedea lista de proiecte din anexa 2). Pe lângă capacitățile neutilizate în prezent în UE, de 150 de miliarde de metri cubi, UE susține 14 proiecte de infrastructură de gaz natural lichefiat, care vor spori capacitatea disponibilă cu încă 15 miliarde de metri cubi până în 2021 și care ar putea recepționa importuri de gaz natural lichefiat din SUA, atât timp cât condițiile de piață sunt corecte și prețurile, competitive.

În prezent, legislația Statelor Unite prevede încă obligația de a solicita aprobări reglementare prealabile pentru exporturile de gaz natural lichefiat către Europa. SUA trebuie să elimine aceste restricții și să simplifice normele privind exporturile de gaz natural lichefiat în Europa.

Președinții Juncker și Trump au instituit un grup de lucru executiv, în cadrul întrevederii avute la Washington, D.C. la 25 iulie. De atunci, au fost menținute contactele dintre președinții Juncker și Trump, dintre comisarul UE pentru comerț Malmström și reprezentantul pentru comerț al SUA Lighthizer și dintre consilierii de rang înalt ai președintelui Juncker și ai președintelui Trump (secretarul general al Comisiei, Martin Selmayr și consilierul economic principal de la Casa Albă, Larry Kudlow).

S-a convenit că, la 20 august, consilierul pentru comerț al președintelui Juncker și un înalt funcționar UE din domeniul comerțului vor efectua o deplasare la Washington, D.C. și vor avea întrevederi cu omologii lor americani pentru a lucra în continuare la punerea în aplicare a Declarației comune. În acest context, atât UE, cât și SUA depun eforturi, în cadrul acestui grup de lucru executiv, în vederea sporirii exporturilor americane de gaz natural lichefiat în Europa.

Context

Piața mondială a gazului natural lichefiat devine din ce în ce mai fluidă și mai competitivă. Între 2017 și 2023, se preconizează că volumul schimburilor comerciale de gaz natural lichefiat va crește la nivel mondial cu peste 100 de miliarde de metri cubi, de la 391 de miliarde la 505 miliarde de metri cubi[1]. Agenția Internațională a Energiei estimează că importurile de gaz natural lichefiat către Europa vor crește cu aproape 20 % până în 2040, comparativ cu nivelurile din 2016.

Creșterea producției de gaze naturale din SUA și, în continuarea acestei tendințe, lansarea în 2016 a exporturilor de gaz natural lichefiat către UE au îmbunătățit siguranța aprovizionării cu gaze atât în Europa, cât și la nivel mondial. La ora actuală, Europa importă aproximativ 70 % din necesarul de gaze naturale și se estimează că acest procent va crește în următorii ani. Gazul natural lichefiat este, de asemenea, o componentă importantă a strategiei de diversificare aplicată de UE în acest domeniu; fiind a doua piață unică a gazelor naturale din lume după SUA, UE reprezintă o opțiune atractivă pentru SUA.

Pentru a stimula în continuare importurile în Europa, prețurile practicate de SUA pentru gazul natural lichefiat trebuie să fie competitive pe piața UE. În plus, următoarele acțiuni sunt esențiale pentru facilitarea acestor importuri:

Dezvoltarea capacităților de gaz natural lichefiat în UE și în SUA:

  • Dezvoltarea capacităților de gaz natural lichefiat în UE și în SUA:

UE dispune de capacități de import de gaz natural lichefiat bine dezvoltate, care reprezintă în prezent aproximativ 150 de miliarde de metri cubi. În același timp, deoarece sunt de o importanță strategică pentru diversificare, actualele capacități sunt în curs de extindere, în paralel cu construirea unor noi capacități în Marea Adriatică (pe insula Krk din Croația), în Marea Baltică, în principal în Polonia, și în Marea Mediterană, în Grecia. Acest lucru ar urma să facă posibilă o creștere semnificativă a importurilor de gaz natural lichefiat în UE.

În prezent, SUA dispun de o capacitate de lichefiere de 28 de miliarde de metri cubi și prevăd să o completeze cu 80 de miliarde de metri cubi suplimentari până în 2023, în paralel cu extinderea terminalelor de export de gaz natural lichefiat.

  • Este necesar să se elimine restricțiile normative impuse de SUA. UE a eliminat toate barierele independente de piață pentru gazele naturale din SUA care intră pe teritoriul său. UE încearcă să obțină un tratament similar din partea SUA, în special în ceea ce privește eliminarea cerinței de aprobare prealabilă a exporturilor de gaz natural lichefiat în UE.

Cifrele actuale arată că importurile de gaz natural lichefiat din SUA în UE au înregistrat o creștere continuă:

  • Din aprilie 2016, când a fost expediat primul transport de gaz natural lichefiat american către UE, importurile UE de gaz natural lichefiat din SUA au ajuns în prezent la 2,8 miliarde de metri cubi.
  • De la începutul anului 2016, UE a primit peste 40 de transporturi maritime de gaz natural lichefiat din SUA. În 2017, Europa a reprezentat peste 10 % din totalul exporturilor de gaz natural lichefiat din SUA, în creștere față de cota de 5 % înregistrată în 2016.

Pentru informații suplimentare

Declarația comună UE-SUA

Gazul natural lichefiat (GNL) – context

ANEXĂ

1. Importurile UE de gaz natural lichefiat din SUA

Image

2. Sprijinul UE pentru capacitățile de gaz natural lichefiat

Terminale GNL construite în perioada 2013-2018

 

 

 

Stat membru

Terminal

Anul punerii în funcțiune

Capacitate (miliarde de m3/an)

Cofinanțare din partea UE

Italia

FSRU OLT Oshore LNG Toscana

2013

3,8

 

Lituania

FSRU Independence

2014

4,0

27,4 milioane EUR (MIE) pentru conducte de legătură

Franța

Terminalul GNL de la Dunkerque

2016

13,0

 

Polonia

Terminalul GNL de la Swinoujscie

2016

5,0

130 de milioane EUR acordate (PEER)

202 milioane EUR (FEDR)

332 de milioane EUR în total

Malta

Terminalul GNL de la Delimara

2017

0,7

0,7 milioane EUR pentru studii (MIE)

 

 

 

 

 

Terminale GNL aflate în construcție

 

 

 

Stat membru

Terminal

Anul punerii în funcțiune

Capacitate (miliarde de m3/an)

Cofinanțare din partea UE

Grecia

Terminalul GNL de la Revithoussa (extinderea capacității)

2018

2,0 (de la 5,0 la 7,0)

50,8 milioane EUR (FEDR)

Spania

Terminalul GNL din Tenerife (Arico-Granadilla)

2021

1,3

 

Spania

Terminalul GNL din Gran Canaria (Arinaga)

2022

1,3

 

 

 

 

 

 

Terminale GNL incluse pe lista proiectelor de interes comun (PIC)

 

 

 

Stat membru

Terminal

Anul punerii în funcțiune

Capacitate (miliarde de m3/an)

Cofinanțare din partea UE

Croația

Terminalul GNL din Krk

2019

2,6

108 milioane EUR (MIE) pentru terminal și 16 milioane EUR (MIE) pentru conducta de evacuare

124 de milioane EUR în total

Grecia

Terminalul GNL din nordul Greciei

2020

5,5

2 milioane EUR pentru studii (MIE)

 

Cipru

Terminalul GNL din Cipru

2020

 

101,2 milioane EUR (MIE)

Suedia

Terminalul GNL de la Gothenburg

2021

0,5

 

Polonia

Terminalul GNL de la Świnoujście (extinderea capacității)

2022

2,5 (de la 5,0 la 7,5)

 

Irlanda

Terminalul GNL de la Shannon

2022

6,2

 

MIE: Mecanismul pentru interconectarea Europei

PEER: Programul energetic european pentru redresare

FEDR: Fondul european de dezvoltare regională

PIC: Proiecte de interes comun

 

[1]Sursă: Agenția Internațională a Energiei.

IP/18/4920

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar