Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

A július 25-i EU–USA közös nyilatkozat: az Európai Unió egyre több cseppfolyósított földgázt (LNG) importál az USA-ból

Brüsszel, 2018. augusztus 9.

Az első amerikai LNG-szállító hajó 2016 áprilisában futott be a portugáliai Sines kikötőjébe. Azóta az EU USA-ból származó cseppfolyósítottföldgáz-importja nulláról mára 2,8 milliárd köbméterre emelkedett.

Július 25-i washingtoni közös nyilatkozatukban Juncker elnök és Trump elnök megállapodtak abban, hogy megerősítik az EU és az USA közötti stratégiai együttműködést az energia területén. A megállapodás értelmében az Európai Unió több cseppfolyósított földgázt importál majd az USA-ból energiaellátásának diverzifikálása és biztonságosabbá tétele érdekében. Az EU és az USA ezért arra törekszik majd, hogy megkönnyítse a cseppfolyósított földgáz kereskedelmét.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „Az Európai Unió kész arra, hogy megkönnyítse az USA-ból származó cseppfolyósított földgáz importjának növelését, ami már javában zajlik. Az amerikai cseppfolyósított földgáz exportjának növekedése versenyképes árak mellett egyre nagyobb és stratégiai szintű szerepet játszhat az EU gázellátásában; ugyanakkor az USA-nak is szerepet kell vállalnia ebben azzal, hogy csökkenti a cseppfolyósított földgáz exportját sújtó bürokratikus korlátozásokat. Az energia területén folytatott együttműködéssel mindkét fél sokat nyerhet.”

Miguel Arias Cañete, az éghajlat- és az energiapolitikáért felelős európai biztos hozzátette: „A diverzifikáció fontos elem az uniós földgázellátás biztonságának garantálásában. A versenyképes árú amerikai cseppfolyósított földgáz importjának növelése ezért üdvözlendő. Az import növelésére olyan időszakban kerül sor, amikor az EU saját földgáztermelése a vártnál nagyobb ütemben csökken, miközben a szénerőművek fokozatos bezárása is felgyorsul az EU-ban.”

Az EU több mint 638 millió EUR értékben nyújtott társfinanszírozást az LNG-vel kapcsolatos infrastruktúra-fejlesztési projektekhez, illetve vállalt kötelezettséget ilyen projektek társfinanszírozására (lásd a 2. mellékletben felsorolt projekteket). Az EU-ban meglévő 150 milliárd köbméter szabad kapacitás mellett az EU 14 cseppfolyósított földgázzal kapcsolatos infrastruktúra-fejlesztési projektet támogat, amelyek további 15 milliárd köbméterrel növelik a kapacitásokat 2021-re – ez a kapacitás fogadhatja az amerikai cseppfolyósítottföldgáz-importot, amennyiben a piaci feltételek megfelelőek, az árak pedig versenyképesek lesznek.

Jelenleg az USA jogszabályai még mindig előzetes jóváhagyást írnak elő a szabályozó részéről az Európába irányuló cseppfolyósítottföldgáz-szállítmányok számára. Ezeket a korlátozásokat fel kell oldani, és az amerikai szabályozásnak könnyebbé kell tennie az amerikai cseppfolyósított földgáz Európába történő kivitelét.

Juncker és Trump elnök munkacsoportot hozott létre a július 25-i washingtoni találkozón. Azóta több alkalommal egyeztetett egymással Juncker és Trump elnök, Cecilia Malmström, az Unió kereskedelempolitikáért felelős biztosa és Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi megbízottja, valamint Juncker és Trump elnök vezető tanácsadói (Martin Selmayr, az Európai Bizottság főtitkára és Larry Kudlow fehér házi gazdasági főtanácsadó).

Megállapodás született arról, hogy augusztus 20-án Juncker elnök kereskedelmi tanácsadója és egy kereskedelemmel foglalkozó vezető uniós tisztviselő Washingtonba utazik, hogy találkozzanak amerikai kollégáikkal, és folytassák a közös nyilatkozat végrehajtására irányuló munkát. Az EU és az USA ennek a munkacsoportnak a keretében dolgozik azon, hogy növeljék az Európába irányuló amerikai LNG-exportot.

Háttér-információk

A cseppfolyósított földgáz globális piacára egyre inkább jellemző a likviditás és a verseny. 2017 és 2023 között a cseppfolyósított földgáz globális kereskedelme várhatóan több mint 100 milliárd köbméterrel, 391 milliárdról 505 milliárd köbméterre nő[1]. A Nemzetközi Energia Ügynökség előrejelzései szerint az Európába importált cseppfolyósított földgáz mennyisége 2040-re majdnem 20%-kal nő majd a 2016-os szinthez képest.

Az USA gázkitermelésének növekedése és az amerikai LNG-export 2016-os megindulása az EU-ba javította az európai és a globális gázellátás biztonságát. Európa jelenleg földgázigényének mintegy 70%-át importálja, és ez az arány várhatóan növekedni fog a következő években. A cseppfolyósított földgáz az EU gázellátás-diverzifikálási stratégiájának is fontos eleme, így – az USA után a világ második legnagyobb egységes gázpiacaként – az EU vonzó lehetőséget jelent az USA számára.

Az európai import további növelése érdekében az amerikai LNG-áraknak versenyképessé kell válniuk az uniós piacon. Ezenkívül a következő intézkedések kulcsfontosságúak az import megkönnyítéséhez:

A cseppfolyósítottföldgáz-kapacitások fejlesztése az EU-ban és az USA-ban:

  • A cseppfolyósítottföldgáz-kapacitások fejlesztése az EU-ban és az USA-ban:

Az EU fejlett importkapacitásokkal rendelkezik a cseppfolyósított földgáz fogadásához, és a szabad kapacitás jelenleg mintegy 150 milliárd köbméter. Ugyanakkor a diverzifikáció szempontjából betöltött stratégiai szerepük miatt folyamatban van a jelenlegi kapacitások bővítése és új kapacitások kialakítása az Adriai-tengeren (Krk szigetén Horvátországban), a Balti-tengeren Lengyelországban és a Földközi-tengeren Görögországban. Ez a fejlesztés lehetővé fogja tenni, hogy jelentősen növekedjen az EU-ba irányuló cseppfolyósítottföldgáz-import.

Az USA jelenleg 28 milliárd köbméter cseppfolyósító kapacitással rendelkezik, és 2023-ra további 80 milliárd köbméter kapacitás kialakítását, továbbá a cseppfolyósított földgáz exportálásához szükséges terminálok bővítését tervezi.

  • Az USA szabályozással kapcsolatos korlátozásait meg kell szüntetni. Az EU nem emel nem piaci jellegű korlátokat az EU-ba érkező amerikai földgáz elé. Az EU hasonló elbánást kíván elérni az USA részéről, különös tekintettel az EU-ba irányuló cseppfolyósítottföldgáz-export előzetes jóváhagyási kötelezettségének megszüntetésére.

A legfrissebb számok szerint az EU-ba irányuló amerikai LNG-export növekedést mutat:

  • Az első EU-ba irányuló amerikai cseppfolyósítottföldgáz-szállítmány 2016. áprilisi megérkezése óta mára 2,8 milliárd köbméterre rúg az USA-ból az EU-ba exportált cseppfolyósított földgáz mennyisége.
  • 2016 eleje óta az EU több mint 40 amerikai cseppfolyósítottföldgáz-szállítmányt fogadott. 2017-ben a teljes amerikai cseppfolyósítottföldgáz-export több mint 10%-a Európába irányult – 2016-ban ez az arány még csak 5% volt.

További információk

Az EU–USA közös nyilatkozat

Cseppfolyósított földgáz (LNG) – háttér-információk

MELLÉKLET

1. Az Egyesült Államokból származó uniós cseppfolyósítottföldgáz-import

Image

2. A cseppfolyósított földgázzal kapcsolatos kapacitásokhoz nyújtott uniós támogatás

2013 és 2018 között épült LNG-terminálok

 

 

 

Tagállam

Terminál

A beindítás éve

Kapacitás (milliárd m³/év)

Uniós társfinanszírozás

Olaszország

FSRU OLT Oshore LNG Toscana

2013

3,8

 

Litvánia

FSRU Independence

2014

4,0

27,4 millió EUR (CEF) a csatlakozó csővezetékekre

Franciaország

Dunkerque LNG Terminal

2016

13,0

 

Lengyelország

Świnoujście LNG Terminal

2016

5,0

130 millió EUR odaítélve (EEGP)

202 millió EUR (ERFA)

Összesen 332 millió EUR

Málta

Malta Delimara LNG terminal

2017

0,7

0,7 millió EUR tanulmányokra (CEF)

 

 

 

 

 

Építés alatt álló LNG-terminálok

 

 

 

Tagállam

Terminál

A beindítás éve

Kapacitás (milliárd m³/év)

Uniós társfinanszírozás

Görögország

Revithoussa LNG Terminal (kapacitásbővítés)

2018

2,0 (5,0-ról 7,0-re)

50,8 millió EUR (ERFA)

Spanyolország

Tenerife (Arico-Granadilla) LNG terminal

2021

1,3

 

Spanyolország

Gran Canaria (Arinaga) LNG terminal

2022

1,3

 

 

 

 

 

 

A közös érdekű projektek listáján szereplő LNG-terminálok

 

 

 

Tagállam

Terminál

A beindítás éve

Kapacitás (milliárd m³/év)

Uniós társfinanszírozás

Horvátország

Krk LNG terminal

2019

2,6

108 millió EUR (CEF) a terminálhoz, 16 millió EUR (CEF) a kivezető csővezetékhez

Összesen 124 millió EUR

Görögország

LNG-terminál Észak-Görögországban

2020

5,5

2 millió EUR (CEF) tanulmányokra

 

Ciprus

LNG-terminál Cipruson

2020

 

101,2 millió EUR (CEF)

Svédország

LNG-terminál Göteborgban

2021

0,5

 

Lengyelország

Świnoujście LNG Terminal (kapacitásbővítés)

2022

2,5 (5,0-ról 7,5-re)

 

Írország

Shannon LNG Terminal

2022

6,2

 

CEF: Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz

EEGP: Európai energiaügyi gazdaságélénkítő program

ERFA: Európai Regionális Fejlesztési Alap

 

[1]Forrás: Nemzetközi Energia Ügynökség.

IP/18/4920

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar