Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie - Persbericht

Gezamenlijke verklaring van de EU en de VS van 25 juli: Europese Unie voert steeds meer vloeibaar aardgas (LNG) uit de VS in

Brussel, 9 augustus 2018

Tussen het moment dat de eerste LNG-tanker uit de VS in april 2016 aanmeerde in de haven van Sines in Portugal en nu is de invoer in de EU van vloeibaar aardgas uit de VS gestegen van 0 naar 2,8 miljard kubieke meter.

In hun gezamenlijke verklaring van 25 juli in Washington D.C. zijn voorzitter Juncker en president Trump overeengekomen de strategische samenwerking tussen de EU en de VS op het gebied van energie te versterken. Er is afgesproken dat de Europese Unie meer vloeibaar aardgas uit de VS zal invoeren met het oog op een gediversifieerde en zekerder energievoorziening. Daarom zullen de EU en de VS ernaar streven de handel in vloeibaar aardgas te vergemakkelijken.

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker"De Europese Unie is bereid de invoer van vloeibaar aardgas uit de VS te bevorderen en dat gebeurt op dit ogenblik al. De stijgende Amerikaanse uitvoer van vloeibaar aardgas, als dit tegen concurrerende prijzen wordt verhandeld, kan een grotere en strategische rol spelen op het gebied van de gaslevering in de EU. Maar de VS moet zijn steentje bijdragen door de administratieve beperkingen op de uitvoer van vloeibaar aardgas weg te nemen. Beide partijen hebben veel te winnen bij samenwerking op het gebied van energie."

Commissaris voor Klimaatactie en Energie Miguel Arias Cañete: "Diversifiëring vormt een belangrijk element voor een zekere gasvoorziening in de EU. De stijgende invoer van vloeibaar aardgas uit de VS - tegen concurrerende prijzen - moet dan ook worden toegejuicht. Dit gebeurt op een moment waarop de binnenlandse gasproductie van de EU sneller daalt dan verwacht en de steenkoolcentrales in de EU versneld worden uitgefaseerd."

De EU heeft projecten voor LNG-infrastructuur ter waarde van meer dan 638 miljoen EUR medegefinancierd of zich hiertoe verbonden (zie lijst van projecten in bijlage 2). Naast de bestaande reservecapaciteit van 150 miljard kubieke meter in de EU steunt de EU 14 projecten voor LNG-infrastructuur, waarmee de capaciteit tegen 2021 met nog eens 15 miljard kubieke meter zal worden verhoogd; die infrastructuur zou kunnen worden gebruikt voor de ingevoerde LNG uit de VS, mits er sprake is van gunstige marktomstandigheden en concurrerende prijzen.

Momenteel vereist de Amerikaanse wetgeving nog steeds dat de uitvoer van vloeibaar aardgas naar Europa vooraf wettelijk wordt goedgekeurd. Deze beperkingen moeten worden aangepakt en de Amerikaanse regelgeving moet de uitvoer van vloeibaar aardgas uit de VS naar de EU makkelijker maken.

Tijdens hun ontmoeting in Washington D.C. op 25 juli hebben voorzitter Juncker en president Trump een uitvoerende werkgroep (Executive Working Group) opgericht. Sindsdien zijn er contacten geweest tussen voorzitter Juncker en president Trump, tussen EU-commissaris voor Handel Malmström en handelsvertegenwoordiger van de VS Lightizer, en tussen de hoge adviseurs van voorzitter Juncker en president Trump (secretaris-generaal van de Commissie Martin Selmayr en economisch hoofdadviseur van het Witte Huis Larry Kudlow).

Er is overeengekomen dat de handelsadviseur van voorzitter Juncker en een hoge handelsfunctionaris van de EU op 20 augustus naar Washington D.C. zullen reizen voor een ontmoeting met hun Amerikaanse collega's om verder te werken aan de uitvoering van de gezamenlijke verklaring. In dit verband werken de EU en de VS in het kader van deze uitvoerende werkgroep aan de bevordering van de uitvoer van vloeibaar aardgas uit de VS naar Europa.

Achtergrond

De mondiale markt voor vloeibaar aardgas wordt alsmaar veranderlijker en concurrerender. Tussen 2017 en 2023 zal de wereldhandel in vloeibaar aardgas naar verwachting met meer dan 100 miljard kubieke meter groeien, van 391 miljard naar 505 miljard[1]. Het Internationaal Energieagentschap verwacht dat de invoer van vloeibaar aardgas naar Europa tot 2040 met bijna 20 % zal stijgen ten opzichte van het niveau van 2016.

De stijgende gasproductie in de VS en het begin van de uitvoer van vloeibaar aardgas uit de VS naar de EU in 2016 hebben geleid tot meer gasleveringszekerheid in Europa en in de wereld. Momenteel voert Europa ongeveer 70 % van zijn behoefte aan gas in en dit aandeel zal naar verwachting in de komende jaren nog toenemen. Vloeibaar aardgas vormt ook een belangrijk deel van de diversifiëringsstrategie van de EU. De EU is de op één na grootste interne markt voor gas ter wereld, na de VS, en is bijgevolg een aantrekkelijke markt voor de VS.

De prijzen van de VS voor vloeibaar aardgas moeten concurrerend zijn op de EU-markt om de invoer naar Europa verder op te drijven. Daarnaast zijn de volgende acties van cruciaal belang om de invoer te vergemakkelijken:

De LNG-capaciteit in de EU en de VS ontwikkelen:

  • De LNG-capaciteit in de EU en de VS ontwikkelen:

De EU heeft een goed ontwikkelde invoercapaciteit voor vloeibaar aardgas, met momenteel een reserve van ongeveer 150 miljard kubieke meter. Vanwege het strategische belang voor diversifiëring wordt tegelijkertijd de huidige capaciteit uitgebreid en nieuwe capaciteit ontwikkeld in de Adriatische Zee (op het eiland Krk in Kroatië), in de Baltische Zee, met name Polen, en in de Middellandse Zee in Griekenland. Hierdoor kan aanzienlijk meer vloeibaar aardgas in de EU worden ingevoerd.

De VS heeft momenteel een liquefactiecapaciteit van 28 miljard kubieke meter en het is de bedoeling om deze tegen 2023 met nog eens 80 miljard kubieke meter te verhogen, en tegelijk de LNG-uitvoerterminals uit te breiden.

  • De door de VS opgelegde wettelijke beperkingen moeten worden weggenomen. De EU heeft geen niet-marktgerelateerde barrières ingesteld voor aardgas uit de VS dat wordt ingevoerd in de EU. De EU streeft naar een soortgelijke behandeling door de VS, met name wat betreft de afschaffing van de vereiste dat de uitvoer van vloeibaar aardgas naar de EU vooraf moet worden goedgekeurd.

Uit de meest recente cijfers blijkt dat de EU steeds meer vloeibaar aardgas uit de VS invoert:

  • Sinds de eerste lading LNG in april 2016 uit de VS is aangekomen in de EU heeft de EU nu al 2,8 miljard kubieke meter vloeibaar aardgas uit de Verenigde Staten ingevoerd.
  • Sinds begin 2016 zijn meer dan 40 ladingen LNG uit de VS aangekomen in de EU. In 2017 ging meer dan 10 % van de totale Amerikaanse uitvoer van vloeibaar aardgas naar Europa, tegenover 5 % in 2016.

Meer informatie

Gezamenlijke verklaring van de EU en de VS

Vloeibaar aardgas (LNG) – achtergrond

BIJLAGE

1. Invoer in de EU van vloeibaar aardgas uit de Verenigde Staten

Image

2. EU-steun voor LNG-capaciteit

In 2013-2018 gebouwde LNG-terminals

 

 

 

Lidstaat

Terminal

Beginjaar

Capaciteit (miljard m³ per jaar)

Medefinanciering door de EU

Italië

FSRU OLT Offshore LNG Toscana

2013

3,8

 

Litouwen

FSRU Independence

2014

4,0

27,4 miljoen EUR (CEF) voor verbindingspijpleidingen

Frankrijk

LNG-terminal Duinkerke

2016

13,0

 

Polen

LNG-terminal Świnoujście

2016

5,0

130 miljoen EUR toegekend (EEPR)

202 miljoen EUR (EFRO)

In totaal 332 miljoen EUR

Malta

LNG-terminal Malta Delimara

2017

0,7

0,7 miljoen EUR voor studies (CEF)

 

 

 

 

 

LNG-terminals in aanbouw

 

 

 

Lidstaat

Terminal

Beginjaar

Capaciteit (miljard m³ per jaar)

Medefinanciering door de EU

Griekenland

LNG-terminal Revithoussa (capaciteitsuitbreiding)

2018

2,0 (van 5,0 tot 7,0)

50,8 miljoen EUR (EFRO)

Spanje

LNG-terminal Tenerife (Arico-Granadilla)

2021

1,3

 

Spanje

LNG-terminal Gran Canaria (Arinaga)

2022

1,3

 

 

 

 

 

 

LNG-terminals op de lijst met projecten van gemeenschappelijk belang (PGB)

 

 

 

Lidstaat

Terminal

Beginjaar

Capaciteit (miljard m³ per jaar)

Medefinanciering door de EU

Kroatië

LNG-terminal Krk

2019

2,6

108 miljoen EUR (CEF) voor de terminal 16 miljoen EUR (CEF) voor de afvoerpijpleiding

In totaal 124 miljoen EUR

Griekenland

LNG-terminal in Noord-Griekenland

2020

5,5

2 miljoen EUR (CEF) voor studies

 

Cyprus

LNG-terminal Cyprus

2020

 

101,2 miljoen EUR (CEF)

Zweden

LNG-terminal Göteborg

2021

0,5

 

Polen

LNG-terminal Świnoujście (capaciteitsuitbreiding)

2022

2,5 (van 5,0 tot 7,5)

 

Ierland

LNG-terminal Shannon

2022

6,2

 

CEF: Connecting Europe Facility

EEPR: Europees energieprogramma voor herstel

EFRO: Europees Fonds voor regionale ontwikkeling

PGB: Projecten van gemeenschappelijk belang

 

[1]Bron: Internationaal Energieagentschap.

IP/18/4920

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail


Side Bar