Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Az iráni nukleáris megállapodás támogatása érdekében hatályba lép a blokkoló intézkedésekről szóló aktualizált rendelet

Brüsszel, 2018. augusztus 6.

Az Iránnal szemben újra kivetett amerikai szankciók első csomagja életbe lépésével egyidejűleg augusztus 7-én hatályossá válik az EU blokkoló intézkedésekről szóló aktualizált rendelete, hogy enyhítse a szankciók az Iránban jogszerű üzleti tevékenységet folytató uniós vállalatok érdekeire gyakorolt hatását.

A blokkoló intézkedésekről szóló aktualizált rendelet az Európai Unió azon erőfeszítéseinek részét képezi, amelyekkel támogatni kívánja az átfogó közös cselekvési terv (JCPOA) – az iráni nukleáris megállapodás – teljes körű és hatékony végrehajtását, többek között az EU és Irán közötti kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok fenntartása révén, amelyek normalizálódtak azt követően, hogy az átfogó közös cselekvési terv következtében megszüntették az atomenergiával kapcsolatos szankciókat.

A blokkoló intézkedésekről szóló rendelet aktualizálásának folyamatát a Bizottság 2018. június 6-án indította el, amikor is kiterjesztette hatályát az Egyesült Államok által Iránra vonatkozóan ismételten bevezetett területen kívüli szankciókra. Ezt követően két hónapos ellenőrzési időszak állt az Európai Parlament és a Tanács számára rendelkezésere. Mivel egyik intézmény sem emelt kifogást, az aktualizált változat megjelenik a Hivatalos Lapban és augusztus 7-én hatályba lép.

Bővebben a blokkoló intézkedésekről szóló rendeletről

A blokkoló intézkedésekről szóló rendelet lehetővé teszi az uniós gazdasági szereplők számára, hogy kártérítést követeljenek az Egyesült Államok által bevezetett területen kívüli szankciókból eredő káraikért az azokat okozó személyektől, és érvényteleníti bármely külföldi bíróság a szankciókra alapozott ítéletének hatásait az Unióban. Megtiltja továbbá az uniós személyek számára, hogy eleget tegyenek ezeknek a szankcióknak, kivéve, ha a Bizottság felhatalmazza őket arra tekintettel, hogy a meg nem felelés esetén súlyosan sérülnének e személyek vagy az Unió érdekei. A felhatalmazást az elfogadott kritériumok alapján fogják megadni, amelyeket szintén augusztus 7-én tesznek közzé.

Annak érdekében, hogy segítse az uniós vállalatokat a blokkoló intézkedésekről szóló aktualizált rendelet végrehajtásában, a Bizottság iránymutató feljegyzést is közzé fog tenni, amely meg fogja könnyíteni a vonatkozó jogi aktusok megértését.

A következő lépések

Az Európai Unió teljes mértékben elkötelezett az átfogó közös cselekvési terv további maradéktalan és eredményes végrehajtása mellett, mindaddig, amíg Irán is tiszteletben tartja nukleáris kötelezettségvállalásait. A nukleáris vonatkozású szankciók megszüntetése, amely lehetővé tette az Iránnal fennálló kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok normalizálását, az átfogó cselekvési terv alapvető részét képezi. Az Európai Unió ugyanakkor elkötelezett amellett is, hogy fenntartsa az együttműködést az Egyesült Államokkal, amely továbbra is kulcsfontosságú partnere és szövetségese.

A fenti intézkedésen túlmenően az EU – a tagállamokkal és más partnerekkel szoros együttműködésben – konkrét intézkedéseken dolgozik, amelyek célja az Iránnal való együttműködés fenntartása a kulcsfontosságú gazdasági ágazatokban, így különösen a bank- és pénzügyek, a kereskedelem és a beruházások, az olaj és a közlekedés területén.

Háttér

Május 8-án Trump elnök úgy döntött, hogy kilépteti az Egyesült Államokat az átfogó közös cselekvési tervből (JCPOA), és visszaállítja az e megállapodás szerint megszüntetett összes korábbi szankciót. Az amerikai szankciók egy része 90 nap elteltével (2018. augusztus 6-án), a másik része pedig 180 nap elteltével (2018. november 4-én) lép ismét hatályba.

Május 18-án a Bizottság számos lépést tett az Iránban befektető európai vállalatok érdekeinek megőrzése érdekében, és lehetővé tette az EBB számára, hogy finanszírozni tudja az iráni tevékenységeket, tanúsítva ezáltal az EU közös cselekvési terv melletti elkötelezettségét.

Június 6-án az Európai Bizottság elfogadta a blokkoló intézkedésekről szóló rendelet és az EBB külső hitelezési megbízatásának aktualizált változatát, amelyek a két hónapos kifogásközlési időszak lejártát követően augusztus 7-én lépnek hatályba.

Július 6-án Bécsben ülésezettaz átfogó közös cselekvési terv közös bizottsága Federica Mogherini főképviselő/alelnök elnöklete mellett és az Európai Unió, az E3 (Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság), Oroszország, Kína és Irán részvételével. A nukleáris megállapodásban továbbra is részt vevő felek mindegyike ismételten megerősítette elkötelezettségét a megállapodás teljes körű és folyamatos végrehajtása iránt. A felek támogatták az Iránnal fennálló kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok normalizálásának fenntartására irányuló közelmúltbeli erőfeszítéseket, és tudomásul vették az EU az uniós vállalatok védelmét célzó, a blokkoló intézkedésekről szóló rendelet aktualizására irányuló erőfeszítéseit.

További információk*

Frederica Mogherini főképviselő/alelnök és az E3 külügyminisztereinek együttes nyilatkozata az USA által az átfogó közös cselekvési tervből való kilépése miatt ismételten kivetett szankciókról

MEMO Kérdések és válaszok: a blokkoló intézkedésekről szóló rendelet hatálybalépése

Külpolitikai eszköz – külön weboldal

Blokkoló intézkedésekről szóló rendelet+aktualizált melléklet

Iránymutató feljegyzés

Végrehajtási rendelet a kritériumokról

 

*Frissítve 2018. augusztus 7-én 10:15-kor.

IP/18/4805

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar